Περιβάλλον

28/03/2022 - 07:55

7 αλήθειες που πρέπει να ξέρουμε για την παραλία της Ερεσού

Ας κάνουμε μία σούμα λίγο πριν ανακοινωθούν κάποιες μας κινήσεις. Η ΥΔΟΜ - Υπηρεσία Δόμησης -  και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πάνε να δώσουν άδεια οικοδόμησης πάνω στην μοναδική παραλία Ερεσού που από αυτήν ζει το χωριό :

  1. Ενώ η ιδιώτης βασίζεται στο εγκληματικό ΦΕΚ36 που κάνει ένα πέρα από το νόμο και την φύση ζιγκ ζαγκ με την γραμμή του παλαιού αιγιαλού. Έδωσαν προέγκριση ενώ έτρεχε η διαδικασία της ένστασης στο ΣΤΕ. Συνεχίζουν να μην ανακαλούν ενώ ο Δήμος έχει πάρει απόφαση για την δημιουργία νέου αιτήματος επαναχάραξης προς την κτηματική υπηρεσία.

  2. Ενώ η ιδιώτης έχει ζήτημα στους τίτλους. Αγόρασε οικόπεδα 11.5 στρεμμάτων, τα οποία έχουν οριστεί ως τόσα από τον Άρειο Πάγο και όλα τα υπόλοιπα στρέμματα της παραλίας ως προϊόν εκτός συναλλαγής. Στην προέγκριση όμως παρουσιάζει 13.5 στρέμματα με διορθωτικό συμβόλαιο του 2014. Ο δικηγόρος του δήμου γνωμοδότησε ότι υπάρχουν ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΟΙ ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΚΛΗΣΗΣ.

  3. Ενώ η παραλία Ερεσού έχει μεγάλο ζήτημα διάβρωσης. Η ΥΔΟΜ και ο Δήμος αγνοούν την μελέτη διάβρωσης που έχει γίνει για την Ερεσό, και που μεταξύ άλλων δηλώνει ως λόγο διάβρωσης το τοιχίο των καταστημάτων στην ανατολική πλευρά. Δίνουν όμως προέγκριση σε πρότζεκτ μέσα στο χειμέριο κύμα που θα έχει τοιχίο 1.5 μέτρου για την δημιουργία βεράντας στους χώρους εστίασης. Γεγονός που θα οδηγήσει στην ακόμη γρηγορότερη συρρίκνωση της παραλίας και στο δυτικό άκρο.

  4. Ενώ η περιοχή είναι υπό το καθεστώς προστασίας με 3 ζώνες natura και ενώ σε ειδικό καθεστώς προστασίας είναι και ο ψαροποταμός που συνορεύει με το επίμαχο σημείο. Επίσης η παραλία Ερεσού ορίζεται βάση του ΦΕΚ181-Δ του 2019 " ως "τοπίο διεθνούς αξίας" με συγκεκριμένες κατευθύνσεις προστασίας. Με βάση τα παραπάνω αλλά και με ερωτηματικό το που θα πηγαίνουν τα λύματα ο δήμος και η ΥΔΟΜ δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Αν δεν είναι η παραλία Ερεσού το ιδανικότερο μέρος να ζητηθεί κάτι τέτοιο τότε δεν μπορούμε να φανταστούμε ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι. Σε περίπτωση για παράδειγμα που φύγουν τα λύματα στην Θάλασσα, πράγμα πολύ πιθανό αφού το καλοκαίρι το κύμα θα είναι δίπλα και το χειμώνα θα βαράει πάνω στα κτήρια της ιδιώτη, τότε αυτομάτως ανεβαίνει κόκκινη σημαία, χάνουμε την Γαλάζια σημαία και η παραλία Ερεσού κρίνεται ακατάλληλη για μπάνιο.

  5. Δεν υπάρχει ακόμη στην περιοχή τοπικό χωρικό σχέδιο. Ο δήμος και μόνο βάση αυτού αλλά και όλων των παραπάνω θα μπορούσε να παρέμβει, δηλώνοντας πως πρώτα πρέπει να γίνει το τοπικό χωρικό, να εφαρμοστούν οι οδηγίες συγκεκριμένα και μετά να χτίσει όποιος πληρεί τις προϋποθέσεις στην περιοχή.

  6. Ο δήμος και η ΥΔΟΜ απαξιώνουν παντελώς την άποψη της τοπικής κοινωνίας όπως αυτή εκφράστηκε από 2 αποφάσεις τοπικού συμβουλίου, 4000 υπογραφές πολιτών, μεταξύ αυτών περίπου 700 δημότες - μόνιμοι κάτοικοι Ερεσού. Αγνόησε όλο τον αγώνα των Ερεσιωτών και φίλων της Ερεσού όλο αυτό το διάστημα.

  7. Ο Δήμος και η ΥΔΟΜ αρνούνται να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον. και το συμφέρον της τοπικής κοινότητας Ερεσού, και του ίδιου του Δήμου. Η παραλία είναι το δυνατότερο χαρτί της κοινότητας για την τοπική της οικονομία, για την συγκράτηση των νέων εδώ, για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Το χτύπημα αυτό είναι αντίστοιχο με το να γκρεμιστεί το κάστρο Μολύβου για να γίνει cafe-bar, αντίστοιχο με το να γκρεμιστεί το μουσείο απολιθωμένου δάσους για να ανοίξει πάνω του ξενοδοχείο. Δηλαδή ακόμη και αν οι κάτοικοι δεν εναντιωνόντουσαν σύσσωμοι, ο Δήμος όφειλε να έχει κινηθεί προστατεύοντας την παραλία Ερεσού.

Και ενώ έχουν όλα όσα χρειάζονται για την ηθική, κοινωνική και νομική νομιμοποίηση της ανάκλησης της προέγκρισης, στρώνουν κόκκινο χαλί με παλινωδίες και ψέματα, υπεκφυγές και απαξίωση. (δείτε το προηγούμενο κείμενο μας για την στάση Δημάρχου συνολικά στο ζήτημα)

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο και εμείς θα το πάμε ως το τέρμα. Κινηματικά - πολιτικά - νομικά. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινότητας μας και το κάνουμε περήφανα με καθαρότατο κούτελο. Ο Δήμος και η ΥΔΟΜ τι ακριβώς υπερασπίζεται ;

Ούτε σκέψη για τσιμέντα πάνω στην παραλία Ερεσού - καμία παρέμβαση από το δρόμο και κάτω.

Ούτε βήμα πίσω!

Πρωτοβουλία υπεράσπισης παραλίας Ερεσού.

Μοιράσου το άρθρο!