Περιβάλλον

07/02/2014 - 23:59

Δυσοσμία στο Μακρύ Γιαλό, αδιαφορία υπευθύνων, τέλος στην υπομονή των κατοίκων

yle="text-align: justify;">Ετοιμάζεται 2ο υπόμνημα, χωρίς, όμως, ν αποκλείεται και η προσφυγή στις Ελεγκτικές Αρχές, στα Δικαστήρια και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, αν δεν δρομολογηθούν μέτρα ριζικής και συνολικής λύσης.

Μετά το πρώτο υπόμνημα των κατοίκων και των εκπροσώπων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού τον περασμένο Νοέμβριο, στο ΔΣ της ΔΕΥΑΛ, το Νομαρχιακό μας Νοσοκομείο, τους βουλευτές κλπ., για την αποπνικτική ατμόσφαιρα που προκαλεί η δυσοσμία από την απόρριψη λυμάτων στη θάλασσα, ακολουθεί και δεύτερο.

Προχθές, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των κατοίκων και αποφασίστηκε να σταλεί μέσω του πληρεξουσίου δικηγόρου τους Μιχ. Γεωργόπουλου, άλλο ένα υπόμνημα.


Η επιτροπή κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής, θέλοντας ν αποφύγει τις ακραίες επιλογές και ν ακολουθήσει τη νομοθεσία που επισύρει συνέπειες σε ατομικό επίπεδο των αρμοδίων, ποινικές ευθύνες για παράλειψη λήψης μέτρων και εκτέλεσης ενεργειών για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, επανέρχεται στο αίτημά της με τη μορφή υπομνήματος. Μ αυτό θα ζητά άμεση ενημέρωση για τις τυχόν ουσιαστικές ενέργειες που θα οδηγήσουν και σε οριστικές λύσεις. Θεωρεί απαράδεκτη κάθε επιπλέον καθυστέρηση, αδράνεια και αδιαφορία για την υποβάθμιση της ζωής τους, από την παράνομη απόρριψη αστικών λυμάτων στο Μ. Γιαλό.


Το πρώτο υπόμνημα θύμισε στους αρμοδίους το μέγιστο πρόβλημα και είχε ως αποτέλεσμα να υπογραφεί σχετική σύμβαση μελέτης στις 7/1/2014.


Μετά από ερώτηση που υπέβαλλε στη Βουλή ο Π. Βογιατζής, η ΔΕΥΑΛ αναγκάστηκε να απαντήσει στο Υπουργείο Εσωτερικών ότι το πρόβλημα «προέρχεται κατά κύριο λόγο από τη διάθεση των λυμάτων της περιοχής των Χαλίκων στη θαλάσσια περιοχή του Μακρύ Γιαλού» και ότι εκπονείται μελέτη που θα ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, ώστε στη συνέχεια το έργο να προταθεί για ένταξη σε Κοινοτικό Πρόγραμμα.


Εκφράζονται, όμως, φόβοι, μήπως και πάλι αδρανήσουν οι αρμόδιοι και δεν ενταχθούν όλα τα απαιτούμενα έργα στο 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.


Επισημάνθηκε ότι το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμα διοχετεύονται αστικά λύματα σε αγωγούς ομβρίων υδάτων που καταλήγουν στο Μακρύ Γιαλό. Ότι υπάρχουν και παράνομες συνδέσεις σε περιοχές που έχουν κατασκευαστεί δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς να έχει προχωρήσει η σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο αποχέτευσης του Βιολογικού.


Εκκρεμούν δε και έργα σε παράλληλους δρόμους του Μακρύ Γιαλού, στις οδούς Οικονόμου Τάξη, Καραπαναγιώτη, Σκαμανδρίου, Βοστάνη κλπ.


Παρών στη συνάντηση ήταν και εκπρόσωπος της Μαρίνας, ο οποίος εξέφρασε τη δυσφορία της εταιρείας, που παρά τις προσπάθειες και τα πολυδάπανα αποσμητικά, δεν μπορούν να αλλοιώσουν την κατάσταση.


Να σημειωθεί ότι εδώ πρόκειται για μια ανώνυμη εταιρεία ιδιωτικών ξένων συμφερόντων και ο πέλεκυς των καταγγελιών για διαφυγόντα κέρδη και όχι μόνο, σε δικαστικές αρχές, αλλά και στην ανεξάρτητη αρχή των ελεγκτών περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩ, θα είναι βαρύς. Εκτός από τις ποινικές ευθύνες των διοικήσεων της ΔΕΥΑΛ, των τεχνικών κλπ, υπάρχει και το ορατό ενδεχόμενο των προστίμων, που αν επιβληθεί, θα επιβαρύνουν και πάλι τους δημότες.
Για ν αποφευχθεί αυτή η ύστατη δυσάρεστη εξέλιξη, ακολουθείται ο δρόμος των υπομνημάτων, που αποτελεί την έναρξη κάθε πρόσφορης, για την επίλυση του προβλήματος, διαδικασίας, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και ατομικά. Η επιτροπή, όμως, διαμηνύει ότι η υπομονή όλων εξαντλείται, όσο δεν δρομολογούνται ουσιαστικά μέτρα ριζικής και συνολικής λύσης.

 

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!