Περιβάλλον

04/04/2013 - 13:53

Όταν οι άγριες ορχιδέες γίνονται εμπόρευμα...

Όταν οι άγριες ορχιδέες γίνονται εμπόρευμα...

Προς:

Δημοτική Αστυνομία Λέσβου

Κοιν: Δήμαρχος Λέσβου κ Δ. Βουνάτσος

 

Αξιότιμες/οι κύριες/οι

 Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας επισημάνουμε το ζήτημα της εμπορίας άγριων ορχιδεών. Περπατώντας την Δευτέρα 1/4/2013 στην αγορά της Μυτιλήνης παρατηρήσαμε έξω από τα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης την εμπορία άγριων λουλουδιών από κάποιον μικροπωλητή. Το ζήτημα είναι ότι δεν πρόκειται για κάποιο οποιοδήποτε αγριολούλουδο της λεσβιακής γης αλλά για άγριες ορχιδέες, Orchis italica.

Οι ορχιδέες δεν είναι ενδιαφέρουσες μόνο για καλλωπιστικούς λόγους. Εξελίχθηκαν σε ένα περιβάλλον γεμάτο με ποικιλία διαφορετικών εντόμων-επικονιαστών και ανέπτυξαν πολλά ειδικά χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα η μελέτη τους να γίνει το ενδιαφέρον πολλών βιολόγων και βοτανολόγων και η φωτογράφησή τους το πάθος πολλών ερασιτεχνών φυσιολατρών. Στην Ελλάδα απαντώνται περίπου 200 είδη ορχιδεών και περίπου 80 από αυτά θα τα βρούμε στη Λέσβο, κάποια από αυτά πολύ σπάνια. Τα τελευταία χρόνια λάτρεις της φύσης από όλη την Ευρώπη επισκέπτονται τη Λέσβο για να δουν από κοντά κάποια από αυτά τα είδη ορχιδεών, ενώ ο συντοπίτης μας Γιάννης Καρατζάς έχει κάνει πολύ σημαντική δουλειά στην καταγραφή και ανάδειξη του πλούτου των ορχιδεών στα νησιά μας.

Όλα τα είδη, όλων των γενών της οικογένειας των ορχιδεών που φύονται αυτοφυώς στην Ελλάδα εμπίπτουν σε ειδικό – αυστηρό – προστατευτικό καθεστώς, καθώς περιλαμβάνονται στα προστατευταία είδη (της αυτοφυούς χλωρίδας του πίνακα Α) του ΠΔ 67/81 όπου στο Αρθρο 2 αναφέρεται ότι «Απαγορεύεται, καθ’ άπασαν την επικράτειαν και καθ’ όλην την διάρκεια του έτους, η συλλογή, η μεταφύτευσης, η εκρίζωσις, η κοπή, η μεταφορά, η πώλησις και η αγορά, η εξαγωγή εκ της χώρας, ως και η δια παντός τρόπου καταστροφή των αναφερομένων εις τον πίνακα Α’ βλαστικών ειδών, μετά των ανθέων και καρπών αυτών, των δια του επιστημονικού αυτών ονόματος κατονομαζόμενων…..». Επιπρόσθετα η προστασία των ορχιδεών αποτελεί και αντικείμενο των προστατευτικών διατάξεων του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την εφαρμογή της Σύμβασης για το Διεθνές εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση (CITES), που έχει υιοθετηθεί και στη χώρα μας με σχετική ΚΥΑ.

Αυτό που πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους τους κατοίκους των νησιών μας είναι η σπανιότητα αυτών των ειδών που θα πρέπει να τα προστατεύουμε, να μην τα κόβουμε και προφανώς να μην τα εμπορευόμαστε. Δεν κακολογούμε τους πολίτες που αθώα κόβουν κάποια αγριολούλουδα στις βόλτες τους στη φύση ακόμα και αυτούς που τις πουλάνε καθώς δεν είναι πληροφορημένοι για τη σημασία αυτών των φυτών, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα νησιά μας. Καλούμε τη Δημοτική Αστυνομία να κάνει συστάσεις σε αυτούς που εμπορεύονται άγριες ορχιδέες ώστε να σταματήσουν να το κάνουν. Έτσι θα μπορούμε να θαυμάζουμε για πάντα αυτά τα υπέροχα φυτά.


Μιχάλης Μπάκας:

Συντονιστής ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Μοιράσου το άρθρο!