Περιβάλλον

05/03/2013 - 12:43

FORCLIMADAPT - ΜΕD ή αλλιώς ... πιλοτική ανάδασωση στη Χαραμίδα

FORCLIMADAPT - ΜΕD  ή αλλιώς ... πιλοτική ανάδασωση στη Χαραμίδα

FORCLIMADAPT - ΜΕD  ή αλλιώς ... πιλοτική ανάδασωση στη Χαραμίδα

FORCLIMADAPT - ΜΕD  ή αλλιώς ... πιλοτική ανάδασωση στη Χαραμίδα

Στα πλαίσια του έργου FORCLIMADAPT - ΜΕD που υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή διήμερη συνάντηση των εταίρων στη Μυτιλήνη. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην προστασία – προσαρμογή των μεσογειακών δασών στην κλιματική αλλαγή. Ως εταίροι συμμετέχουν πέρα από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την Περιφέρεια της Umbria - τα εγκυρότερα δασικά ινστιτούτα της Μεσογειακής Ευρώπης, όπως η Διεθνής Ένωση για τα Μεσογειακά Δάση (Ιnternational Association for Mediterranean Forests), το Κέντρο Δασικών Ερευνών της Καταλωνίας, η Γαλλική Δασική Υπηρεσία και το Ινστιτούτο Δασών της Μεσογείου. Στόχος του έργου είναι η πραγματοποίηση πιλοτικών δράσεων πρόληψης δασικών πυρκαγιών και αποκατάστασης καμένων εκτάσεων.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τη βοήθεια της Δ/νσης Δασών Λέσβου και του Πανεπιστημίου Αιγαίου – Τμήμα Γεωγραφίας πραγματοποίησε πιλοτική αναδάσωση σε καμένη έκταση της Χαραμίδας στην οποία μετά από τόσα χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε καμία απολύτως φυσική αναγέννηση του δάσους. Φυτεύτηκαν νεαρά φυτάρια, αλλά και σπόροι της τραχείας πεύκης που συλλέχθηκαν από τη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μόλις φέτος. Οι ξένοι ειδικοί έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για τη πιλοτική αυτή δράση και τόνισαν ότι ειδικά η αναδάσωση με τη φύτευση σπόρων είναι πρωτοποριακή μέθοδος σε όλη τη Μεσόγειο και θα αναμένουν τα αποτελέσματα της συνέχειας της προσπάθειας αυτής, καθώς τέτοια έρευνα δεν γίνεται πουθενά στον Ευρωπαϊκό Νότο.

Σημειώνουμε ότι η αναδάσωση στην έκταση αυτή είχε τέτοια επιτυχία πέρα από κάθε προσδοκία ακόμα και των επιστημονικών συνεργατών – ερευνητών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ.κ. Τσουρλή, Κωνσταντινίδη. Αν όπως όλα δείχνουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα επιτύχει πλήρως η αναδάσωση μέσω της λεγόμενης ευρυσποράς θα εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για τις δυνατότητες αναδάσωσης με πολύ μικρότερο κόστος από εκείνο που έχουν οι τυπικές αναδασώσεις με τη φύτευση φυταρίων. Η πιλοτική έκταση έχει χωριστεί και σε τμήματα όπου έχει ελαφρά, βαριά, ή και καθόλου επεξεργασία του εδάφους προκειμένου να εξαχθούν συγκριτικά συμπεράσματα.

Μετά από τη περιήγηση στο χώρο της πιλοτικής δράσης ακολούθησε συζήτηση των ξένων ειδικών με τα στελέχη της Περιφέρειας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου (κ. Καλαμποκίδης) και των επιστημονικών συνεργατών – ερευνητών της Περιφέρειας στο Επιμελητήριο Λέσβου, για τις μεθόδους και τα αποτελέσματα που μπορεί να έχει αυτή η προσπάθεια στην προστασία του δασικού πλούτου στη Μεσόγειο. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τη προσπάθεια που γίνεται και στις άλλες χώρες του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναγνώριση της σημασίας των Μεσογειακών Δασών και την εξίσωση τους από πλευράς σημασίας με την αντίστοιχη που έχουν τα τροπικά δάση, ή τα δάση του Αμαζονίου για παράδειγμα. Αυτή η προσπάθεια φαίνεται ότι καρποφορεί και αυτό θα έχει και αντίκτυπο και στις χρηματοδοτήσεις που μπορεί να πετύχει η Ελλάδα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τον ΟΗΕ.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αξιοποιεί τις δυνατότητες που της παρέχει η συμμετοχή της στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα προκειμένου να προβάλει τα εθνικά συμφέροντα όπου μπορεί και αναλαμβάνει δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, που προκαλούν το διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και από τους εταίρους της που περιμένουν τα αποτελέσματα της πιλοτικής δράσης που υλοποιείται για να αξιοποιήσουν και αυτοί τα πολύτιμα συμπεράσματα. 

Μοιράσου το άρθρο!