Περιβάλλον

01/08/2011 - 13:14

Ερώτηση για τη διάβρωση των ακτών

Ερώτηση για την «αλλοίωση της ελληνικής ακτογραμμής λόγω διάβρωσης» κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Συγκεκριμένα, σημειώνουν:

'Τα τελευταία χρόνια συνεχώς επιδεινώνεται το φαινόμενο της διάβρωσης ακτών στη χώρα μας καθώς ολοένα και περισσότερες περιοχές της νησιωτικής και Ηπειρωτικής Ελλάδας βλέπουν την ακτογραμμή τους να αλλοιώνεται και να υποχωρεί. Σύμφωνα με πανευρωπαϊκή μελέτη, που τα αποτελέσματά της δημοσιεύθηκαν το 2004, το 28,6% των ελληνικών ακτών υποχωρούν, γεγονός με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς απειλείται ο τουρισμός, αλλά και η ασφάλεια του πληθυσμού.

Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, έχουν διογκώσει το πρόβλημα που έχει αρχίσει να καταγράφεται από τη δεκαετία του 1970, με τους Ελληνες επιστήμονες να επικεντρώνονται στις ακτές της Πιερίας, την περιοχή του Κορινθιακού κόλπου και τη βόρεια πλευρά του Νομού Χανίων, όπου η απώλεια πολλών μέτρων ακτογραμμής ήταν ορατή ακόμα και διά γυμνού οφθαλμού. Σήμερα, ωστόσο, στον ίδιο κατάλογο έχουν προστεθεί η Ρόδος, η Κως, η Χίος, η Λέσβος, η Σίφνος, η Αιγιάλεια, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και το Δέλτα του Εβρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα διάβρωσης αποτελούν οι ακτές του Νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με μελέτη του Τεχνικού Επιμελητήριου Δυτικής Ελλάδας σχετικά με τη διάβρωσή τους, εκτιμάται πως τα τελευταία 20 χρόνια έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη περισσότερα από 2.500 στρέμματα παραλιακής γης. Αλλο παράδειγμα, η παραλία της Ερεσού στη Λέσβο, της οποίας το πλάτος έχει μειωθεί σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Επίσης, στη Ρόδο, η παραλιακή λωρίδα της Κρεμαστής , όπως έχει καταγραφεί στο παλαιό τοπογραφικό του Κτηματολογίου (1926 - 1936), είχε ελάχιστο πλάτος τα 58 μ. και μέγιστο τα 162 μ. Σήμερα, το μέγιστο πλάτος είναι μικρότερο από 30 μ.'.

Καταλήγοντας ρωτάνε τον υπουργό: '- Εχουν γίνει πρόσφατες μελέτες για την εξέλιξη της διάβρωσης των ελληνικών ακτών και αν ναι, ποιες είναι οι εκτιμήσεις για τις κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διάβρωσης;

- Εχουν καταρτιστεί σχέδια δράσης για την ανάσχεση του φαινομένου και αν ναι, ποιες είναι οι κατευθυντήριες γραμμές και το χρονοδιάγραμμα για την αποτελεσματική υλοποίησή τους;

- Με ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύει να ενημερώσει τις τοπικές Αρχές και τους πολίτες σχετικά με τη διάβρωση των ακτών και τους τρόπους αειφόρου διαχείρισής τους; - Τι προτίθεται να πράξει, προκειμένου να επαναοριοθετηθούν άμεσα οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας, με προτεραιότητα στις περιοχές εκείνες που έχει εντοπιστεί έντονο πρόβλημα διάβρωσης;'.

Μοιράσου το άρθρο!