Περιβάλλον

10/06/2012 - 18:17

Καταγγελία: Παροχέτευση λυμάτων στην περιφερειακή τάφρο των Αλυκών Καλλονής

H Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων έγινε αποδέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες τις τελευταίες ημέρες υπήρχε έντονη μυρωδιά από λύματα στην περιοχή της διασταύρωσης της Αγ Παρασκευής ακριβώς πάνω από την περιφερειακή τάφρο των Αλυκών. Πράγματι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, την περασμένη Παρασκευή που επισκεπτόμασταν την περιοχή είδαμε από κοντά το θέαμα που βλέπετε στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες αλλά και στο βίντεο που ακολουθεί.
Από τάφρο που ξεκινά από το χωρίο της Αγ Παρασκευής, φαίνεται ότι έρχονται υγρά απόβλητα με προφανή (οπτικά) ίχνη αποβλήτων τυροκομείου, τα οποία αφού περάσουν κανάλι κάτω από τον νέο δρόμο καταλήγουν στο περιφερειακό κανάλι των αλυκών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και το Δήμο Λέσβο να εξετάσουν την προέλευση των λυμάτων, να τιμωρήσουν τους υπευθύνους και να μεριμνήσουν για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Το συγκεκριμένο σημείο είναι χώρος που φωλιάζουν καλαμοκανάδες (Himantopus himantopus) και αβοκέτες (Recurvirostra avosetta) και για αυτό το λόγο είχε προβλεφθεί η κατασκευή παρατηρητηρίου της φύσης πριν βέβαια την καταστροφική παρέμβαση του δρόμου. Άλλωστε γιαυτο το λόγο οι Επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν ζητήσει την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.
Μια εβδομάδα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ενώ ο πρώην αναπλ. υπουργός ΠΕΚΑ  μας κατηγορούσε ότι εμείς ήμασταν εμείς υπεύθυνοι για την καθυστέρηση εκτέλεσης του έργου της ΕΟ Μυτιλήνης Καλλονής και φωτογραφιζόταν με τα ασφαλτικά μηχανήματα, λίγα μέτρα παραπέρα αποχαιρετούμε την τουριστική περίοδο των παρατηρητών της φύσης με αυτό το θέμα και απορούμε που ακόμα θα φτάσει η αναλγησία μας για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.
Ως προς το ζήτημα της καθυστέρησης του έργου όλοι γνωρίζουμε ότι καθυστέρησε εξαιτίας των απαλλοτριώσεων και την κατακόρυφης αύξηση του κόστους του έργου.Άλλωστε το Σεπτέμβριο του 2009 ο πρώην αναπλ. υπουργός κατηγορούσε την κυβέρνηση της ΝΔ για αυτό και καμία έννοια δεν είχε για τα δέντρα στα Μέσα που από ότι φαίνεται δεν τον απασχόλησαν και πολύ. Πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις καλό θα ήταν ο κ. Σηφουνάκης αντί για τη γνώμη των εργοληπτών να ζητούσε τη γνώμη του υπουργείου του και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων (Επιθεωρητές Περιβάλλοντος)
Πρέπει όλοι επιτέλους να καταλάβουμε ότι μας ενώνει μια κληρονομιά που έχουμε δανειστεί από το μέλλον και τα παιδιά μας, την οποία πρέπει να σεβαστούμε και να συμπληρώσουμε αντί να την καταστρέφουμε, πολλές φορές ανεπανόρθωτα. Αυτός είναι ο πλούτος μας, αυτό είναι το μέλλον των νησιών μας. Το πρόγραμμα των περιοδειών των Οικολόγων Πράσινων συνεχίζεται. Σήμερα 10/06/2012 θα βρισκόμαστε στην Αγιάσσο και τα χωριά του Ευεργέτουλα ενώ ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Μιχάλης Μπάκας, θα επισκεφτεί τη Λήμνο αύριο Δευτέρα και Τρίτη 11-12/6/2012.
Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!