Περιβάλλον

27/02/2019 - 11:00

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 εξόρμηση στον υγρότοπο του έλους Ντίπι-Λάρσος

Η 2α Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα εορτασμού των Υγροτόπων. Την ημερομηνία αυτή το 1979 στο Ραμσάρ του Ιράν υπογράφονταν η ομώνυμη συμφωνία για την προστασία των υγροτόπων διεθνούς σημασίας ανά τον κόσμο.

Πάνω από το 1/3 των υγροτόπων έχουν χαθεί από τον πλανήτη τα τελευταία 45 χρόνια και μάλιστα οι υγρότοποι εξαφανίζονται με ρυθμό τρείς φορές μεγαλύτερο από αυτό που εξαφανίζονται τα δάση! Μπορούμε όλοι να συνεισφέρουμε ώστε να αναστρέψουμε τις δραματικές απώλειες που έχουν υποστεί οι υγρότοποι και να συνεχίσουμε να επωφελούμαστε από τις κρίσιμες υπηρεσίες που προσφέρουν αυτοί στη φύση και τον άνθρωπο.

Κάθε χρόνο αρχές Φεβρουαρίου μια πληθώρα εκδηλώσεων οργανώνονται για να “τιμήσουν” τους υγρότοπους ανά τον κόσμο, τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το ΚΠΕΝ Καλλονής οργανώνει την Κυριακή 3 Μαρτίου εξόρμηση στον υγρότοπο του έλους Ντίπι-Λάρσος, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (ΕΚΔΠ).

Το έλος Ντίπι-Λάρσος, ο δεύτερος πιο εκτεταμένος υγρότοπος της Λέσβου (του νησιού του Αιγαίου με τους περισσότερους υγρότοπους!), αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους καλαμιώνες στο Αιγαίο. Θεωρείται σημαντικό μέρος για την υποστήριξη της μετανάστευσης των υγροτοπικών πουλιών της Ευρώπης, πολλών ειδών αμφιβίων και ασπόνδυλων (λιβελούλες κ.ά.) και κρίσιμη περιοχή για το ξεχειμώνιασμα ενός είδους πουλιού που ζει αποκλειστικά σε τέτοιες περιοχές, της Μουστακοποταμίδας (Acrocephalus melanopogon). Δυστυχώς εκτός από εξαιρετικής σημασίας υγρότοπος αποτελεί ταυτόχρονα μια φυσική περιοχή που συνεχώς υποβαθμίζεται δεχόμενη ασταμάτητες πιέσεις εκχέρσωσης και οικοπεδοποίησης.


Στην εξόρμησή μας θα γνωρίσουμε τόσο τον υγρότοπο όσο και τους ιδιαίτερους κατοίκους του, τα πουλιά! Από νωρίς το πρωί (8:00) ομάδα μελών του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης Πουλιών (Ε.Κ.Δ.Π.) και φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου, θα έχει προετοιμάσει τον εξοπλισμό που απαιτείται για την προσωρινή και ασφαλή σύλληψη μικρών πουλιών στον καλαμιώνα. Οι συμμετέχοντες θα δουν πως πραγματοποιείται η δακτυλίωση, μια πολύ διαδεδομένη επιστημονική μέθοδος μελέτης των άγριων πουλιών, και ποια είναι τα πιο κοινά πουλιά του έλους την περίοδο του Χειμώνα.

Λίγο αργότερα (9:00) θα ξεκινήσει η παρατήρηση πουλιών στην παράκτια ζώνη του έλος (εκβολή Ευεργέτουλα και Κόλπος Γέρας). Αναμένεται να παρατηρήσουμε 4 είδη γλάρων, δύο είδη βουτηχτάρων και άλλα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά (Καλαμόκιρκο, κ.ά.). Η εξόρμηση θα λήξει λίγο πριν το μεσημέρι με συμβολικό καθαρισμό της ακτής του έλους (11:00) από τα πλαστικά που σωρεύονται συστηματικά εκεί παρασυρόμενα από τον αέρα και τη θάλασσα.

Αν έχετε γαλότσες καλό είναι να τις πάρετε μαζί σας!

Μοιράσου το άρθρο!