Απόψε η «Παγωμένη Πανσέληνος»: Η τελευταία πανσέληνος της δεκαετίας
Απόψε στις 12:12 μετά τα μεσάνυχτα, τον δωδέκατο μήνα του χρόνου και δώδεκα μέρες πριν τα Χριστούγεννα (καιρού επιτρέποντος) αναμένεται να δούμε στον ουρανό την Πανσέληνο του Δεκεμβρίου, η οποία θα είναι και η τελευταία της δεκαετίας.
Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει την εμφάνισή του δώδεκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και θα μείνει στον ουρανό έως το πρωί της Παρασκευής.
Την ονομάζουν «Πανσέληνο της Μεγάλης νύχτας», «Παγωμένη Πανσέληνο», «Moon before Yule», δηλαδή «Πανσέληνο πριν τα Χριστούγεννα» αλλά και «Πανσέληνο των Βελανιδιών».
Σύμφωνα με τη NASA οι Ευρωπαίοι της είχαν δώσει αυτό το όνομα, καθώς το φεγγάρι είναι κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο. «Το επίπεδο της τροχιάς της σελήνης γύρω από τη Γη, ταιριάζει σχεδόν απόλυτα με το επίπεδο της τροχιάς γύρω από τον Ήλιο. Όταν η διαδρομή του Ήλιου εμφανίζεται στον ουρανό στο χαμηλότερο σημείο για ολόκληρο τον χρόνο, η διαδρομή της πανσελήνου απέναντι από τον Ήλιο εμφανίζεται ψηλότερα στον ουρανό», εξηγεί η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Στις ΗΠΑ οι φυλές Algonquin που ζούσαν στα βόρεια και στα ανατολικά των Ηνωμένων Πολιτειών, είχαν «βαφτίσει» την τελευταία πανσέληνο της σεζόν ως «Παγωμένη Πανσέληνο», καθώς οι νύχτες ήταν μεγάλες και κρύες.
Στην Ευρώπη την αποκαλούσαν επίσης «Πανσέληνο των βελανιδιών», που πιστεύεται ότι χρονολογείται από την εποχή παραδόσεων των δρυίδων, όταν μάζευαν το γκι (τον ιξό) από τα βελανίδια. Ο όρος «δρυίδης», σημαίνει «αυτός που ξέρει/βλέπει τη βελανιδιά».
Η άλλη ευρωπαϊκή ονομασία της Πανσελήνου του Δεκεμβρίου ήταν και το «Yule Moon». Τι ήταν όμως το «Yule»; Ένα τριήμερο χειμερινό φεστιβάλ που είχε τις ρίζες του στον 10ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Haakon συνδύασε το φεστιβάλ Yule με τα Χριστούγεννα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να συμβολίσει τη χριστιανοποίηση της Νορβηγίας.