Skip to main content
|

Ο Δημ. Κάσσιος για "Περιβαλλοντικός Σύλλογος Άγρας" και "Δάσος Παρακοίλων"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Δημήτριος Κάσσιος  Δημ. Σύμβουλος Λέσβου της παράταξης "Λέσβος , Δημιουργική Πορεία"

Προς :

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λέσβου κ

Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Λέσβου καθώς και  κ. Αντιδήμαρχο Οικονομικών Λέσβου:

 

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Άγρας

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια μια πάρα πολύ μεγάλη και αξιόλογη περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Άγρας, που αποτελείται από τις τοποθεσίες ׃ ΠΕΡΑΝΤΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ – ΜΑΚΑΡΑ – ΡΟΝΤΑΚΙ συνολική έκτασης έξι χιλιάδων πεντακοσίων στρεμμάτων περίπου που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής έκτασης της αγροτικής περιφέρειας Άγρας, έχει ανακηρυχθεί αρχαιολογική περιοχή και μάλιστα σε Α ζώνη ,με αποτέλεσμα να απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση και γενικά όλες οι δραστηριότητες επί του εδάφους .Αυτό δημιούργησε όπως ήταν φυσικό πολλαπλά προβλήματα στους κατοίκους των περιοχών αυτών και όχι μόνο .

α) Η Άγρα όπως γνωρίζετε είναι κατ΄ εξοχήν κτηνοτροφικό χωριό και οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί απ΄ την εφορία αρχαιοτήτων είναι απ΄ τις καλύτερες για την εκτροφή αιγοπροβάτων με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης . Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει καθώς οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να κτίσουν ένα ποιμνιοστάσιο , μια αποθήκη , να κάνουν μια ποτίστρα , να ανοίξουν μια ομβροδεξαμενη , να διανοίξουν υποτυπώδη αγροτοδρομο ,να εγκαταστήσουν ένα αρμεχτικο συγκρότημα και ότι άλλο συνεπάγεται για μια σύγχρονη μονάδα εκτροφής ζώων . Έτσι στις περιοχές αυτές η κτηνοτροφία υπολειτουργεί με πρωτόγονα μέσα ακολουθώντας μια φθίνουσα πορεία με αποτέλεσμα την σταδιακή ερήμωση τους .

β) Στις δεσμευμένες περιοχές δεν μπορεί να αναπτυχτεί κανενός είδους τουριστικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα να μένουν αναξιοποίητες οι παραλίες των παραπάνω περιοχών . Δεδομένου δε ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ανασκαφή ή τέλος πάντων κάτι που να προσελκύει τουριστικό ενδιαφέρον ως αρχαιολογικός χώρος,η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη και οι κάτοικοι βρίσκονται σε συνεχή ομηρία .

γ) Πέραν των παραπάνω η όλη κατάσταση έτσι όπως διαμορφώθηκε δημιούργησε και τεράστια περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή καθώς οι κάτοικοι για να κρατηθούν στον τόπο τους καταφεύγουν όπως όπως σε πρόχειρα κατασκευάσματα ˝εν τη μια νυκτη˝ με αποτέλεσμα , όλη η εικόνα να μας παραπέμπει στο ˝αλ τσαντίρι ˝ .

Το ανωτέρω θέμα , όπως αντιλαμβάνεστε είναι μείζονος και ζωτικής σημασίας για τις 80 οικογένειες , κατοίκους αγρότες-κτηνοτρόφους που οι εκμεταλεύσεις τους βρίσκονται μέσα στην αδόμητη αρχαιολογική Α ζώνη .

Γιαυτό ζητάμε η ΥΠΠΟ/ΑΡΧ./Α/Φ.20/25683/1297/27-5-1996 απόφαση να τροποποιηθεί ,από Α σε Β αρχαιολογική ζώνη και για λόγους αποτελεσματικότερης προστασίας των αρχαιοτήτων της περιοχής, η Α ζώνη να περιοριστεί στους θύλακες αρχαιοτήτων που έχουν εντοπισθεί . Να δοθεί με τον τρόπο αυτό δυνατότητα στους κατοίκους των περιοχών με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας και συμφωνα με τις υποδείξεις της να αξιοποιούν την γή τους ( δόμηση , εκσκαφή ,αγροτόδρομοι , θερμοκήπια, κ.τ.λ. ).

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι κανένας και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε εναντίον των αρχαίων κτισμάτων ή άλλων ευρημάτων αφού αυτή είναι η ιστορία μας και είμαστε υπερήφανοι γι αυτήν . Άλλωστε ότι υπάρχει μέχρι σήμερα χάρη στην αγάπη μας και στο μεράκι μας διασώθηκε . Το μονό που ζητάμε είναι να συνυπάρξουμε μαζί τους . Γιατί τόποι χωρίς ανθρώπους όσο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και να παρουσιάζουν είναι καταδικασμένοι , ειδικά όπως ο δικός μας που είναι παραμεθόριος .

Δάσος Παρακοίλων

Από το 2002 στα συρτάρια του πρώην Δήμου Καλλονής [ δημοτική ενότητα Καλλονής ] βρίσκεται μία σημαντική μελέτη που εκπονήθηκε για την διαχείριση του δημοτικού δάσους ΘΕΡΜΑ ΝΕΡΑ Παρακοίλων.

Η μελέτη αυτή παραλήφθηκε και εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Καλλονής στις 25/11/2002 με διαχειριστική περίοδο 2002-2011.Δεν γνωρίζω και ούτε μπορώ να εικάσω, για ποιους λόγους μέχρι σήμερα δεν υλοποιήθηκε ,παρά το γεγονός ότι το 2006 έγινε μια μικρή κίνηση και μάλιστα για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε και επιτροπή εκτίμησης.

Με την μελέτη αυτή προβλέπετε η υλοτόμηση συστάδων του πευκοδάσους Θερμών Νερών Παρακοίλων περίπου 10.000 Μ3 για τεχνική ξυλεία γεγονός, που θα αποφέρει στον δήμο συνολικά 50-60 χιλιάδες ευρώ έσοδα. Χρήματα που ειδικά σήμερα με την οικονομική κρίση που ο δήμος μας , αντιμετωπίζει μπορεί να αξιοποιήσει α] για την διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών β] Συντίρηση του οδικού δασικού δικτύου γ] κατασκευή υδατοδεξαμενών δ] οργάνωση δικτύου πυροφυλακείου – παρατηρητηρίου και ότι άλλου είναι χρήσιμο για την προστασία και ανάδειξη του δασικού πλούτου και πρασίνου της περιοχής Παρακοίλων.

Παρακαλώ αφού εξετάσετε τα παραπάνω αναφερόμενα , κινήσετε την σχετική διαδικασία .

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία