Skip to main content
|

Οικολόγοι Πράσινοι: Κάποιοι εξακολουθούν να παίζουν με τη φλόγα στους καλαμιώνες της Γέρας!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

Ήρθε η άνοιξη χθες και ημερολογιακά και πριν ακόμα ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος είχαμε χθες την πρώτη φωτιά στο νησί μας, στους καλαμιώνες της Γέρας, στην περιοχή της Λάρσου. Πρόκειται για μια περιοχή που δυστυχώς είχε καεί ξανά πριν λίγα χρόνια ενώ 2-3 χιλιομέτρα πιο πέρα (Ντίπι) είχαμε φωτιά το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται τον πυρήνα μια υγροτοπικής περιοχής από τις πλέον προστατευόμενους στο νησί μας καθώς εντάσσεται στο Δίκτυο Νατούρα2000, έχει χαρακτηριστεί και ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους από το Υπουργείο Αιγαίου ενώ προστατεύεται και ως υγρότοπος από το ΓΣΠ του καποδιστριακού Δήμου Μυτιλήνης. Με λίγα λόγια στην περιοχή αυτή απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα αλλά και κάθε άλλη δραστηριότητα από όμορες ζώνες που θα είχε επιβλαβείς επιπτώσεις στην περιοχή. Το έλος Ντίπι-Λάρσος καλύπτεται σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας των στάσιμων νερών, από πυκνότατους και αδιάβατους καλαμιώνες. Συνυπάρχουν υδρόφυτα και άλλα ελόφυτα, με τα νεροκάλαμα να παρουσιάζεται ως η μόνη ουσιαστικά ανεπτυγμένη από πλευράς χλωριδικής σύνθεσης και χωρικής εξάπλωσης. O υγροβιότοπος φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών, ερπετών, αμφιβίων, πουλιών, εντόμων και ίσως την ακριβοθώρητη πια Βίδρα (Lutra lutra) είδος που η τελευταία παρατήρηση της είχε γίνει σε αυτήν την περιοχή. 

 

Οι πυρκαγιά ξεκίνησε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, καθώς και σε βενζινάδικο και περιορίστηκε από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων, την εύνοια του ανέμου αλλά και το νερό που υπάρχει σε μεγάλη έκταση στην περιοχή.

Ο Μιχάλης Μπάκας, συντονιστής της ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων έκανε την παρακάτω δήλωση: «Μετά την περσινή φωτιά είχαμε εκπλαγεί από τις ιστορικές τις δηλώσεις του Δημάρχου Λέσβου κ. Βουνάτσου για την «ανάγκη διάνοιξης αγροτικών δρόμων μέσα στο υγρότοπο ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των πυροσβεστικών αυτοκινήτων». Θα ξαναπούμε ότι εάν πιάσει φωτιά σε έναν καλαμιώνα κανένας αγροτικός δρόμος δεν θα την εμποδίσει και από αυτούς τους δρόμους μόνο οι καταπατητές του φυσικού περιβάλλοντος θα ωφεληθούν. Στη συνέχεια ευτυχώς οι δηλώσεις αυτές ανασκευάστηκαν και επισημάνθηκε η ανάγκη για την μελέτη της περιοχής για την προστασία του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων περιουσιών που όπως φαίνεται και από τη χθεσινή πυρκαγιά κινδυνεύουν από τις φωτιές ανόητων που παίζουν με τη φλόγα. θα πρέπει λοιπόν να δούμε πώς θα προστατεύσουμε την περιοχή και να δούμε ποιοι έχουν «όφελος» από τις φωτιές αυτές για να δούμε πώς θα τις αποτρέψουμε. Τι πρέπει να γίνει για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι ώστε να προχωρήσουν επιτέλους στην εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής. Να εκραγούν τα βενζινάδικα ή να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές? Από την πλευρά μας το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι όπως κατά το παρελθόν είχαμε δώσει μάχες για την προστασία των υγροτόπων, από παράνομα μπαζώματα και διανοίξεις δρόμων (εκκρεμoύν ακόμα σχετικές υποθέσεις στα δικαστήρια) θα είμαστε και πάλι παρόντες για την προστασία της περιοχής από επίδοξους καταπατητές, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε είναι κρατικοί λειτουργοί»

 

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων,

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία