Περιβάλλον

25/07/2011 - 17:30

Προτάσεις και θέσεις των Οικολόγων Πράσινων στη συνεδρίαση για την Πυροπροστασία στο Δήμο Λέσβου

Πυροπροστασία στο Δήμο Λέσβου

Προτάσεις και θέσεις των Οικολόγων Πράσινων στη συνεδρίαση του συντονιστικής τοπικής οργάνωσης του Δήμου Λέσβου.

Είμαστε στο μέσο της θερινής περιόδου και η εμπειρία των τελευταίων ημερών πολλαπλασιάζει τις ανησυχίες όλων μας όσον αφορά τον κίνδυνο των πυρκαγιών στο νησί μας. Κανείς δεν είχε και δεν έχει αυταπάτες ότι οι πυρκαγιές θα σταματήσουν. Δεν μένει λοιπόν παρά να προετοιμαζόμαστε καθημερινά και να οργανώνουμε τις δυνάμεις μας, η κοινωνία, η αυτοδιοίκηση και η πολιτεία, για την αντιμετώπιση του κινδύνου, με σκοπό κάθε φορά να ελαχιστοποιούμε τα τραγικά αποτελέσματα. Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχε σήμερα ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Λέσβου, στην συνεδρίαση της συντονιστικής τοπικής οργάνωσης της πυροπροστασίας του Δήμου που έστω και αργά, εν μέσω καλοκαιριού, συνεδρίασε για πρώτη φορά.

 

Επιμένουμε ως Οικολόγοι Πράσινοι ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με βάση τους κανόνες της επιστήμης και όχι όποια άλλα συμφέροντα και αντιλήψεις. Στο ισοζύγιο «πρόληψη – καταστολή», το σύστημα πρέπει να γέρνει προς την πρόληψη, πράγμα που θα βοηθήσει να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει, με λίγα λόγια, την ενεργοποίηση της κοινωνίας, την ενημέρωση με όλες τις μορφές, την οργανωμένη παρουσία των εθελοντών και των πυροφυλάκων σ’ αυτούς τους δύο κρίσιμους μήνες, που απoμένουν, σε συνδυασμό με τη συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών αντιπυρικής προστασίας στα δάση και τις περιοστικές περιοχές.

Σε κάθε πόλη και χωριό πρέπει να μελετηθεί και να υλοποιηθεί ΣΧΕΔΙΟ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ με την καταγραφή - αποτύπωση του χώρου ευθύνης και του χάρτη της περιοχής τους, με τους δασικούς δρόμους και την κατάστασή τους από άποψη συντήρησης, με τα πυροφυλάκια, τους κρουνούς, τις υδατοδεξαμενές και τις οργανωμένες ομάδες πυροφυλακής με υπεύθυνους επικεφαλείς δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους (όπου φυσικά υπάρχει η δυνατότητα). Το Συντονιστικό Όργανο του Δήμου πρέπει να ελέγξει σε κάθε χωριό το σχέδιο και να αναλυθούν οι ευθύνες των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων, ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλής επικινδυνότητας. Με ευθύνη του Συντονιστικού πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία, που αποτελούν τα επί μέρους σχέδια και να ελεγχθούν ως προς την πληρότητα και την επάρκειά τους. Πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Λέσβου, να ενεργοποιηθούν τα τοπικά συμβούλια με την παροχή βοήθειας από τους εθελοντές σε κάθε χωριό, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα προσφοράς και εθελοντισμού που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό σε όλη τη Λέσβο. Ο Δήμος πρέπει να γνωρίζει πόσες και ποιες ομάδες εθελοντών λειτουργούν, τους επικεφαλείς με τους αντικαταστάτες τους, στοιχειώδη υποδομή που διαθέτουν, πόσα και πού πυροφυλάκια είναι στελεχωμένα, τους κρουνούς και τις υδατοδεξαμενές σε κάθε περιοχή.

Επισημάναμε τον κίνδυνο από τις χωματερές που δυστυχώς ακόμα υπολειτουργούν αλλά και τον κίνδυνο από τη κακή λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ που χωρίς να γίνεται χωματοκάλυψη αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς όπως συνέβη πριν λίγες ημέρες στο ΧΥΤΑ της Κω. Τονίσαμε ότι σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, πρέπει να ελεγχθεί το δίκτυό της από την άποψη των βραχυκυκλωμάτων στις δασικές περιοχές και να καθαριστούν τα επικίνδυνα χόρτα και να καθαριστούν τα δέντρα που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία. Επισημάναμε την απουσία από τη συνάντηση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να συμμετάσχει στην πρόληψη και την καταστολή κάτω από συγκεκριμένο σχέδιο. Είναι αδιανόητο από το σχέδιο της πρόληψης και της καταστολής να απουσιάζει η Δασική Υπηρεσία εντελώς, λες και δεν είναι δικό της θέμα το δάσος. Έτσι θα μπορούμε να μιλάμε για πλήρη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών, μέχρι τη συγκρότηση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας.

Ο συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Μπάκας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι χρήσιμες αυτές οι συσκέψεις και πρέπει να τεθούν τα ζητήματα επί τάπητος και να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Κάναμε τις προτάσεις μας για το ζήτημα αλλά είναι σημαντικό να σταλεί από όλους και προς κάθε κατεύθυνση ένα αυστηρό μήνυμα για τους «επαγγελματίες» εμπρηστές, ιδιαίτερα στις περιοχές, που έχουν «καταγραφεί» πυρκαγιές από «άγνωστες αιτίες» (Πέτρα, Μόλυβος αλλά και καλαμιώνες της Γέρας) και που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο, είτε είναι για δημιουργία βοσκοτόπων είτε για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οικοπέδων.

Μοιράσου το άρθρο!