Περιβάλλον

02/06/2012 - 07:42

Βραβεία αντιοικολογικής δράσης στη Λέσβο

ign="center">Με αφορμή την 5η Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος,

βραβεία αντιοικολογικής δράσης από τους Οικολόγους Πράσινους Λέσβου

Απονέμονται φέτος από την Πολιτική Κίνηση Λέσβου των Οικολόγων Πράσινων τα πρώτα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε φορείς και δημόσια πρόσωπα της Λέσβου, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

Το βραβείο πράσινης (?) ανάπτυξης απονέμεται στον πρώην αναπληρωτή υπουργό του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Σηφουνάκη που παρόλο που το φυσικό περιβάλλον ήταν η αρμοδιότητα του δεν έκανε τίποτα για την εκπόνηση μελετών για τις περιοχές Νατούρα της Λέσβου ενώ δεν προωθήθηκε και κανένα από τα προτεινόμενα Καταφύγια Άγριας Ζωής. Οι πρωτοβουλίες του περιορίστηκαν στην ψηφοθηρική πολλαπλή αναγγελία παρεμβάσεων οδοποιίας, που σέρνονται για δεκάδες χρόνια.

Το βραβείο της «περιβαλλοντικής ανευθυνότητας» απονέμεται στη ΔΕΗ Α.Ε., για την συνεχιζόμενη ρύπανση από το εργοστάσιο της στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και την καθυστέρηση προώθησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως το γεωθερμικά πεδία που ακόμα τα περιμένουμε την εκμετάλλευση τους

Το βραβείο καλύτερου περιβαλλοντικού εφέ μοιράζεται στα τυροκομεία του νησιού που με την ανοχή της πολιτείας εμφανίζουν τα ρυπογόνα τους απόβλητα ως καθαρό νεράκι αλλά και τις τοπικές αντιδημαρχίες της Λέσβου που συνεχίζουν να μην κάνουν τίποτα για την κακή λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών και προωθούν ανεπεξέργαστα απόβλητα στη θάλασσα (Καλλονή, Πλωμάρι, Μόλυβος κλπ)

Το βραβείο περιβαλλοντικής εταιρικής ευθύνης στην εταιρεία κατασκευής της ΕΟ Μυτιλήνης Καλλονής  για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του νησιού όπως φάνηκε και από την πρόσφατη παρέμβαση των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Το βραβείο καλύτερου πρωτότυπου περιβαλλοντικού σεναρίου στον πρώην Πρύτανη του ΕΜΠ και υπ. βουλευτή της ΝΔ κ Μουτζούρη για την πρόταση του για την επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης της Μυτιλήνης με τη δημιουργία τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας στην προκυμαία και την με την κατασκευή περιμετρικού κρηπιδότοιχου και επιχωμάτωση της θάλασσας, πλάτους 5 έως 8 μετρων!!!!

Τέλος....μια διπλή βράβευση.... το βραβείο σεναρίου αλλά και περιβαλλοντικού κουστουμιού στο Δήμο Λέσβου, που ενώ ακόμα δεν έχει κάνει τίποτα για την ανακύκλωση και όλο το νησί είναι ένας απέραντος σκουπιδότοπος, γλυκοκοιτάζει την καύση των απορριμμάτων. Αποδέχεται τη παράνομη διάνοιξη δρόμων σε υγροτόπους ενώ προτείνει και τη διάνοιξη δρόμων σε καλαμιώνες ως μέσο πυροπροστασίας. Φορώντας το κουστούμι του «οικολόγου» φωτογραφίζεται με εθελοντές, που προσφέρουν ανιδιοτελώς την βοήθεια τους στην πολιτεία, διαμαρτύρεται για τις παράνομες αφισοκολλήσεις στο νησί ενώ αφήνει δικές του αφίσες για μήνες σε στύλους της ΔΕΗ.

Μοιράσου το άρθρο!