Περιβάλλον

13/12/2021 - 14:17

Τσιμέντο να γίνει και η Ερεσός

Ιδιοκτήτρια παραθαλάσσιου οικοπέδου απειλεί να χτίσει στην πιο διάσημη παραλία της Λέσβου, εκμεταλλευόμενη ένα παράλογο ΦΕΚ που εκδόθηκε το 2012 ● Εντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους που περιφρουρούν την περιοχή ● Επαμφοτερίζουσα η στάση του δήμου ● Αναμένεται απόφαση από το ΣτΕ.

Με το βλέμμα στραμμένο στο ΣτΕ και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου παραμένουν εδώ και αρκετές εβδομάδες οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ερεσού, ξενυχτώντας σε ορισμένες περιπτώσεις δίπλα στην αγαπημένη τους παραλία, ώστε να την προφυλάξουν από το τσιμέντωμα. Αιτία, η εκφρασμένη πρόθεση ιδιοκτήτριας οικοπέδου στην περιοχή που, έχοντας εξασφαλίσει προέγκριση οικοδομικών εργασιών, επιχείρησε πριν από λίγες ημέρες να πραγματοποιήσει ερευνητικές τομές στην εν λόγω έκταση ώστε να πάρει και την άδεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν, απέκλεισαν τον χώρο και απομάκρυναν τους εκσκαφείς, περιφρουρώντας από τότε την παραλία. Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια, εκμεταλλευόμενη και την επαμφοτερίζουσα στάση του δήμου, απειλεί με μηνύσεις και αγωγές, διεκδικώντας να χτίσει λίγα μέτρα από το κύμα ξενοδοχειακή επιχείρηση, που όμως θα αλλάξει οριστικά το τοπίο στην πιο διάσημη παραλία της Λέσβου, που αποτελεί και πηγή ανάπτυξης και εισοδήματος για την πλειονότητα των κατοίκων του οικισμού. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι έχει έρθει σε συμφωνία με τον δήμο.

Ιστορικό

Στη ρίζα αυτής της υπόθεσης βρίσκεται το λεγόμενο ΦΕΚ 36 που εκδόθηκε το 2012. Στο συγκεκριμένο ΦΕΚ οι γραμμές αιγιαλού, παραλίας και παλαιού αιγιαλού, κατά παρέκκλιση κάθε λογικής και νομοθεσίας, είχαν τοποθετηθεί πάνω στο καλοκαιρινό κύμα και όχι πάνω στο φυσικό όριο του χειμερινού κύματος. Ετσι, βάσει αυτού, ο ιδιοκτήτης κατάφερε να κάνει το οικόπεδό του -και μεγάλο κομμάτι της παραλίας του χωριού- άρτιο και οικοδομήσιμο εν μιά νυκτί.

 

Οταν το 2016 έπεσαν τα πρώτα τσιμέντα πάνω στην παραλία και στο κομμάτι που διεκδικεί, τότε άνθρωποι που χωριού άρχισαν να ψάχνουν τι έχει συμβεί.

Αποτέλεσμα των αντιδράσεων ήταν ο τότε ενιαίος Δήμος Λέσβου στις 14.2.2018 να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας. Το 2019 και μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, ο νεοϊδρυθείς Δήμος Δυτικής Λέσβου με απόφασή του στήριξε την ένσταση στο ΣτΕ, που εκδικάστηκε στις 10.6.2020, αλλά απόφαση ακόμα δεν έχει εκδοθεί.

Ωστόσο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στη συνέχεια είτε από αβλεψία είτε για άλλους λόγους άρχισε να αλλάζει τακτική. Τον Ιούνιο του 2021 ο δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ανακοινώνει την πρόθεση του δήμου για δημιουργία θεματικού πάρκου στην περιοχή, σε δημοτικό χώρο που γειτνιάζει με την επίμαχη ιδιωτική ιδιοκτησία. Η ανακοίνωση αυτή προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των κατοίκων, με το αιτιολογικό ότι κατασκευές του δήμου -σε μια έκταση για την οποία ο ίδιος έχει προσφύγει στο ΣτΕ- θα άνοιγαν τον δρόμο στους ιδιώτες για οικοδόμηση της παραλίας. Οι κάτοικοι προτείνουν νέο χώρο για το θεματικό πάρκο και έτσι ο δήμος αποσύρει την πρόταση.

Ομως η Υπηρεσία Δόμησης του ίδιου δήμου, βασιζόμενη στο προσβαλλόμενο στο ΣτΕ ΦΕΚ 36, έχει εκδώσει από 18/12/2020 την Προέγκριση Οικοδομικής Αδείας, που λήγει στις 18.12.2021, δηλαδή σε ελάχιστες μέρες. Η παραπάνω αποκάλυψη φέρνει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα στις 29/10 αποφάσισε τον ορισμό δικηγόρου που θα γνωμοδοτήσει για τη δυνατότητα ανάκλησης.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Δυτ. Λέσβου, κ. Εμμ. Παπουτσής, πρότεινε ανάκληση της Προέγκρισης από την Υπηρεσία Δόμησης Δυτ. Λέσβου λόγω της εκκρεμότητας στο ΣτΕ αλλά και διότι υπάρχουν νομικές αταξίες στα συμβόλαια ιδιοκτησίας: ενώ, π.χ., εκδίδεται προέγκριση οικοδομικής άδειας για επιφάνεια οικοπέδου 13,5 στρ., ο τίτλος ιδιοκτησίας αναφέρει 11,5 στρ., με τη διαφορά να οφείλεται σε έκταση που ανήκε στο δημόσιο – παλαιός αιγιαλός, τα όρια του οποίου είχε μειώσει προς όφελος της ιδιοκτήτριας το ΦΕΚ. Το αποτέλεσμα είναι τώρα η έκταση δίπλα στο κύμα εμφανίζεται ως το όριο που περιγράφει το συμβόλαιό της.

Παρ’ όλα αυτά, η Υπηρεσία Δόμησης Δυτ. Λέσβου αρνείται την ανάκληση, με το αιτιολογικό ότι η ίδια δεν υποχρεούται να επιβεβαιώσει την έκταση των οικοπέδων των αιτούντων αδειών δόμησης. Αρκεί η έκταση που αναφέρει το συμβόλαιο.

Τότε ο γραμματέας του δήμου, Αρης Ελευθερίου, ζητά την προσωπική παρέμβαση του δημάρχου ώστε να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση της παραλίας.

Ο δήμαρχος όμως αρνείται, δηλώνοντας ότι δεν ασκεί πολιτική με το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Η παραίτηση για τον κ. Ελευθερίου γίνεται μονόδρομος και σε σχετική επιστολή αφήνει αιχμές εναντίον του δημάρχου Ταξιάρχη Βέρρου.

Επειτα από αυτό ο τελευταίος αποφασίζει να προσφύγει στο Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Απόφαση όμως που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της παραλίας, δίνει χρόνο στην ιδιοκτήτρια η οποία μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου οφείλει να καταθέσει συμπληρωμένο φάκελο για να λάβει την οριστική άδεια οικοδόμησης.

 

Παρέμβαση της Πολιτείας ζητούν οι κάτοικοι

Υποστηρικτές της παραλίας σχολιάζουν: «Αν η άδεια εγκριθεί, κινδυνεύει ολόκληρη η ακτή ΑΦΕΝΤΕΛΛΙ Ερεσού πολλών δεκάδων στρεμμάτων. Μια παραλία που, πέραν της περιβαλλοντικής της αξίας και του φυσικού κάλλους, αποτελεί πάγιο ιστορικό, οικονομικό και αναπτυξιακό πόρο για την περιοχή της Ερεσού. Χάρη στην παρθένα ομορφιά της προσελκύει χιλιάδες τουρίστες, ντόπιους και ξένους, και χάρη στο όνομα της Σαπφούς έχει γίνει πόλος έλξης και σημείο συνάντησης κάθε καλοκαίρι από τη διεθνή λεσβιακή κοινότητα! Το ζήτημα μόνο με πολιτικές αποφάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις μπορεί να λυθεί και να αποτραπεί το έγκλημα. Αν ληφθεί μάλιστα υπόψη ότι Προϊσταμένη Αρχή της ΥΔΟΜ είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ίσως η πίεση και η λύση να βρίσκεται σε κάποια υπουργική απόφαση που θα προστατεύει την παραλία της Σκάλας Ερεσού και θα απαγορεύει την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι να τελεσιδικήσει το θέμα στο ΣτΕ (και να επαναχαραχτούν οι γραμμές αιγιαλού κ.λπ.)».

 

πηγη:

 Γιώργος Παγούδης

https://www.efsyn.gr/

Μοιράσου το άρθρο!