Περιβάλλον

14/10/2016 - 06:54

Ο «βιασμός» της πράσινης Μυτιλήνης

Μ

πήκαμε πλέον στο φθινόπωρο και όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή αρχίζουν τα παράπονα των δημοτών για τα πεσμένα φύλλα των δέντρων. Κάπως έτσι  ξεκινάει και η «δράση» των δήμων που θέλουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των δημοτών-ψηφοφόρων.  Φέτος…  ο δήμος αποφάσισε να «καθαρίσει» με μοναδικό(;) τρόπο την περιοχή της Ακαδημίας. Η εικόνα που αντικρίσαμε γεννά κάποια ερωτήματα με βασικότερο το εξής:

Πόσο πρέπει να κλαδεύονται τα δέντρα μέσα στην πόλη;
Δυστυχώς η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται κυρίως από το είδος του δέντρου αλλά και από την κατάσταση του. Ακριβώς για αυτό το λόγο, το  κατά πόσο ένα δέντρο πρέπει ή όχι και με ποιο τρόπο να κλαδευτεί  θα πρέπει να αξιολογείται από τους γεωπόνους του δήμου.  Οι οδηγίες των γεωπόνων είναι απαραίτητες για ένα σωστό κλάδεμα που θα βοηθήσει και όχι θα καταστρέψει τα δέντρα. 
Γενικά, τα μικρά δέντρα δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κλάδεμα εκτός από την απομάκρυνση των χαμηλών κλαδιών, ούτος ώστε να μην εμποδίζουν τους περιπατητές στα πεζοδρόμια.  Στα πολύ ψηλά δέντρα χρειάζεται κάθε λίγα χρόνια η απομάκρυνση των γηρασμένων κλαδιών για τη βελτίωση της κόμης τους (αερισμό και ανανέωση), ενώ σε περιπτώσεις γέρικων δέντρων συνίσταται αυστηρό κλάδεμα. Το «αυστηρό κλάδεμα» βέβαια προϋποθέτει την παραμονή στο δέντρο έστω και λίγο βλαστών.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αναρωτιόμαστε ποιος και για ποιο λόγο επέλεξε να κλαδέψει κατά αυτό τον τρόπο (φωτο..)  τα δέντρα κοντά στην Ακαδημία. Η καρατόμηση τέτοιου τύπου συνίσταται μόνο στις περιπτώσεις γέρικων δέντρων με εσωτερικά σάπιο κορμό. 
 Έχουν όλα τα αυτά τα δέντρα της ίδιας περιοχής σάπιο κορμό;
 
Και η Ακαδημία είναι μόνο ένα παράδειγμα της συγκεκριμένης λογικής της  καρατόμησης ή καλύτερα του «βιασμού» του πρασίνου της πόλης μας από το δήμο Λέσβου. Ανάλογα περιστατικά είχαμε και στην Χρυσομαλούσα και σε άλλες περιοχές της Μυτιλήνης.
Τελευταίο κρούσμα είναι και ο φοίνικας στην πλατεία Σαπφούς. Αρχικά υπήρχε φόβος ότι  ήταν προσβολή από το «κόκκινο σκαθάρι».  Όμως η αιτία είναι ακόμη πιο σοκαριστική. Η ξήρανση του φοίνικα οφείλεται σε μύκητα από μολυσμένη κοπριά… Τον ίδιο κίνδυνο αντιμετωπίζουν άλλοι δύο φοίνικες; Ποιες έριξε την κοπριά, ποιος φροντίζει για το σωστό πότισμα και αερισμό των δέντρων;
Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι το πράσινο, τα δέντρα της πόλης μας  είναι έρμαια των διαθέσεων του αρμόδιου Αντιδημάρχου.  Οι Γεωπόνοι του δήμου Λέσβου μάλλον είναι αναρμόδιοι για το δήμο Λέσβου καθώς όπως μαθαίνουμε δεν έχουν καμία συμμετοχή σε όλο αυτό το «βιασμό» που έχει υποστεί το πράσινο της πόλης μας. Αντιδράσεις έχουν εκφραστεί και από  Γεωτεχνικούς δημοσίων υπηρεσιών της  Μυτιλήνης.
Εν κατακλείδι πόσο ορθές είναι αυτές οι πρακτικές του Δήμου Λέσβου να προχωρεί σε καρατομήσεις δέντρων χωρίς την σύμφωνη γνώμη των Γεωπόνων του Δήμου και χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου;  Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την προστασία του πρασίνου στην πόλη μας ; Υπάρχει βραχυπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο καλλιεργητικό σχέδιο για τα δέντρα της πόλης που να έχει συνταχθεί από τους Γεωπόνους του Δήμου; Μήπως τελικά ο δήμος Λέσβου λειτουργεί με σχεδιασμό ημέρας και ότι δεν κάτσει καλά στο μάτι του Αντιδημάρχου το κόβουμε;
 

Μοιράσου το άρθρο!