Skip to main content
|

Στην τελική φάση το έργο "Αη Στράτης - Πράσινο Νησί"

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Πρόσκληση υπογραφής σύμβασης έργου δέχθηκε ο Δήμαρχος Μπ. Μακρής από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη, ενώ έπεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το ΚΑΠΕ.
Προχωράν οι διαδικασίες για την τελική φάση του σημαντικότερου έργου του Δήμου του Αγ. Ευστρατίου με το όνομα «πράσινο νησί», προϋπολογισμού 9 εκ. ευρώ, μετά τις άοκνες προσπάθειες του Δημάρχου Μπ. Μακρή, που στόχο έχει, όχι μόνο την καθιέρωση του νησιού ως πράσινο, αλλά ως ερευνητικό κέντρο για την πράσινη ανάπτυξη.
Ήδη, χθες το απόγευμα, ο Δήμαρχος του Αγ. Ευστρατίου Μ. Μακρής, συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτη και του δήλωσε ότι ετοιμάζεται η πρόσκληση υπογραφής σύμβασης του έργου. Έπεται η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου ε.ε. θα πρέπει να υποβληθούν οι προτάσεις.
Φορέας υλοποίησης του έργου θα είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ φορέας χρηματοδότησης, η Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Κύριος του έργου, ο Δήμος του Αγίου Ευστρατίου. Στο φορέα διαχείρισης, συμμετέχουν το ΚΑΠΕ, ο Δήμος του Αγ. Ευστρατίου και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ. Το συγκριτικό πλεονέκτημα του Aη Στράτη είναι ότι πρόκειται για ένα νησί μη διασυνδεδεμένο στο εθνικό δίκτυο, ενώ θα αξιοποιηθούν σε ερευνητικό επίπεδο καινοτόμες τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε εθνικό επίπεδο (τεχνολογίες υδρογόνου, παραγωγή βιοκαυσίμων κυρίως από μικροάλγες, κ.ά.). ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΥΤΑΡΚΕΣ
Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για ένα καινοτόμο έργο στην Ελλάδα, που θα καθιστά τον Αη Στράτη ένα ενεργειακά αυτάρκες νησί, καθώς οι ανάγκες του θα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Αη Στράτης επιλέχθηκε γιατί είναι μικρό νησί, με λιγότερους από 250 κατοίκους και οι τεχνολογίες μπορούν να προσαρμοστούν στις τοπικές ανάγκες και απαιτήσεις. Έχει δε, ελεγχόμενες ενεργειακές ανάγκες (ετήσια ζήτηση 1.500 MWh, μέση ημερήσια κατανάλωση 4 MWh).
Θα αξιοποιηθούν όλες οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, κυρίως φωτοβολταϊκά, αιολική ενέργεια και παραγωγή βιοενέργειας μέσω της αξιοποίησης βιομάζας. Πρόκειται για ένα ερευνητικό επιδεικτικό έργο, με πιλοτικό χαρακτήρα, το οποίο θα επεκταθεί και σε άλλα νησιά, όπως η Νίσυρος και η Τήλος.
Το σχέδιο για το "πράσινο νησί" είναι καινοτόμο όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Ανάλογα παραδείγματα 100% "πράσινων νησιών" υπάρχουν μόλις τρία σε όλο τον κόσμο: το King Island στην Αυστραλία, το Samsoe στη Δανία και το Utsira στη Νορβηγία. Το έργο, ως πεδίο δοκιμών και ανάπτυξης των τεχνολογιών σε πραγματικές συνθήκες, συμβάλει στην ανάπτυξη τεχνογνωσίας στις ΑΠΕ, αποτελεί εργαλείο για την πολιτική της πράσινης οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αλλά και εθνικό κεφάλαιο για περαιτέρω εκμετάλλευση και εξαγωγή. ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Το ολοκληρωμένο σχέδιο περιλαμβάνει:
- Όσον αφορά την ενέργεια: συνδυασμό τεχνολογιών αιολικής, ηλιακής και κυματικής ενέργειας μαζί με τεχνολογίες Υδρογόνου και νέου τύπου συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. - Όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας: Έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αποθήκευσης ενέργειας, δράσεις τηλεθέρμανσης, αβαθούς Γεωθερμίας και βιοκλιματισμού, μαζί με άμεσες παρεμβάσεις με εφαρμογή προϊόντων μειωμένης ενεργειακής κατανάλωσης. Παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας και κάλυψη θερμικών και ψυκτικών φορτίων με χρήση Γεωθερμικών Αντλιών Θερμότητας (ΓΑΘ) σε δημόσια κτήρια. - Στον τομέα αυτονομίας τροφίμων: Κλειστού τύπου υδροπονικό θερμοκήπιο και καλύτερη αξιοποίηση υδάτινων πόρων, βιολογική κτηνοτροφία. Αυτόνομες σταθερές εφαρμογές παροχής ενέργειας σε κτηνοτροφικές μονάδες του νησιού. - Παρεμβάσεις σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων με πρώτο την αντικατάσταση πλαστικών σακουλών με οικολογικά προϊόντα και επεμβάσεις στο σύστημα βιολογικού καθαρισμού κατά τη φάση σχεδιασμού του. - Ευφυής διαχείριση και συντονισμός όλων των παραπάνω με εξελιγμένα αυτοματοποιημένα συστήματα βασισμένα σε τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικούς επιστημονικούς φορείς. - Έργα πράσινων μεταφορών (ηλεκτρικών οχημάτων και οχημάτων υδρογόνου), καθώς και αντίστοιχων σταθμών ανεφοδιασμού.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκράτης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία