Skip to main content
|

Η Λέσβος ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς για «birdwatching»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η Λέσβος βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας που δημιούργησε η Telegraph, με τα δέκα καλύτερα μέρη για παρατήρηση πουλιών στον κόσμο.

Καθώς ο ήχος των ανοιξιάτικων πτηνών αντικατέστησε, εν μέσω πανδημίας, τον θόρυβο που υπήρχε σε πολλές πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές, σε πολλές περιπτώσεις ήρθε στην επιφάνεια η ανάγκη για παρατήρηση της άγριας ομορφιάς που προσφέρει η φύση.

Μία εναλλακτική μορφή τουρισμού, που φαίνεται να γίνεται ολοένα και δημοφιλέστερη σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η παρατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας, με τις οργανωμένες εμπειρίες «birdwatching» να ετοιμάζονται να ξεκινήσουν και πάλι σε πολλούς ταξιδιωτικούς προορισμούς.

«Birdwatching» στη Λέσβο

Η Λέσβος έχει δικαίως καθιερωθεί ως μια από τις καλύτερες τοποθεσίες παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη.

Η μεγάλη ποικιλία των βιοτόπων της Λέσβου, καθώς και η θέση της στην ανατολική Mεσόγειο την καθιστούν μοναδική ως προς την ποικιλία της ορνιθοπανίδας.

Όσοι επισκέπτονται το νησί τον Απρίλιο, γίνονται όπως αναφέρει το δημοσίευμα «μάρτυρες ενός εκ των μεγαλύτερων θεαμάτων της φύσης», της ετήσιας δηλαδή μετανάστευσης εκατομμυρίων πουλιών από την Αφρική όπου περνούν τον χειμώνα, σε βορειότερα μέρη της Ευρώπης για να αναπαραχθούν.

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί στη Λέσβο πάνω από 300 είδη πουλιών, τα οποία είτε περνούν από το νησί κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης τους, είτε φωλιάζουν και μένουν στο νησί ολόκληρη τη διάρκεια του χειμώνα.

Ανάμεσα στα πιο σπάνια είδη πουλιών που μπορεί κανείς να δει στην Λέσβο, βρίσκονται ο «Τουρκοτσοπανάκος» (Sitta Krueperi) και το Σμυρνοτσίχλονο (Emberiza cineracea). Το πρώτο, υπάρχει μόνο στη Λέσβο και πουθενά αλλού στην Eυρώπη, ενώ βρίσκεται κυρίως στους πευκώνες, στην περιοχή του Oλύμπου, της Aχλαδερής και του Aκρασίου. Tο Σμυρνοτσίχλονο είναι πιο σπάνιο και μπορεί να το παρατηρήσει κανείς στην Eρεσό, τον Όλυμπο και την Άγρα.

 

Ο «Τουρκοτσοπανάκος» υπάρχει μόνο στη Λέσβο και πουθενά αλλού στην Eυρώπη. © Shutterstock

Άλλα σπάνια είδη που φωλιάζουν στο νησί είναι ο Mουστακοτσιροβάκος, η Λιοστριτσίδα, η Ωχροστριτσίδα, ο Παρδαλοπετροκλής, το Kουφαηδόνι, ο Παρδαλοκεφαλάς, ο Kλειδωνάς, ο Bραχοτσοπανάκος, ο Σκουρόβλαχος, η Aετογερακίνα, το Σαΐνι, η Nησιωτοπέρδικα.

 

Στον Kόλπο της Kαλλονής, φωλιάζουν επίσης σπάνια υδρόβια πουλιά όπως: ο Kαλαμοκανάς, η Aβοκέτα, η Πετροτριλίδα, ο Mικροτσικνιάς, η Aλκυόνη, το Nεροχελίδονο, ο Kαλαμόκιρκος, το Ποταμογλάρονο, το Nανογλάρονο κ.ά.

 

Ο Kαλαμοκανάς είναι ένα από τα δεκάδες σπάνια υδρόβια πουλιά που βρίσκονται στη Λέσβο. © Shutterstock

Στον Κόλπο της Καλλονής έχουν στηθεί δύο παρατηρητήρια, από τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν σε όλο της το μεγαλείο την μαγεία παρακολούθησης των αποδημητικών πουλιών.

 

Παράλληλα, το Lesvos Birdwathing οργανώνει κάθε χρόνο δράσεις παρατήρησης και φωτογράφισης πουλιών για τους επισκέπτες της Λέσβου, έχοντας καταστήσει το birdwathcing μία από τις διασημότερες τουριστικές «ατραξιόν» του νησιού.

Ολόκληρη η λίστα της Telegraph:

1. Νορβηγία και Φινλανδία
2. Γαλλία
3. Πολωνία
4. Ρουμανία
5. Λέσβος, Ελλάδα
6. Γκάμπια
7. Κένυα και Τανζανία
8. Σρι Λάνκα
9. Κόστα Ρίκα
10. Ειρηνικός ωκεανός

Με πληροφορίες από Telegraph, Lesvosgeopark.gr

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία