Skip to main content
|

Πυρκαγιές στους καλαμιώνες της Γέρας: Παίζοντας με τη φωτιά!

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'

ΠΚ Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων

Τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκε για μια ακόμη χρονιά φωτιά στους καλαμιώνες των υγροτόπων της Γέρας, μια περιοχή που εντάσσεται στο Δίκτυο Νατούρα αλλά έχει χαρακτηριστεί και ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλους. Το έλος Ντίπι-Λάρσος καλύπτεται σχεδόν στο σύνολο της επιφάνειας των στάσιμων νερών, από πυκνότατους και αδιάβατους καλαμιώνες. Συνυπάρχουν υδρόφυτα και άλλα ελόφυτα, με τα νεροκάλαμα να παρουσιάζεται ως η μόνη ουσιαστικά ανεπτυγμένη από πλευράς χλωριδικής σύνθεσης και χωρικής εξάπλωσης. Στις ελεύθερες επιφάνειες και στους εποχιακούς ή μόνιμους νερόλακκους αναπτύσσονται τα σπάνια είδη. Η μεγαλύτερη έκταση της παράκτιας ζώνης στο Κόλπο της Γέρας καλύπτεται από αμμονιτρόφιλη βλάστηση. Οι πυρκαγιά έφτασε πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή, στο πυρηνεργοστάσιο καθώς και σε ένα βενζινάδικο και από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων και των εθελοντών ευτυχώς περιορίστηκε χωρίς άλλες επιπτώσεις.

O υγροβιότοπος Nτιπί-Λάρσος στις εκβολές του φιλοξενεί μεγάλο αριθμό φυτών, ερπετών, αμφιβίων, πουλιών, εντόμων και την ακριβοθώρητη πια ενυδρίδα (Βίδρα Lutra lutra) είδος που η τελευταία παρατήρηση του είχε γίνει σε αυτήν την περιοχή. Οι φωτιές στους καλαμιώνες της περιοχής, πέρα από το εντελώς προσωρινό «καθάρισμα» που προκαλούν, μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες αν επεκταθούν σε περιοχές που φωλιάζουν σπάνια είδη πουλιών και έχουν πρόσκαιρα αποτελέσματα καθώς η πυκνή τους βλάστηση ξανα-αναπτύσσεται, όμως μαζί με τα καλάμια καίγονται και άλλα φυτά έχουν πολλαπλά οφέλη για τις παρακείμενες καλλιέργειες. Η διαχείριση των περιοχών αυτών με φωτιά δεν επιλύει το πρόβλημα της διάβρωσης και πρόσχωσής τους, που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά στα πλαίσια ενός έργου καθαρισμού τους και φιλο-περιβαλλοντικής διαχείρισής τους, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Με έκπληξη όμως ενημερωθήκαμε από τον τύπο για τις δηλώσεις του Δημάρχου Λέσβου κ. Βουνάτσου για την «ανάγκη διάνοιξης αγροτικών δρόμων μέσα στο υγρότοπο ώστε να διευκολύνεται η μετακίνηση των πυροσβεστικών αυτοκινήτων». Αντί για αυτό θα έπρεπε ο κ Δήμαρχος να σκεφτεί πώς θα προστατεύσουμε την περιοχή και να δει ποιοι έχουν «όφελος» από τις φωτιές αυτές για να δούμε πώς θα τις αποτρέψουμε. Να σταματήσει τους κτηνοτρόφους που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την περιοχή ως βοσκότοπο. Να σταματήσει τα μπαζώματα και τις οικοπεδοποιήσεις των υγροτόπων. Να προχωρήσει στο σχεδιασμό της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών στο νησί μας. Αντί αυτών ο Δήμαρχος δηλώνει ότι θα λύσει το πρόβλημα με τη διάνοιξη δρόμων. Είναι δεδομένο ότι εάν πιάσει φωτιά σε έναν καλαμιώνα κανένας αγροτικός δρόμος δεν θα την εμποδίσει. Από την πλευρά μας το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι όπως κατά το παρελθόν είχαμε δώσει μάχες για την προστασία των υγροτόπων, από παράνομα μπαζώματα και διανοίξεις δρόμων (εκκρεμεί ακόμα σχετική υπόθεση στα δικαστήρια) θα είμαστε και πάλι παρόντες για την προστασία της περιοχής από επίδοξους καταπατητές, είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε είναι κρατικοί λειτουργοί.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις