Skip to main content
|

Καλά νέα για το βιολογικό καθαρισμό στην Ερεσσό

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Στο ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων στους χώρους των κατασκευών, της ενέργειας, του τουρισμού, της διαχείρισης αποβλήτων και της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προχωρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανοίγοντας το δρόμο για την υλοποίηση μιας σειράς μεγάλων έργων σε όλη τη χώρα μετά και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Θα ακολουθήσει μέσα στις επόμενες ημέρες μια ακόμη σειρά έργων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα επιταχυνθούν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες και θα δοθεί «ανάσα» στην αγορά και την οικονομία.Μεταξύ άλλων, έχουν υπογραφεί αποφάσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων που αφορούν σε:

Έργα αξιοποίησης του ορυκτού πλούτουΕκμετάλλευση μεταλλείου αστρίων στην περιοχή του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, υπόγεια εκμετάλλευση μεταλλείου μαγνησίτη (λευκόλιθου) στην Εύβοια, εκμετάλλευση λατομείου ραδιολαριτών στην Αχαΐα κ.α.

Έργα υποδομώνΠρόκειται κυρίως για οδικά έργα όπως οι συνδέσεις της Ιόνιας Οδού με την Πρέβεζα και τον Αστακό, οι σήραγγες Ανθοχωρίου και Μετσόβου, τα υπολειπόμενα τμήματα εθνικών οδών Ακτίου-Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, Αγρινίου-Καρπενησίου, Θεσσαλονίκης-Κιλκίς, Αφίσου-Βόλου, η παράκαμψη Παλαιοχωρίου-Νεοχωρίου του δήμου Αρναίας Χαλκιδικής, η παράκαμψη Αράχοβας Βοιωτίας, ο ανισόπεδος κόμβος Μεγαλόπολης στον άξονα Μωρέα, κ.α.

Προωθούνται επίσης έργα ύδρευσης όπως η ύδρευση της Ρόδου από το φράγμα Γαδουρά, που αφορά τη β' φάση του έργου, με διπλασιασμό της δυναμικότητας του διυλιστηρίου επεξεργασίας νερού από ισοδύναμο πληθυσμό 150.000 (60.000 κ.μ. νερού ανά ημέρα) σε ισοδύναμο πληθυσμό 300.000 (120.000 κ.μ. νερού ανά ημέρα), με σκοπό την παροχή νερού στη νότια και τη βορειοδυτική Ρόδο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων στο χώρο των βιολογικών καθαρισμών. Σε αυτό το πλαίσιο εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) και δίκτυα αποχέτευσης, όπως η επέκταση ΕΕΛ Ιωαννίνων με αύξηση του ισοδύναμου πληθυσμού κατά 100.000 (διπλασιασμός της υφιστάμενης δυναμικότητας), η ΕΕΛ περιοχών Σαρωνικού στην Παλαιά Φώκαια με 211.000 ισοδύναμο πληθυσμό, τα αποχευτευτικά δίκτυα Ληλαντίων (νυν δήμος Χαλκιδέων) Ευβοίας με 27.800 ισοδύναμο πληθυσμό και η ΕΕΛ Αρχαίας Ολυμπίας με 18.600 ισοδύναμο πληθυσμό. Ακόμη προωθούνται μικρότερες εγκαταστάσεις και δίκτυα όπως π.χ. η ΕΕΛ Μετσόβου με 8.000 ισοδύναμο πληθυσμό, η ΕΕΛ και το απαραίτητο αποχετευτικό δίκτυο Προμάχων Αριδαίας με 2.550 ισοδύναμο πληθυσμό, η ΕΕΛ Αλοννήσου με 9.500 ισοδύναμο πληθυσμό, ΕΕΛ Ερεσσού (νυν δήμος Λέσβου) με εξι εγκαταστάσεις και 7.200 ισοδύναμο πληθυσμό, κ.α.

Ξεμπλοκάρονται ακόμη εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων όπως η μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών αποβλήτων 100.000 τόν./έτος στην Ηλεία που περιλαμβάνει μηχανική διαλογή, αναερόβια χώνευση με παραγωγή ενέργειας, κομποστοποίηση και χώρο υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), κ.α.

Ακόμα, προωθείται σειρά μικρών λιμενικών έργων όπως π.χ. λιμένας Ψάθης Κιμώλου, καταφύγιο τουριστικών σκαφών Καλύμνου, αλιευτικό καταφύγιο Σάρτης Χαλκιδικής καθώς και έργα αντιμετώπισης διάβρωσης ακτών όπως π.χ. στη δυτική Αχαΐα, κ.α.

  πηγη: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία