Περιβάλλον

29/10/2012 - 21:29

Μάχη από την Πρωτοβουλία για την επένδυση Iberdrola - Καταγγέλουν παραλείψεις και παραπληροφόρηση από την Περιφέρεια

Μάχη από την Πρωτοβουλία για την επένδυση Iberdrola - Καταγγέλουν παραλείψεις και παραπληροφόρηση από την Περιφέρεια

&n

bsp;

Με τρεις ανακοινώσεις της η Πρωτοβουλία για το ενεργειακό στη Λέσβο αποκαλύπτει παρατυπίες και προσπάθεια παραπληροφόρησης από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Επίσης σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Σπιλάνη που τάχθηκε ανοιχτά κατά της επένδυσης Iberdrola. Θυμίζουμε ότι την Τρίτη 30/10/2012 το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζει για την επένδυση και το κλίμα αν μη τι άλλο θα είναι θερμό αν κρίνουμε από τις ανακοινώσεις....
 
Προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
 
Σας επισημαίνουμε ότι, μέχρι τώρα, δεν έχουν καλεστεί επίσημα οι φορείς που την περίοδο διαβούλευσης, θεσμικά, κατέθεσαν εκθέσεις αξιολόγησης της επένδυσης Iberdrola. 
 
Συγκεκριμένα δεν έχουν δεχτεί πρόσκληση να συμμετάσχουν  το Δασαρχείο, η Αρχαιολογία και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. 
 
Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει ανακοινωθεί ότι θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Iberdrola καθώς και εκπρόσωποι της ΡΑΕ.
 
Για να μην υπάρξει μονόπλευρη ενημέρωση των περιφερειακών συμβούλων, σας καλούμε να διορθώσετε αυτή την παράλειψη  στέλνοντας άμεσα πρόσκληση συμμετοχής στους παραπάνω θεσμικούς φορείς, σε όλους τους φορείς που έχουν κληθεί να γνωμοδοτήσουν για την επένδυση καθώς και σε εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που έχει γνωμοδοτήσει για την επένδυση  της Iberdrola μετά από ανάθεση του Δήμου Λήμνου και η επιστημονική του εγκυρότητα και ανάλυση, θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την πληρότητα της παρουσίασης της επένδυσης, συμβάλλοντας  στην πλήρη ενημέρωση των Περιφερειακών Συμβούλων.
 
Πρωτοβουλία πολιτων για το ενεργειακό της Λέσβου
 

 

 
 
Με μεγάλη μας λύπη και αγανάκτηση διαπιστώνουμε για μία ακόμα φορά, πως η περιφερειακή αρχή συνεχίζει απροκάλυπτα την παραπληροφόρηση των συμπολιτών μας προσπαθώντας με κάθε τρόπο να ενισχύσει την επένδυση της εταιρίας Rokas – Ibedrola. 
 
Οι κύριοι αυτοί, που με εντολή των συμπολιτών μας οφείλουν να προστατεύουν τα νησιά μας και τα συμφέροντα των κατοίκων τους ουσιαστικά τα «χαρίζουν» χωρίς καμία διαπραγμάτευση. Δε διστάζουν ακόμα και να δημοσιοποιήσουν έγγραφα τα οποία δεν έχουν καμία υπηρεσιακή ή νομική υπόσταση, και να τα παρουσιάζουν ως απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Συγκεκριμένα το έγγραφο που επισυνάπτεται στο Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Ν. Μάρκου, δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Λέσβου πράγμα υποχρεωτικό για όλες τις αποφάσεις των ΔΣ, δε φέρει καμία υπογραφή υπαλλήλου όπως θα έπρεπε ως ακριβές αντίγραφο και δεν αναφέρει καν τα ονόματα των μειοψηφούντων Δημοτικών Συμβούλων, όπως ορίζεται από τον κώδικα. Επιπρόσθετα δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι το έγγραφο διακινήθηκε υπηρεσιακά, ενώ ως ημέρα σύνταξής του φαίνεται η Κυριακή (9/9/2012), ημέρα που συνήθως οι δημόσιες υπηρεσίες παραμένουν κλειστές.
 
Σε δημόσια τοποθέτησή του και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Απόστολος Πατέστος δήλωσε ρητώς πως δεν υπήρξε καμία απόφαση παρά μόνο τοποθετήσεις και ερωτήσεις Δημοτικών Συμβούλων. Διευκρινίζουμε πως ο κ. Πατέστος τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της επένδυσης.
Επειδή τα ερωτήματα που εγείρονται από τη δημοσιοποίηση του συγκεκριμένου εγγράφου είναι πολύ σοβαρά, καλούμε τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Μάρκου να μας απαντήσει αναλογιζόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης.
1.     Πως έφτασε στο γραφείο του το συγκεκριμένο έγγραφο τη στιγμή που ούτε είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου , ούτε έχει διακινηθεί υπηρεσιακά; Να μας πει ο κ. Μάρκου ποιος είναι ο «κομιστής» ενός εγγράφου που τιτλοφορείται ως απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς να έχει την υπογραφή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου ή  έστω κάποιου δημοτικού υπαλλήλου ως ακριβές αντίγραφο.
 
2.     Γνωρίζει ο κ. Μάρκου αν στο συγκεκριμένο ΔΣ, στο οποίο παραβρέθηκε ως εισηγητής, διεξήχθη ψηφοφορία, που είναι ο μόνος τρόπος να παρθεί και να επικυρωθεί η όποια απόφαση από το σώμα;
 
   Η περιφερειακή αρχή μέσα στον πανικό  της να δικαιολογηθεί για την ψευδή αυτή ανάρτηση, προέβη σε μια ακόμη πιο επιλήψιμη ενέργεια, δημοσιοποιώντας  ένα έγγραφο το οποίο δεν έχει καμία τυπική και ουσιαστική ισχύ  περιγράφει μάλιστα απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Αποκαλύπτεται, με το χειρότερο τρόπο, ο υπέρμετρος ζήλος ορισμένων αιρετών να προωθήσουν τα συμφέροντα της πολυεθνικής IBERDROLA – ROKAS κινούμενοι ακόμα και στα όρια της νομιμότητας. 
 
Ως Πρωτοβουλία Πολιτών αναμένουμε την επίσημη ανάρτηση των πρακτικών στην ιστοσελίδα του Δήμου και τον έλεγχο της νομιμότητας της δήθεν απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
 
Καλούμε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πάρει θέση και να αποκαταστήσει την αλήθεια ως εγγυητής της ορθής λειτουργίας του θεσμού δημοσιοποιώντας άμεσα τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συγκεκριμένης συνεδρίασης, το απόσπασμα του χειρόγραφου πρακτικού, καθώς και την οποιαδήποτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετική με το θέμα.    
 
Πρωτοβουλία πολιτων για το ενεργειακό της Λέσβου
 

 

 
Νέα στοιχεία για τις επιπτώσεις της επένδυσης Iberdrola, προσθέτουν οι δηλώσεις του κου Σπιλάνη στην εφημερίδα Ν.τ.Λέσβου. 
 
Σύμφωνα με αυτές, αν προχωρήσει η επένδυση της Iberdrola θα αυξηθεί κατακόρυφα το ΑΕΠ της περιοχής, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να περάσει στις πλουσιότερες της χώρας. 
 
Συγκεκριμένα, η παραγωγή ενέργειας θα απογειώσει το ΑΕΠ της περιοχής παρόλο που τα οφέλη δεν θα διοχετευτούν στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίου αλλά στην πολυεθνική. 
 
Επιπρόσθετα, αυτό θα έχει σαν συνέπεια να την βγάλει από την κατηγορία των περιφερειών που δικαιούνται ενίσχυση λόγω της οικονομικής τους υστέρησης και θα γίνει αφορμή να "κοπούν" σημαντικές χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς πόρους καθώς και ενισχύσεις παραγωγών (αγροτών και κτηνοτρόφων).  
 
Ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου, ο οποίος έχει απόλυτα σχετικό οικονομικό αντικείμενο, οικονομολόγος με έμφαση στην περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και νησιωτική πολιτική, επίκουρος καθηγητής τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είναι αρνητικός προς την επένδυση της πολυεθνικής και για δύο ακόμα λόγους.
 
1. Η κλίμακα του έργου είναι τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα να καθίσταται σοβαρό ατόπημα η εξέταση μόνο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και όχι της νησιωτικής ανάπτυξης. 
 
2. Οι θέσεις εργασίας που προωθεί η εταιρεία σαν αντισταθμιστικό όφελος είναι ελάχιστες σε σχέση με τη ζημιά που προκαλεί το έργο. Προσθέτει ότι, εφόσον η εταιρεία προβάλλει αντισταθμιστικά οφέλη, η περιβαλλοντική της μελέτη θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει και τις αρνητικές συνέπειες της επένδυσης για την τοπική κοινωνία. ώστε να αξιολογηθούν, σε τελική ανάλυση και τα οφέλη που επικαλείται για την ανάπτυξη.
 
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο κος Σπιλάνης διαφοροποιείται από την επίσημη θέση του κόμματος του, της ΔΗΜΑΡ και θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, ενόψει της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τρίτη 30/10/2012 ότι σαν κυβερνητικός εκπρόσωπος λαμβάνει ξεκάθαρα αρνητική θέση κατά της επένδυσης Iberdrola προειδοποιώντας ανοιχτά και με τον πιο άμεσο τρόπο ότι αυτή η επένδυση που δεν σέβεται καμία κλίμακα νησιού και φέρουσας ικανότητας σέρνει μαζί της και ένα σωρό καταστροφές που θα είναι μη αναστρέψιμες για τον τόπο.
 
Καλούμε για άλλη μία φορά τους Περιφερειακούς Συμβούλους να τηρήσουν υπεύθυνη στάση και να καταψηφίσουν την επένδυση της iberdola.
 
Πρωτοβουλία πολιτων για το ενεργειακό της Λέσβου

Μοιράσου το άρθρο!