Skip to main content
|

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Λέσβος - Μεγάλες ζημιές

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
5'

 

up date

Υποχώρηση στο χώμα κάτω από την άσφαλτο  παρουσιάζει ένα τμήμα περίπου 100 μέτρων στο 10ο χλμ της  επαρχιακής οδού Μυτιλήνης-Καλλονής στο ρεύμα της καθόδου από την Καλλονή . Στο σημείο του δρόμου που βρίσκεται μεταξύ των δύο πρατηρίων των καυσίμων μετά τη Λάρσο, υπάρχει επικινδυνότητα να υποχωρήσει περεταίρω το οδόστρωμα και γι αυτό έχει αποκλειστεί το τμήμα αυτό από την  αστυνομία.  Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο αστυνομικός διευθυντής Λέσβου Βαζούρας Ηλίας «Τοποθετήθηκε φωτεινή σήμανση ενώ δύο περιπολικά αυτοκίνητα θα βρίσκονται καθ όλη της διάρκεια της νύχτας στο σημείο για να ενημερώνουν τους οδηγούς. Δεν έχει κλείσει ο δρόμος ,  αλλά έχει στενέψει το ρεύμα της καθόδου γι αυτό θα πρέπει να επιδεικνύουν μεγάλη προσοχή οι οδηγοί και να ακολουθούν τις οδηγίες της τροχαίας.»

 

 

------------

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κηρύσσεται για δεύτερη φορά ο Δήμος Λέσβου μέσα σε διάστημα 2 μηνών, με τις καταστροφές να υπολογίζονται σε 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ.
Αν και αρχικά μετά τις βροχές του περασμένου Σαββατοκύριακου, η εικόνα ήταν αρκετά θολή και δεν υπήρχε σαφής εκτίμηση των ζημιών, το τελευταίο 24ωρο καταφτάνουν στα γραφεία της Δημοτικής Αρχής, πληροφορίες και αναφορές για καταστροφές, μικρές και μεγάλες και για πλημμύρες σε διάφορες αγροτικές και αστικές περιοχές του νησιού μας.

Όπως όλα δείχνουν, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις προκάλεσαν διάβρωση των εδαφών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται βραχοπτώσεις και κατολισθήσεις, καθώς και ζημιές σε τεχνικά έργα, γεφύρια, εγκαταλελειμμένα κτίρια και οικήματα δημοτικά και ιδιωτικά.

ΣΕ ΠΛΩΜΑΡΙ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή του Πλωμαρίου, στην οποία παρατηρείται διάβρωση των μορφολογικών στοιχείων του εδάφους. Η Δημοτική Αρχή και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επισημαίνουν στους πολίτες ότι υπάρχουν επικίνδυνα σημεία στους δρόμους προς Αμμουδέλι - Κάτω Χωριό, στις περιοχές Καφούρα και από Λιμνί προς Αφριάρι που έχουν κλείσει, αλλά και προς Μηλιές από Πλάγια, λόγω εντόνων κατολισθήσεων. Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας κάνουν διανοίξεις, αλλά οι οδηγοί οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι καταπτώσεις βράχων και φερτών υλικών είναι συχνές.

 

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΟΝΗ

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στην περιοχή της Καλλονής. Εκεί η αγροτική οδοποιία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ υπάρχουν ζημιές σε διάφορα κτίρια, δρόμους και γεφύρια της Δημοτικής Ενότητας.

«Η βροχή προκάλεσε μεγάλες ζημιές, των οποίων το μέγεθος είναι ακόμη προς καταγραφή, επισημαίνει ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος Μιχ. Ταμβακέλλης. Η μεγαλύτερη ζημιά εντοπίζεται στην αγροτική οδοποιία, όπου το δίκτυο αυτή τη στιγμή είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Στη Σκάλα Καλλονής υποχώρησε τοίχος ενός παλιού δημοτικού κτιρίου, ενώ ανάλογα προβλήματα σημειώθηκαν και στην περιοχή των Παρακοίλων.

Στον περιφερειακό δρόμο Αγίας Παρασκευής - Καλλονής και συγκεκριμένα στο σημείο που εξακολουθεί να είναι χωματόδρομος, μήκους περίπου 700 μέτρων, παρουσιάστηκαν ζημιές. Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται ευρέως από τους κατοίκους της περιοχής, καθώς και από τα λεωφορεία που εκτελούν το δρομολόγιο της γραμμής. Μηχανήματα παρενέβησαν και έκαναν επιστρώσεις, καθιστώντας την κυκλοφορία κανονική».

Πέρα από τις ζημιές στο οδικό και αγροτικό δίκτυο του νησιού και αρκετά σχολεία της Λέσβου εμφάνισαν ζημιές, που προκάλεσαν δυσλειτουργία. 

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Μ. Ταμβακέλλη, επλήγησαν τα κοντέινερ, όπου στεγάζεται μεγάλος αριθμός τάξεων σε πολλά σχολεία της Λέσβου.

Πιο συγκεκριμένα, οι προκάτ αίθουσες στο Μουσικό σχολείο, όπου οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους, τα κοντέινερ στο δημοτικό σχολείο του Πολιχνίτου και πιθανότατα σε άλλα σχολεία, τα οποία στεγάζονται σε λυόμενες αίθουσες, αφού δεν έχουν ακόμη καταγραφεί ή αναφερθεί.

Την ίδια ώρα, στο δημοτικό σχολείο της Φίλιας, έχει πλημμυρίσει ο αύλειος χώρος, εμποδίζοντας τους μαθητές να έχουν πρόσβαση ακόμα και στις τουαλέτες, καθώς αυτές βρίσκονται εκτός σχολικού κτιρίου. Πρόβλημα αντιμετωπίζει και το σχολείο των Δαφίων, όπου υποχώρησε τοιχίο στον αύλειο χώρο.

Εξαιρετικά δύσκολη χαρακτηρίζει την κατάσταση στο νησί ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός, ο οποίος επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν είναι ελάχιστες, αφού η λάσπη εμποδίζει ακόμα και την πιο απλή κίνηση των μηχανημάτων:

«Το εύρος των ζημιών, ακόμη δεν έχει φανεί σε όλη του την έκταση. Καθημερινά λαμβάνουμε ειδοποιήσεις από προέδρους χωριών και συμπολίτες μας από κάθε γωνία του νησιού, για προβλήματα, κατάρρευση τοίχων και τοιχίων, καταστροφές γεφυριών, πλημμυρισμένες ιδιοκτησίες κ.λπ. Σε πολλές περιπτώσεις τα συνεργεία του δήμου, καλούνται ακόμη και να απεγκλωβίσουν αυτοκίνητα που έχουν κολλήσει στις λάσπες, ενώ υπάρχουν ακόμη και μηχανήματα του δήμου, που παραμένουν καθηλωμένα. Ήδη έχουμε υποβάλλει αίτημα να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να μπορέσουμε να κινηθούμε με γρήγορους ρυθμούς και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Αυτή τη στιγμή, πάντως και για τις επόμενες 3-4 ημέρες όπου θα συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις, δεν υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικών παρεμβάσεων, παρά μόνο υποστηρικτικά σε σημεία που καταγράφονται σοβαρά προβλήματα. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και κυρίως στους αγροτικούς δρόμους, αφού ακόμη δεν έχουμε σαφή εικόνα των ζημιών και της κατάστασης που επικρατεί».

Γύρω στα 2,5 με 3 εκατομμύρια ευρώ, υπολογίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κ. Κατσαρός, τις ζημιές συνολικά στο νησί μας, τόσο από την κακοκαιρία του Νοεμβρίου, όσο και από τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις:

«Από το πρωί το τηλέφωνο των υπηρεσιών στο Δήμο Λέσβου και τα τηλέφωνα των αντιδημάρχων δεν έχουν σταματήσει να χτυπάν, με αναφορές απ' όλο το νησί, για ζημιές και καταστροφές. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, παρά μόνο να προχωρήσουμε σε καταγραφές, να κάνουν αυτοψία στο πλαίσιο του δυνατού οι μηχανικοί του δήμου και να προχωρήσουν μικρές μελέτες για τις βασικές ζημιές που έχουν επισημανθεί. Οι βροχοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες και αν δεν βελτιωθεί ο καιρός για να τραβήξουν τα νερά, είναι αδύνατη οποιαδήποτε παρέμβαση.

Τα χρήματα που χρειάζονται για τη συνολική αποκατάσταση, είναι πάρα πολλά. Σε πρώτη φάση, το Νοέμβριο είχαμε ζητήσει περίπου 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τις ζημιές που είχαν γίνει στις Δημοτικές Ενότητες Γέρας, Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Μυτιλήνης. Πλέον ακόμη και οι μικροπαρεμβάσεις που κάναμε με δικά μας μηχανήματα ή ιδιωτών σε αυτές τις περιοχές, πήγαν χαμένες, αφού η βροχή προκάλεσε νέες καταστροφές. Υπολογίζουμε ότι συνολικά θα χρειαστούν τουλάχιστον 2,5 έως 3 εκατομμύρια ευρώ, για να μπορέσουμε να κάνουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αποκαταστάσεις, όπου αυτό απαιτείται. Είχαμε ζητήσει 500 χιλιάδες από το Υπουργείο Εσωτερικών, τα οποία ακόμη δεν δόθηκαν, χρειαζόμαστε, όμως, πολύ περισσότερα, τα οποία αυτή τη στιγμή ο Δήμος δεν μπορεί, ούτε έχει τη δυνατότητα να διαθέσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χρειαστούμε ενίσχυση από τα Υπουργεία, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην κρισιμότητα της κατάστασης».                                      

Μαρία Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία