Τέσσερα δελφίνια στην προκυμαία της Μυτιλήνης
Χρόνος ανάγνωσης :
2' Από την εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ"- Π.ΓιακουμήΈνα υπέροχο και βέβαια όχι συχνό θέαμα είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν όσοι βρέθηκαν στην προκυμαία της Μυτιλήνης το πρωί του περασμένου Σαββάτου, καθώς μια ομάδα τεσσάρων δελφινιών που έχασαν τον προσανατολισμό τους, έκαναν τις «βόλτες» τους στη «βιτρίνα» της πόλης. Όπως λένε οι ειδικοί, έχει συμβεί πολλές φορές αυτά τα πανέμορφα θηλαστικά να χάσουν το δρόμο τους και να βρεθούν μέσα σε λιμάνια, πολύ γρήγορα όμως καταφέρνουν να βρουν και πάλι την έξοδο και να επιστρέψουν στην ανοιχτή θάλασσα.Η κ. Μαρία Σίννη, υποψήφια διδάκτορας στο Τμήμα Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία έχει κάνει μεταπτυχιακή εργασία στη Θαλάσσια Βιολογία, μιλώντας στο «Ε» απέδωσε το γεγονός αυτό σε τρεις λόγους: «Μπορεί να είναι κάτι εντελώς τυχαίο, μπορεί για παράδειγμα ν’ αποπροσανατολιστούν ακόμη και από το θόρυβο πολλών σκαφών που έπλεαν σε εκείνη στην περιοχή καθώς περνούσαν από το λιμάνι, και να χάσουν το δρόμο τους. Ένας άλλος λόγος είναι να ακολούθησαν τις μηχανότρατες που ξεψαρίζουν και να κατέληξαν στο λιμάνι, ενώ τέλος ένα τρίτος λόγος είναι ότι μπορεί να κυνηγούσαν κάποιο κοπάδι ψάρια και αυτό να τους οδήγησε στο λιμάνι.»
Όπως μας λέει η κ. Σίννη, συνήθως τα δελφίνια ταξιδεύουν κατά ομάδες και τα μικρά πάντα ακολουθούν τις μητέρες τους για λόγους ασφάλειας. Γι’ αυτό και μέσα στην ομάδα των δελφινιών που μπήκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης ήταν και μικρά δελφίνια.
«Συνήθως τα δελφίνια αποπροσανατολίζονται ακολουθώντας την τροφή τους και μετά δυσκολεύονται να βρουν την έξοδο. Είναι κάτι που έχει παρατηρηθεί στα λιμάνια», λέει ο κ. Γιώργος Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Οικολογίας του Τμήματος Επιστήμης της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Χωρίς παρέμβαση…Ο λιμενάρχης Μυτιλήνης, κ. Μανώλης Βόμβας, ο οποίος ενημερώθηκε για το συμβάν, είπε στο «Ε»: «Σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε και να τα βοηθήσουμε να βρουν το δρόμο τους, γιατί μπορεί να πετύχουμε το αντίθετο και να τα φοβίσουμε. Έχει συμβεί και άλλες φορές κάτι ανάλογο, μπαίνουν δελφίνια κατά καιρούς στο λιμάνι και καταφέρνουν πάντα μετά από λίγη ώρα να βρουν το δρόμο τους και να βγουν χωρίς πρόβλημα. Το ίδιο έγινε και αυτήν τη φορά και όλα πήγαν καλά.»
«Δεν έχει κάποια επίπτωση στην υγεία των δελφινιών το γεγονός ότι μπορεί να βρέθηκαν για κάποια ώρα στον κλειστό χώρο του λιμανιού. Μόνο σε περίπτωση που εγκλωβιστούν για μέρες σε ένα σημείο θα μπορούσαμε να το λέγαμε αυτό, όμως η μορφολογία του λιμανιού της Μυτιλήνης δεν μπορεί να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα. Κάποια στιγμή βρίσκουν το δρόμο τους. Νομίζω, όμως, ότι είναι και θετικό να συμβαίνουν τέτοια περιστατικά, ώστε οι άνθρωποι να βλέπουν από κοντά αυτά τα πανέμορφα θηλαστικά και να ευαισθητοποιούνται για την προστασία τους», τόνισε η κ. Σίννη.