Περιβάλλον

12/07/2012 - 07:11

Ανεμογεννήτριες και ηχητική όχληση.

yle="text-align:justify;">Ο ισχυρός άνεμος που φυσούσε στο Αιγαίο τις προηγούμενες εβδομάδες, ανέδειξε δυστυχώς με τον καλύτερο τρόπο, μια παράμετρο των επιπτώσεων από την εγκατάσταση Γιγαντιαίων Ανεμογεννητριών στα νησιά μας.

Με αφορμή την εμπειρία φίλου μας κατοίκου της Φισίνης στην περιοχή της οποίας πρόσφατα εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν δύο μικρές ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ και  η οποία διατυπώνεται στο ακόλουθο μήνυμα του.

«Πρέπει να ξεσηκώσουμε το κόσμο . Οι υπάρχουσες ανεμογεννήτριες στον Αγ Σώζο, τώρα που ήμουν στο χωριό και τις έζησα για πρώτη φορά σε λειτουργία με αέρα, κάνουν ένα συνεχόμενο θόρυβο, σαν να ήμουν σε εργοστάσιο !!! »

Γιάννης Καλαμπόκης

Δημοσιεύουμε απόσπασμα από την έκθεση του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

ΜΕΓΑΛΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ…

ΣΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ;

Ευάγγελος Παυλής & Θεανώ Σ. Τερκενλή

Η τοπιακή εμπειρία δεν έχει να κάνει μόνο με την όραση, αλλά και με την αφή, την όσφρηση, τη γεύση και την ακοή.

Ακόμα και η προστασία της θέας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς πρέπει πλέον να λαμβάνει υπόψη και τα ακούσματα ενός τόπου.

Στην προκειμένη περίπτωση, η συνεχής έκθεση στον ήχο των 50Hz της κάθε μιας από τις 353 ανεμογεννήτριες, σε καθένα από τα 28 Α/Π που θα δημιουργηθούν στα τρία νησιά του Βορείου Αιγαίου, προκαλεί ακουστική όχληση και υποβάθμιση του τοπίου, καθώς και προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία.

Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για την ηχητική όχληση στο ήμερο φυσικό και αγροτικό τοπίο των νησιών, και κατά το στάδιο κατασκευής των Α/Π (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κατευθυντήριες γραμμές, 2007), πέραν του ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει αρνητικά και πλήθος έμβιων οργανισμών που μεταναστεύουν ή κατοικούν μόνιμα σε αυτές τις περιοχές.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πρέπει να εκπονηθεί και ειδική μελέτη ακουστικής όχλησης για την επένδυση - μελέτη η οποία να λαμβάνει υπόψη και τη συχνότητα / ένταση του παραγόμενου ήχου και τις επιπτώσεις αυτών στον άνθρωπο και στο τοπίο.

Μοιράσου το άρθρο!