Skip to main content
|

Λειψυδρία και υγρά απόβλητα: πως συνδέονται και ποιες είναι οι λύσεις; Απαντήσεις στην εκδήλωση του Παν. Αιγαίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Η λειψυδρία αποτελεί ένα από το σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα, ενώ η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση αναμένεται να επιδεινώσουν περισσότερο την υπάρχουσα κατάσταση. Ένα από τα μέτρα που έχει προταθεί και εφαρμόζεται ήδη σε ορισμένες περιπτώσεις για την αντιμετώπιση της είναι η επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων ως εναλλακτική πηγή νερού. Ωστόσο, οι περισσότερες υπάρχουσες τεχνολογίες επεξεργασίας απαιτούν υψηλές καταναλώσεις ενέργειας εντείνοντας το πρόβλημα της ενεργειακής ανεπάρκειας. Είναι επομένως γενικά αποδεκτό ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες αειφόρες, μη ενεργοβόρες τεχνολογίες για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων.

Στο πλαίσιο αυτό, διάφορες πράσινες τεχνολογίες που εμπνέονται και υποστηρίζονται από την φύση (λύσεις βασισμένες στη φύση) μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά για το σκοπό αυτό με βασικότερο πλεονέκτημα τις σχεδόν μηδαμινές ενεργειακές απαιτήσεις. Ταυτόχρονα οι λύσεις αυτές έχουν πολλαπλά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη όπως η ενίσχυση της βιοποικιλότητας, η αισθητική και οικονομική αναβάθμιση αστικών περιοχών, η ευεξία των κατοίκων, η προώθηση της κυκλικής οικονομίας κλπ.   

 

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ερευνητικό πρόγραμμα Green4Grey του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου το πρωί της Παρασκευής 10 Μαρτίου στο κτίριο Ξενία με θέμα «Καινοτόμες λύσεις βασισμένες στη φύση για τη διαχείριση νερού και υγρών αποβλήτων». 

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ.  Αλέξανδρος Στεφανάκης, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, ο κ. Μιχάλης Φουντουλάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Ταξιάρχης Σέιντος, υποψήφιος διδάκτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και η κ. Αιμιλία Στεφανάτου, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

 

 Ο κ. Στεφανάκης μίλησε για το πώς οι λύσεις βασισμένες στη φύση προωθούν την κυκλικότητα και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογών τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Ο κ. Σέιντος παρουσίασε το ερευνητικό έργο HYDROUSA που υλοποιείται στην Άντισσα, Λέσβου και έχει ως αντικείμενο την χρήση τεχνητών υγροτόπων για την επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση αστικών λυμάτων. Ο κ.  Φουντουλάκης αναφέρθηκε στην έρευνα που υλοποιεί το Τμήμα Περιβάλλοντος σε θέματα επιτόπιας επεξεργασίας γκρι νερών και επαναχρησιμοποίηση τους εντός της οικίας για μη πόσιμες χρήσεις με λύσεις βασισμένες στη φύση (τεχνητοί υγρότοποι, πράσινα δώματα, κάθετοι κήποι). Η κ. Στεφανάτου παρουσίασε τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου Green4Grey που αφορά την χρήση καλλωπιστικών και αναρριχώμενων φυτών σε καινοτόμα συστήματα τεχνητών υγροτόπων για την επεξεργασία γκρι νερών σε αστικό περιβάλλον. 

 

Το ερευνητικό έργο Green4Grey υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών και την προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού μεγάλης αξίας» (Αριθμός Έργου: HFRI-FM17-1394).

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία