Skip to main content
|

Νεκρά ψάρια στον Αλμυροπόταμο Πολιχνίτου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Γέμισε με νεκρά ψάρια χθες ο Αλμυροπόταμος στον Πολιχνίτο, φαινόμενο που τροφοδότησε τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι εκτιμούν ότι το πρόβλημα οφείλεται στη συνεχιζόμενη ρύπανση του οικοσυστήματος με τα αστικά απόβλητα, κάνοντας λόγο για επιδείνωση της κατάστασης την τρέχουσα περίοδο από τη λειτουργία των ελαιοτριβείων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται νεκρά ψάρια στον Αλμυροπόταμο, για τον οποίο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι εκβάλλει στην περιοχή των Βατερών και αποτελεί ένα προβεβλημένο οικοσύστημα το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο αρκετοί τουρίστες. Να σημειωθεί ότι ο Αλμυροπόταμος πηγάζει απ’ τις θερμοπηγές του Πολιχνίτου  & έχει νερό όλο το χρόνο, παρέχοντας καταφύγιο σε πολλές χελώνες, καθώς και σε διάφορα είδη πουλιών που μετακινούνται προς τα εκεί από τον υγροβιότοπο της Καλλονής.

Μέχρι χθες το απόγευμα δεν είχε επιληφθεί κάποιοια αρμόδια υπηρεσία προκειμένου να γίνουν κάποιες εκτιμήσεις από τους ειδικούς για τα αίτια του φαινομένου και αυτό την ώρα που αρκετοί κάτοικοι του Πολιχνίτου έλεγαν με έμφαση ότι η ρύπανση στον ποταμό είναι μεγάλη και θα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Ένας από τους κατοίκους της περιοχής, το μέλος του Αλιευτικού Συλλόγου Λέσβου Γιώργος Φωτεινός, ανέφερε στα "Νέα της Λέσβου" ότι «θεωρώ πως η συνεχιζόμενη ρύπανση από τα απόβλητα στον Αλμυροπόταμο είχε σαν αποτέλεσμα το σημερινό φαινόμενο. Αυτό είναι απαράδεκτο και οφείλουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν μέτρα για την προστασία του οικοσυστήματος».

Μία άλλη εκτίμηση ως προς τα αίτια για τα νεκρά ψάρια που καταγράφηκαν στον Αλμυροπόταμο αποδίδει το φαινόμενο στις καιρικές συνθήκες, καθώς με τους νότιους ανέμους παρατηρείται συσσώρευση άμμου στην εκβολή του ποταμού προς τη θαλάσσια περιοχή των Βατερών, με συνέπεια το νερό να μην ανανεώνεται με γρήγορους ρυθμούς και τα ψάρια να πεθαίνουν από έλλειψη οξυγόνου.

Το ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει για το χθεσινό φαινόμενο, αρμόδια να αποφανθούν είναι τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αν και όπως αναφέραμε παραπάνω, μέχρι χθες δεν είχε μεταβεί κάποιο κλιμάκιο υπηρεσιακών στελεχών στην περιοχή.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις