Περιβάλλον

08/08/2021 - 16:51

Ορατός ο κίνδυνος στα Τσαμάκια

Επιστολή - παρέμβαση από τον πολιτικό μηχανικό λιμενολόγο Μ. Κομβούτη

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, με κοινοποίηση στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το Δήμο Μυτιλήνης, τη Δ/νση Δασών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Λέσβου, απευθύνεται εκ νέου ο πολιτικός μηχανικός λιμενολόγος συμπολίτης μας Μ. Κομβούτης, προειδοποιώντας για τον επαπειλούμενο άμεσο κίνδυνο πυρκαγιάς στο δημοτικό άλσος «Τσαμάκια».

Στην επιστολή του, ο Μ. Κομβούτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την σχετική μέριμνα, με περιποίηση και αφαίρεση των άρρωστων, ξηρών πεύκων ή όπου απαιτείται η καθολική υλοτομία τους, καθώς και την δημιουργία στοιχειώδους αντιπυρικής ζώνης των οικοδομικών τετραγώνων που εφάπτονται με τα όρια του άλσους:

Αναλυτικά, στην επιστολή του Μ. Κομβούτη αναφέρονται τα εξής:

«1. Παρακολουθώντας από το καλοκαίρι του 2018 με ανάμεικτα αισθήματα οδύνης, τρόμου αλλά και αγανάκτησης τα συμβάντα στην ανατολική Αττική (Μάτι, Νέα Μάκρη, Ραφήνα) από την προέλαση της πύρινης κόλασης, που διάνυσε χιλιόμετρα και έφθασε μέχρι τη θάλασσα, καίγοντας στο πέρασμά της ανθρώπους κάθε ηλικίας, περιουσίες που στήθηκαν με κόπους και μόχθο και καταλείποντας στάχτη και γκριζόμαυρο περιβάλλον, εκεί όπου πριν μερικές ώρες έσφυζε η ζωή με τα πολυποίκιλα χρώματα της φύσης, μέχρι σήμερα, καλοκαίρι 2021, που βλέπουμε την πύρινη κόλαση της Βαρυμπόμπης, των Θρακομακεδόνων, των Αδάμων, διερωτώμαι αξιότιμοι κύριοι, πόσες άραγε, φορές πρέπει να ειδοποιήσω, να επισημάνω τον ανάλογο κίνδυνο που διατρέχουμε κι εμείς εδώ συνεπεία της αδιαφορίας και αμέλειας των υπευθύνων να πάρουν έγκαιρα ουσιώδη μέτρα πρόληψης κι ελαχιστοποίησης του κινδύνου. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω δύο από τα προηγηθέντα έγγραφά μου από 20-7-2015 και 4-7-2017, που σε fax λόγω του επείγοντος κοινοποιήθηκαν και σε σας, τονίζοντας ιδιαίτερα την κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό άλσος «Τσαμάκια» Μυτιλήνης, με τα πολλά ξερά κλαδιά στα πεύκα, μερικά από τα οποία έσπασαν κατά καιρούς και κατέπεσαν στο έδαφος και μάλιστα πάνω σε πλακοστρωμένους δασικούς διαδρόμους καθόδου προς την ακτή!! Ένα τέτοιο τεράστιο ξερό και χονδρό κλαδί είχε σπάσει το 2018 και είχε καταπέσει στο έδαφος στην άκρη ενός από τους πλακοστρωμένους διαδρόμους! Τα πεύκα στο δημοτικό άλσος έχουν ηλικία περίπου ενός αιώνα, είναι κατά το πλείστον άρρωστα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και περιποίησης με αφαίρεση, σε όσα κριθούν βιώσιμα, των ξερών κι επικίνδυνων κλάδων τους, άλλως απαιτείται η καθολική υλοτομία τους. Σας υπενθυμίζω ότι όμοιες τέτοιες εργασίες ζητήσατε κι έγιναν στο δικαστικό μέγαρο το 2018 με διακοπή επί 7 ώρες του ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή σας, όπου βρίσκεται και η δική μου κατοικία. Οπωσδήποτε απαιτείται στην περιοχή αυτή και η δημιουργία μιας στοιχειώδους αντιπυρικής ζώνης πίσω από τα οικοδομικά τετράγωνα του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Μυτιλήνης που εφάπτονται των ορίων του άλσους.    

2. Το παρόν δεν σας υποβάλλεται μόνο για απλή ενημέρωση, αλλά γιατί σας θεωρώ ως τη μόνη υπηρεσία που μπορείτε να ελέγξετε τους αρμοδίους και υπεύθυνους υπαλλήλους, προκειμένου να εξεταστεί η περίπτωση της αμέλειας περί την εκτέλεση των καθηκόντων τους και της έκθεσης πολιτών και ιδιοκτησιών σε κίνδυνο, δεδομένης της προφανούς απειλής, ακόμη και για το Δικαστικό Μέγαρο και για το κτίριο του Υπουργείου Ε.Ν.Ν.Π. όπου υπάρχουν και τα γραφεία του Εφετείου, όπως μπορείτε και αυτοπροσώπως να διαπιστώσετε από απλή επίσκεψή σας στο άλσος, που βρίσκεται στα εκατό περίπου μέτρα από το γραφείο σας (δικαστικό μέγαρο). Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι οι επικρατούντες άνεμοι στη Μυτιλήνη από πλευράς διάρκειας και έντασης 5 Β είναι ετησίως οι βόρειοι και βορειοανατολικοί, οι θερινοί δε άνεμοι (κοινώς μελτέμια), προέρχονται τόσο από τις ανωτέρω διευθύνσεις, όσο και από βορειοδυτικές, με παρατηρήσεις 10ετιών της Ε.Μ.Υ. (Station 667).

3. Είμαι στη διάθεση σας, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, για κάθε πρόσθετη πληροφορία». 

 

από την εφημερίδα "Δημοκράτης"

Μοιράσου το άρθρο!