Skip to main content
|

Το θέμα της Βιοποικιλότητας στα νησιά μας θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Λέσβος

Η 22η Μαΐου τιμάται εδώ και 19 έτη ως Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. Η διαρκώς εντεινόμενη οικονομική και περιβαλλοντική κρίση αποδεικνύει σε πόσο μάταιες κατευθύνσεις αναπτύχθηκε η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο και πόσο αναγκαία είναι η άμεση στροφή της σε πράσινη κατεύθυνση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούμε ότι στη χώρα μας, δυστυχώς, το μήνυμα δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό. Πέρα από τις καταστρεπτικές για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ακόμα και σήμερα που οι πολίτες αγωνιούμε για ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις διεξόδου από την κρίση, από τις συζητήσεις μεταξύ των κομμάτων που διεκδίκησαν και διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των πολιτών απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο περιβάλλον και στην οικονομία που δημιουργεί η προστασία και η ορθή διαχείρισή του. Αντιθέτως, η πολλά υποσχόμενη από μερικά κόμματα «ανάπτυξη», συνδυασμένη απόλυτα με μεγάλης κλίμακας μη αναστρέψιμες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον, υπονομεύει για πάντα την ποιότητα ζωής μας αλλά και ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Το περιβάλλον, η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα έχουν εγγενή αξία. Πολλά οικοσυστήματα έχουν καταστραφεί, πολλοί υγρότοποι έχουν ξεραθεί, πολλά είδη απειλούνται ή κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Αλλά και οι υπηρεσίες που προσφέρουν στον άνθρωπο και τις κοινωνίες τα οικοσυστήματα είναι ανυπολόγιστες. Ο πολιτισμός των νησιών μας ήταν πάντα άρρηκτα δεμένος με το φυσικό περιβάλλον. Γεννήθηκε σε αυτό, επηρεάστηκε από αυτό και το σεβάστηκε μακροχρόνια. Παντού γύρω μας διαπιστώνουμε αυτή την αρμονική και σοφή σχέση των νησιωτών με το χώρο τους που τον ένιωθαν σαν σπίτι τους, μιας και καταλάβαιναν πόσο πολύ εξαρτιόντουσαν από την προστασία και σωστή διαχείρισή του. Για αυτό και όπου το περιβάλλον καταστράφηκε, τόσο στην αρχαιότητα όσο και στη σύγχρονη εποχή, οι επιπτώσεις στην κοινωνία και στην οικονομία ήταν άμεσες. Κοινωνίες διαλύθηκαν, ακμάζουσες οικονομίες κατέρρευσαν, συγκρούσεις ξέσπασαν, χιλιάδες ή εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν μαζικά.

Στο Β. Αιγαίο η εξασφάλιση της προστασίας και της βιώσιμης διαχείρισης της θάλασσας και των ακτών, των φυσικών περιοχών, του τοπίου, του πολιτιστικού πλούτου και της παραγωγικής γης αποτελούν τα κλειδιά, και την απαραίτητη προϋπόθεση για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία η αλλαγή του κλίματος μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες δεκαετίες όχι μόνο το περιβάλλον αλλά και όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως τις ξέραμε τουλάχιστον μέχρι σήμερα.

Στη νέα χίμαιρα της ανάπτυξης των μεγάλων επενδυτών οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιπροτείνουμε την οικολογική ανασυγκρότηση της χώρας, αναπτυξιακή πρόταση απόλυτα ρεαλιστική που αξιοποιεί τους φυσικούς μας πόρους χωρίς να τους εξαντλεί, δημιουργεί θέσεις εργασίας για όλες τις κοινωνικές ομάδες των πολιτών σε ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες (παραγωγή, μεταποίηση, τουρισμός, προστασία περιβάλλοντος) και στηρίζει τη δημιουργία συμμετοχικών εταιρικών σχημάτων (συνεταιρισμοί, κοινωνικές επιχειρήσεις, κ.α). Παράλληλα, ζητούμε να τεθεί ισότιμα με τα άλλα θέματα στην ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων η θέση των κομμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας για να αποτελέσει έτσι κριτήριο επιλογής ψήφου στις επόμενες εκλογές. Είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι ότι χώρα με κατεστραμμένη οικονομία μπορεί να ορθοποδήσει. Χώρα με κατεστραμμένο φυσικό περιβάλλον είναι δυο φορές φτωχή.

Περιφερειακή οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία