Περιβάλλον

21/03/2014 - 07:18

«Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας»

Μ

ε αφορμή τη φετινή «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας», που γιορτάζεται στις 21η Μαρτίου, ημέρα που συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου προγραμμάτισε με τις κατά τόπους υπηρεσίες της, διάφορες δράσεις σε όλα τα νησιά.
Για τη Λέσβο:
Η Διεύθυνση Δασών Λέσβου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης και θα παρουσιάσει τις εισηγήσεις «Η ωφελιμότητα του δάσους και οι κίνδυνοι που το απειλούν» και «Δασικά οικοσυστήματα της Λέσβου και η συμβολή της Δασικής Υπηρεσίας στην προστασίας τους». Ακολούθως θα γίνει ενημέρωση για τον τρόπο φύτευσης και ανάπτυξης των δασικών δενδρυλλίων. Θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες επίσκεψη στο δάσος.

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου - Ανακοίνωση για την 21η Μαρτίου

Θέλοντας ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (FAO, Ρώμη 1971) να επισημάνει τη σπουδαιότητα των δασικών οικοσυστημάτων, για την ύπαρξη και διατήρηση της ζωής στον πλανήτη Γη και να τονίσει την ανάγκη της προστασίας τους, καθιέρωσε την 21η Μαρτίου, η οποία συμπίπτει με την έναρξη της εαρινής ισημερίας και την πρώτη ημέρα της άνοιξης, ως «Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας»
Τα δασικά οικοσυστήματα και γενικότερα τα φυσικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, είναι από τα πλέον πλούσια στον κόσμο. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε μεγάλο βαθμό και γίνεται αντιληπτό από το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής της χώρας μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας της βιοποικιλότητας «ΦΥΣΗ 2000». Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελλάδα μπορεί κανείς να συναντήσει από ερημικά και ημιερημικά οικοσυστήματα, μέχρι αμμώδη και αμμοθινικά και μέχρι οικοσυστήματα  υποαλπικής και αλπικής ζώνης.
Αυτό συνεπάγεται και διαμορφώνει για τη χώρα μας έναν πολύ υψηλό δείκτη βιοποικιλότητας. Ειδικότερα για την περιοχή του Αιγαίου ο δείκτης αυτός είναι από τους υψηλότερους της Ευρώπης. Σπάνια, για όλο τον κόσμο ενδημικά αλλά και κοινά είδη φυτών και ζώων συμμετέχουν στη διαμόρφωση των πολύπλοκων νησιωτικών μεσογειακών δασικών και λοιπών φυσικών οικοσυστημάτων, που αποτελούν αμύθητης αξίας, πηγή πλούτου, σε προϊόντα (αγαθά), υπηρεσίες και λειτουργίες. Υποχρέωσή μας είναι η διατήρηση, προστασία και παράδοσή τους στις επόμενες γενιές, και αυτό αποτελεί επιθυμία και προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χαρακτηριστική απόδειξη αυτού του ενδιαφέροντος αποτελεί η παρακάτω περικοπή από την τρίτη Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την προστασία των Δασών της Ευρώπης η οποία αναφέρει:
     «Η κληροδότηση υγιών και βιοποικιλόμορφων δασών στις μελλοντικές γενιές, η θετική συνεισφορά τους στο περιβάλλον, η προστασία των εδαφών και των υδάτινων πόρων, η προστασία του πληθυσμού και των υποδομών από τους φυσικούς κινδύνους, η δημιουργία εισοδήματος και απασχόλησης, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές και η προσφορά αναψυχής και πολιτιστικών αξιών σε όλους τους ανθρώπους, είναι χαρακτηριστικά που είναι συνδεμένα με τα δάση, πάνω στα οποία, επί σειρά γενεών η κοινωνία έχτισε και συνεχίζει να χτίζει αξίες για το παρόν και το μέλλον».
Υπηρετώντας τον παραπάνω σκοπό και γνωρίζοντας ότι ανάλογες με την σπουδαιότητά τους είναι και οι πιέσεις που δέχονται κυρίως τα παραθαλάσσια δασικά οικοσυστήματα καθώς και τη σοβαρή έλλειψη προσωπικού των Δασικών Υπηρεσιών της, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία και κάνει ό,τι είναι δυνατό για να επιτύχει την στελέχωσή τους.

Μοιράσου το άρθρο!