Παράνομες εργασίες στον υγρότοπο Ευρειακής Γέρας
Οι Οικολόγοι Πράσινοι έγιναν για μια ακόμη φορά αποδέκτες καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για μπαζώματα στον υγρότοπο της Ευρειακής της Γέρας.
Συγκεκριμένα μετά από αντίστοιχες παλιότερες αναφορές με λύπη μας παρατηρούμε ότι πραγματοποιήθηκαν και πάλι εργασίες επιχωματώσεων με αδρανή υλικά στον υγρότοπο της περιοχής, με αποτέλεσμα να έχει μπαζωθεί μέρος του. Οι εργασίες αυτές αυξάνουν την πιθανότητα πλημύρας με μια μεγάλη νεροποντή. Την Κυριακή 27/9/2020 μάλιστα όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες ο εκσκαφέας ήταν ακόμα εκεί, χωρίς τον οδηγό του, πράγμα που σημαίνει ότι οι παράνομες εργασίες συνεχίζονται σε ώρα που δεν γνωρίζουμε.
Σημειώνεται ότι ο υγρότοπος της Ευρειακής περιλαμβάνεται στο ειδικό καθεστώς προστασίας που ισχύει για τους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 229/19.06.2012). Σύμφωνα με το ΠΔ, στους μικρούς νησιωτικούς υγροτόπους του καταλόγου δεν επιτρέπεται η δόμηση, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αποξηράνσεις και οι επιχωματώσεις (μπάζωμα), οι εξορύξεις, η συλλογή των οργανισμών και οι παρεμβάσεις στο υδρολογικό δίκτυο (π.χ. γεωτρήσεις) και στο τοπίο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι την Δευτέρα 28/9/2020 έκαναν σχετική αναφορά στο τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ώστε να ελεγχθεί η νομιμότητα των εργασιών που έχουν γίνει και να παρέμβουν αρμοδίως για την αποκατάσταση του χώρου και την τιμωρία των υπευθύνων. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ανταποκρίθηκε άμεσα και την επόμενη ημέρα με επιστολή του στο Δήμο Μυτιλήνης (που κοινοποιείται και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης), καλεί τον Δήμο ο οποίος «είναι αρμόδιος για τον καθαρισμό του χώρου» να «φροντίσει άμεσα για την αποκατάσταση του χώρου, καταλογίζοντας τα έξοδα και το προβλεπόμενο πρόστιμο στον παραβάτη» όπως και να ενεργήσει για «την κατάλληλη φύλαξη και σήμανση του χώρου, καθώς είναι µία περιοχή που και στο παρελθόν είχε διαπιστωθεί ότι πλήττεται συχνά από παράνομές επιχωματώσεις.»
Είναι κρίμα για την Λέσβο που διαθέτει ένα τόσο αξιόλογο υγροτοπικό πλούτο, τόσο σε έκταση όσο και σε ποιότητα, που λίγες περιοχές στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διαθέτουν να κινδυνεύει από παράνομες επιχωματώσεις.