81.950 ευρώ πρόστιμο για περιβαλλοντικές παραβάσεις στο δρόμο Μυτιλήνης-Καλλονής
ΠΡΟΣΤΙΜΟ 81.950 € ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ Της 36ΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ – ΚΑΛΛΟΝΗΣ
Σε συνέχεια των αναφορών και των καταγγελιών των Οικολόγων Πράσινων και των Φίλων της Πράσινης Λέσβου προς το Υπ. Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες για το ζήτημα των προβλημάτων που προκαλούνται στο φυσικό περιβάλλον από το έργο κατασκευής της ΕΟ Μυτιλήνης - Καλλονής, και αφού η Ειδική Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) προχώρησε σε πράξη βεβαίωσης παράβασης, βεβαιώνοντας τις καταγγελίες μας που είχαν ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2010, προχώρησε πλέον και στην επιβολή προστίμου στην εργολήπτρια εταιρία ύψους 81.950 ευρώ.
Αναλυτικά η ΕΥΕΠ βεβαιώνει και επιβάλει πρόστιμα για παραβάσεις που αφορούν:
Α. Στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από την κατασκευή παράδρομου εντός του υγροτόπου των αλυκών. Ζητείται από την αρμόδια υπηρεσία η καθαίρεση του παράδρομου και η αποκατάσταση των λειτουργιών του υγροτόπου.
Β. Στην παράβαση όρου επί των τοιχίων αντιστήριξης στην περιοχή των αλυκών (που οδήγησε στην καταστροφή των δέντρων)
Γ. Στην παράνομη απόληψη αδρανών υλικών από ρέμα της περιοχής .
Δ. Στη χρήση μη εγκεκριμένων δανειοθάλαμων – αποθεσιοθάλαμων κατά την εκτέλεση του έργου.
Περισσότερο από δύο χρόνια μετά από τις πρώτες παρεμβάσεις μας οι Οικολόγοι Πράσινοι Λέσβου χαιρετίζουν την ενέργεια των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Δυστυχώς εκτός από τις παρεμβάσεις της Δνσης Δασών της αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, η ολιγωρία των αρμοδίων υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου) αλλά και του ΥΠΕΚΑ (που από την Αθήνα «επιβλέπει» το έργο) μας οδηγεί να διαπιστώνουμε τις παραβάσεις, να μην τις προλαβαίνουμε και να απαιτείται η επέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος από τη Θεσσαλονίκη, που εκ των υστέρων παρεμβαίνουν για την τήρηση της νομοθεσίας. Με την επιβολή προστίμων δεν αποκαθίσταται η ζημία που έχει γίνει, αλλά τουλάχιστον δίνεται ένα μήνυμα στους «επίδοξους» καταπατητές του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας.
Στη συνέχεια της υπόθεσης αναμένουμε την εξέλιξη της διαδικασίας από τις δικαστικές αρχές, αλλά και την αποκατάσταση των σημείων της περιοχής, που έχουν αλλοιωθεί από το εν λόγω έργο. Εμείς από την πλευρά μας δεν θα σταματήσουμε να παρακολουθούμε την υπόθεση αυτή, αλλά και τόσες άλλες που μας απασχολούν στο νησί μας, μέχρι να γίνει κοινό κτήμα της κοινωνίας μας ότι μας ενώνει μια κληρονομιά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον και τα παιδιά μας, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να συμπληρώσουμε αντί να την καταστρέφουμε, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Αυτός είναι ο πλούτος μας, αυτό είναι το μέλλον των νησιών μας.