Περιβάλλον

20/11/2014 - 10:44

Έλεγχος δέντρων επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στη Μυτιλήνη

Τ

ο Δ.Σ. της Κοινότητας Μυτιλήνης κατόπιν σχετικής επιστολής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Λέσβου, στην υπ’  αριθμ. 17 / 2014 συνεδρίασή του εξέτασε ενδελεχώς και εις βάθος την αναγκαιότητα ή μη κοπής συγκεκριμένων δέντρων (μουριών), στην περιοχή Σουράδα, μετά τη διαπίστωση ότι 15 εξ’ αυτών  είναι επικίνδυνα λόγω γήρανσης ή εντομολογικής προσβολής.

Συγκεκριμένα στην κεντρική αρτηρία Ελ. Βενιζέλου και στο ύψος από το Ναυτικό Όμιλο Μυτιλήνης μέχρι την οικία Σιφναίου, μπροστά από τα γνωστά νεοκλασικά κτήρια με τις μεγάλες καταπράσινες αυλές, υπάρχουν μικρά σε πλάτος πεζοδρόμια με πληθώρα δέντρων (πλην της ανηφόρας μετά το Ν.Ο.Μ., όπου τα πεζοδρόμια είναι πλατιά).

Το Συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για την κοπή των δένδρων, λόγω γήρανσης ή εντομολογικής προσβολής. Ωστόσο έθεσε ακόμη μία βασική παράμετρο: Όπως είναι γνωστό, σε συγκεκριμένα σημεία του πολυσύχναστου αυτού δρόμου, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στη διέλευση των πεζών, λόγω του μεγάλου όγκου των κορμών των δέντρων, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του πλάτους του πεζοδρομίου, με αποτέλεσμα οι πεζοί να αναγκάζονται να κατέρχονται στο οδόστρωμα, με το μεγάλο κίνδυνο που αυτό συνεπάγεται.      

Ιδιαίτερα δε σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, όπως μητέρες με παιδικά καρότσια, Α.Μ.Ε.Α., ηλικιωμένοι με βαλίτσες, κ.α., το πάχος των κορμών των δέντρων, απαγορεύει εντελώς τη διέλευσή τους. Το θέμα αυτό συζητείται εδώ και πολλά χρόνια, από όλους τους περιοίκους και όχι μόνο, ενώ οι απόψεις διίστανται, δεδομένου ότι ορισμένοι εξ’ αυτών ισχυρίζονται ότι τα δέντρα πρέπει να κοπούν, αφού η περιοχή λόγω των αυλών με τα πολλά δέντρα είναι ούτως ή άλλως καταπράσινη, ενώ άλλοι θεωρούν ότι είναι απαράδεκτο να κόβονται και να καταστρέφονται δέντρα, τα οποία πρέπει να σώζονται και να διατηρούνται πάση θυσία, ακόμη κι’ αν δυσχεραίνουν τη διάβαση των πεζών.  

Το Συμβούλιο της Μυτιλήνης επιδιώκοντας το συγκερασμό των θέσεων – απόψεων επί του σοβαρού και λεπτού αυτού θέματος, αποφάσισε ομόφωνα να πραγματοποιηθεί επιτόπια αυτοψία μαζί με τους γεωπόνους του Δήμου, ώστε να εξεταστούν λεπτομερώς ένα προς ένα όλα τα δέντρα του συγκεκριμένου σημείου της Ελ.Βενιζέλου, προκειμένου να καταγραφούν τα εξής:   

1.    Ποιά δέντρα είναι γερασμένα – εντομολογικά προσβεβλημένα και συγχρόνως δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ώστε να κοπούν και να αντικατασταθούν.

2.    Ποιά δέντρα είναι γερασμένα – εντομολογικά προσβεβλημένα και συγχρόνως εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ώστε να κοπούν και να μην αντικατασταθούν ή να αντικατασταθούν με δέντρα με πολύ λεπτούς κορμούς, αν είναι εφικτό.

3.    Ποιά δέντρα είναι υγιή και συγχρόνως δεν εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών, ώστε να παραμείνουν ως έχουν.  

4.    Ποιά δέντρα είναι υγιή, αλλά συγχρόνως παρεμποδίζουν ολοσχερώς τη διέλευση των πεζών, ώστε να κοπούν και να μην αντικατασταθούν ή να αντικατασταθούν με δέντρα με πολύ λεπτούς κορμούς, αν είναι εφικτό.  

5.    Μετά τα παραπάνω, σε όσα δέντρα απαιτείται να τοποθετηθούν στα κάτω μέρη των κορμών, σιδερένιες κυκλικές ή τετράγωνες βάσεις, που μειώνουν τη μη ωφέλιμη επιφάνεια του πεζοδρομίου.    


Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,



Πάνος Μιχ. Πίτσιος  
 

Μοιράσου το άρθρο!