Skip to main content
|

Στις καλένδες μέχρι νεωτέρας o βιολογικός της Νότιας Πόλης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Απαιτούνται αντανακλαστικά στον αγώνα δρόμου ταχύτητας με την έναρξη του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, ώστε η ώριμη μελέτη του έργου να είναι από τις πρώτες που θα κατατεθούν σε πανελλαδικό επίπεδο.

Βαρύ το κλίμα και απογοητευτική η εξέλιξη του έργου Βιολογικός του οικισμού Νότιας Πόλης, μετά και τις τελευταίες επαφές και διαπραγματεύσεις που είχαν το τελευταίο διήμερο στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Λέσβου Δημ. Βουνάτσος και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Ι. Βατός, με τους μεγαλύτερους τεχνοκράτες υπεύθυνους διαχειριστές του προγράμματος ΕΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ. Παρά τις προσπάθειες της παρούσας Δημοτικής Αρχής από την ανάληψη των καθηκόντων της μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις, η έκβαση της υπόθεσης είναι δυσάρεστη, στέλνοντας προς το παρόν (για τους αισιόδοξους) το έργο στις καλένδες και μαζί μ αυτό και ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή των Νοτιόχωρων της πρωτεύουσας του μεγαλύτερου δήμου της χώρας.
Όπως είναι ήδη γνωστό, είχε γίνει προσπάθεια, υπό τις οδηγίες και κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας των αρμοδίων υπουργών και σε συνεργασία με τους βουλευτές του νησιού μας, να υποβληθεί από το Δήμο Λέσβου και όχι από τη ΔΕΥΑΛ (προκειμένου να επωφεληθούμε του ΦΠΑ), η ώριμη μελέτη. Να υπενθυμίσουμε ότι στο προηγούμενο ΕΣΠΑ 07- 14, είχαν περισσέψει στο ΕΠΕΡΑΑ 50 εκατ. ευρώ για έργα αποχέτευσης και 10 εκ. για έργα ύδρευσης σε πανελλαδικό επίπεδο. Η μελέτη του Δήμου Λέσβου είχε προϋπολογισμό 17,5 εκατ., απαγορευτικός για την ένταξή της. Έτσι, σε μια από τις τελευταίες συναντήσεις με τους αρμοδίους, κατέληξαν στο σχεδιασμό να έπαιρνε ο Δήμος 4 5 εκατ. και τα υπόλοιπα ως «γέφυρα» - συνεχιζόμενο έργο, από το επόμενο ΕΣΠΑ 14 20.
Το πρόγραμμα 07- 14 τελειώνει στις 31/12/15 και τα ενταγμένα σ αυτό έργα, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί την παραπάνω ημερομηνία.
Τα χρονικά περιθώρια στενά και οι απαιτήσεις ενός έργου βιολογικού καθαρισμού μεγάλες, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, αντλιοστάσιο και δίκτυα και φυσικά 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία. Όμως, το συγκεκριμένο έργο δεν είχε τις δυσκολίες και τα εμπόδια που εμφανίζονται, όταν εκτελείται εντός του οικιστικού ιστού μιας πολυσύχναστης πόλης, με κάθε γεωμορφολογική δυσκολία ή άλλα λειτουργικά προβλήματα.
Με τη «γέφυρα» δε, θα ξεπερνούσαμε το σκόπελο της υποχρεωτικής 6μηνης δοκιμαστικής λειτουργίας. Όλα έδειχναν ότι το έργο, παρά τη μακρόχρονη ταλαιπωρία του, αλλά και την προγενέστερη αφάνειά του, στο όνομα μικροαστικών αντιλήψεων που δεν επέτρεψαν να υλοποιηθεί όταν υπήρχε η δυνατότητα και ο τρόπος, τελικά θα προχωρούσε.

ΑΤΥΧΙΑ
Αλλά και αυτή τη φορά, η τύχη δεν ήταν με το μέρος μας. Δυστυχώς, για μας, τον τόπο μας και το συγκεκριμένο έργο, κατατέθηκαν 150 αιτήσεις για το ΕΠΕΡΑΑ και εμείς είχαμε το νούμερο αίτησης 80.
Γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση ένταξής του στο πρόγραμμα. «Χάθηκε χρόνος, υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος Ι. Βατός, δεδομένου ότι τη μελέτη δεν κατέθεσε η ΔΕΥΑΛ, αλλά ο Δήμος λόγω ΦΠΑ. Όμως κάτι τέτοιο, απαιτούσε εγκρίσεις και προγραμματικές συμβάσεις που μπλέκουν σε γραφειοκρατικά και ενίοτε συνδικαλιστικά γρανάζια, με αποτέλεσμα να χαθεί το έργο».

ΛΥΣΗ
Στο ερώτημα «και τώρα τι;» ο αντιδήμαρχος επισήμανε: «Αν δεν συναινέσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου και οι Υπουργοί ΥΠΕΚΑ, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, έχοντας πάντα τη συμπαράσταση του Υπουργού Δικαιοσύνης και δεν θέσουμε ως 1ο στόχο την υλοποίηση του έργου μεγάλης ανάγκης στο μεγαλύτερο δήμο της χώρας, το έργο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ και σε πολύ λίγο θα έχουμε μια νέα Χρυσομαλλούσα.
Ο εγκλωβισμός σε συμφέροντα, μικροαστικές μικροπολιτικές αντιλήψεις και πιέσεις, εμπόδισαν το έργο τότε που τα πράγματα ήταν πολύ πιο εύκολα και ο ουρανός χαμηλός. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο, με το χρόνο να πιέζει αφόρητα και το περιβάλλον να πλήττεται καθημερινά, πέραν όλων των άλλων και από την αδιαφορία και την ασυνειδησία των συνδημοτών μας.

ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ
Το μόνο φως ελπίδας και αισιοδοξίας που διακρίνεται στο βάθος του χρόνου, είναι η δυνατότητα κατάθεσης νέας αίτησης της ώριμης μελέτης του έργου, με το που ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ 14 20.
Πρέπει να έχουμε ανοιχτά μάτια και αυτιά, ώστε να μην χαθεί ούτε δευτερόλεπτο. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, για να πετύχουμε έστω τούτη τη φορά, την ύστατη, το ποθητό και να μην καταλήξει στο αρχείο ».

 

πηγη: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία