Πολιτική

18/09/2023 - 08:48

10+1 άξονες για να αλλάξει επιτέλους ο Δήμος Μυτιλήνης

Η παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού "Νέα Δράση, Νέος Δήμος"

Τους βασικούς άξονες από το πρόγραμμά του παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μυτιλήνης Πανάγος Κουφέλος κατά τα εγκαίνια του εκλογικού κέντρου.


Στην παρουσία του προγράμματος ο κ. Κουφέλος στάθηκε με έμφαση στο γεγονός ότι ο συνδυασμός του δεν πατάει σε πολλές βάρκες και δεν ζητάει στήριξη από κόμματα ... την οποία μετά θα αρνηθεί (αιχμές για τον Π. Χριστόφα). 

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσίασε για πρώτη φορά θα δημιουργηθεί Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα με στόχο την στήριξη αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων. Επίσης ειδική μέριμνα υπάρχει για τη στήριξη πολυτέκνων, τριτέκνων και νεαρών ζευγαριών. Στην παρουσίαση του προγράμματος έγινε αναλυτική αναφορά σε όσα απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη. Ο τελευταίος άξονας του προγράμματος είναι ο Τουρισμός. Ιδρύονται τουριστικά γραφεία σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι και ο Δήμος Μυτιλήνης αποκτά την θέση που του αναλογεί στον τουριστικό χάρτη.

Είναι σημαντικό τέλος ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος Π. Κουφέλος διαθέτοντας την εμπειρία από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη και διατηρώντας άριστες  σχέσεις με την Κυβέρνηση θα μπορέσει να βρει τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση του προγράμματος και την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου.

 

 

Αναλυτικά οι άξονες:

Άξονας πρώτος: Καθαρός Δήμος, για Καθαρό περιβάλλον

Προστατεύουμε και αναβαθμίζουμε το αστικό περιβάλλον, με την υπογειοποίηση των κάδων. Καλλιεργούμε την οικολογική συνείδηση, με προγράμματα εκπαίδευσης και γωνιές ανακύκλωσης μέσα στα σχολεία.  Διεκδικούμε και για τον Δήμο Μυτιλήνης την πιλοτική χρήση κάδων συλλογής βιοαποβλήτων (των γνωστών καφέ κάδων).  Προκηρύσσουμε άμεσα τη Μελέτη Βιολογικού Καθαρισμού στους Πύργους Θέρμης και Γέρας.

Προωθούμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση των οικιακών απορριμμάτων, για έναν  πραγματικά πράσινο και βιώσιμο Δήμο.

Και χωρίς να ανοιχτούμε περισσότερο από όσο μας επιτρέπουν τα οικονομικά μας, όσο μπορούμε ενισχύουμε τις δημοτικές κοινότητες με περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό στην καθαριότητα.

Και κάτι ακόμα, γιατί η Μυτιλήνη από την Ιστορία της οφείλει να είναι στην πρωτοπορία αυτού του κόσμου: Γινόμαστε μέρος της συλλογικής προσπάθειας για την προστασία του περιβάλλοντος, υπογράφοντας το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Δημάρχων για την κλιματική αλλαγή.

Δεύτερος άξονας: Καλύτερες υποδομές, για Καλύτερη Καθημερινότητα

Βάζουμε τέλος στη λογική των έργων χωρίς συνεκτικότητα. Μετασχηματίζουμε στρατηγικά το Δήμο μας, στον τόπο που όχι απλώς θέλουμε, αλλά και μπορούμε να ζούμε. Προχωράμε τα αναγκαία, μικρά και μεγάλα έργα, που αλλάζουν συνολικά την πόλη και τα χωριά μας.

Ξεκινάμε άμεσα να επιλύουμε αντικειμενικές δυσκολίες. Προτεραιότητά μας, τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Δηλαδή, τα αυτονόητα για όλους τους πολίτες.

Προχωράμε στην εξασφάλιση της αδειοδότησης από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου, για την υλοποίηση των μελετών ύψους 1 εκατ. ευρώ που αφορούν σε έργα  αγροτικής οδοποιίας. Σε ετήσια βάση, ο Δήμος θα προχωράει αν είναι εφικτό με δικά του χρήματα, στις ασφαλτοστρώσεις δρόμων και τον εκσυγχρονισμό των αγροτικών οδών. Πρόκειται για έργα που δεν αλλάζουν μόνο την εικόνα του τόπου μας, αλλά ενισχύουν και την οδική μας ασφάλεια.

Σε αυτό το σημείο, να σας πω ότι στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής και η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία  με την  Ελληνική Αστυνομία.

Επίσης: Αντιμετωπίζουμε επιτέλους το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Δημιουργούμε δημοτικούς χώρους πάρκινγκ.

Η άμεση χωροθέτηση στο πρώην Στρατόπεδο Παραδέλλη – ΚΥΤ Μόριας θα ξεκινήσει οπωσδήποτε, ώστε ο χώρος να αναπλαστεί και να επιστρέψει στους πολίτες όπως ακριβώς έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο δικό μας σχεδιασμό, έργα, όμως, σημαίνει και πράσινο: Βάζουμε στόχο να κάνουμε τη Μυτιλήνη πιο πράσινη με τη δημιουργία πάρκων τσέπης και τη φύτευση των κατάλληλων δέντρων σε κάθε περιοχή. Αναπλάθουμε κάθε δημόσιο χώρο και τον επιστρέφουμε στους πολίτες πιο φιλικό, πιο ασφαλή.  Φροντίζουμε συστηματικά τα αλσύλλια, διατηρώντας τα καθαρά, φωτεινά και τοποθετώντας πινακίδες με στα μονοπάτια.

Κάνουμε τα στοιχειώδη για όλους, με πρώτους τους συμπολίτες μας τα ΑμεΑ. Φτιάχνουμε νέα πεζοδρόμια που διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρίες, αλλά και των ηλικιωμένων και των μαμάδων με τα καρότσια. Μεγαλώνουμε το δίκτυο ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, γιατί θέλουμε πολλούς ελεύθερους χώρους για όλους.

Προμηθευόμαστε επιπλέον μηχανισμούς αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες.

Ανακατασκευάζουμε τις στάσεις του ΚΤΕΛ, τοποθετώντας στις νέες υπηρεσία τηλεματικής.

Κινούμε κάθε διαδικασία για τη διατήρηση του ιστορικού κέντρου.

Αναβαθμίζουμε, με τις κατάλληλες χρηματοδοτήσεις, το παραλιακό μέτωπο στην πλαζ Τσαμάκια και όλη την παραλιακή ζώνη στην ακτή Κανόνι.

Δρομολογούμε την κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια.

Επεκτείνουμε το δίκτυο δημοτικού φωτισμού με λάμπες Led.

Τρίτος άξονας: Θωρακιζόμαστε απέναντι στην κλιματική κρίση

Ένας τομέας, στον οποίον ξέρετε καλά ότι εργάστηκα συστηματικά ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης. Γιατί η κλιματική κρίση είναι εδώ. Δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε, αλλά οφείλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της.

Με πρωταρχικό μέλημα τις ανθρώπινες ζωές, μεριμνούμε για την προστασία του περιβάλλοντος. Επενδύουμε στην πρόληψη. Επαγρυπνούμε.

Υλοποιούμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά από τους οικισμούς. Φροντίζουμε σταθερά για την απρόσκοπτη διέλευση πυροσβεστικών και ασθενοφόρων σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Προωθούμε τον εθελοντισμό και αναπτύσσουμε ένα οργανωμένο δίκτυο, προσφέροντας ειδική εκπαίδευση στους πολίτες. Ξεκινάμε από την κατάρτιση των εργαζομένων του Δήμου μας. Συμπράττουμε και συνεργαζόμαστε στενά με κάθε αρμόδιο φορέα.

 Καταγράφουμε όλους τους χώρους καταφυγής, σε περίπτωση φυσικών καταστροφών. Προχωράμε στην επικαιροποίησή και εκπόνηση νέων σχεδίων Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών σε περιπτώσεις πλημμυρών, πυρκαγιών, σεισμών, παγετών.

Τοποθετούμε σταθμό μέτρησης των βασικών ατμοσφαιρικών ρυπαντών, στην πόλη της Μυτιλήνης, με δεδομένα προσβάσιμα από το διαδίκτυο στους πολίτες.

Τέταρτος άξονας: Έργο για τα παιδιά μας

Οικοδομούμε μία συνολικά αναβαθμισμένη παιδεία.  Με πολύ μεράκι και την κατάλληλη μελέτη, δημιουργούμε χώρους που προσφέρουν ασφάλεια, καλλιεργούν τη φαντασία και ευνοούν την κοινωνικοποίηση.

Αναβαθμίζουμε τα σχολεία μας. σιγά-σιγά, με δράσεις και παρεμβάσεις, μετατρέπουμε τις παλιές εγκαταστάσεις σε σύγχρονους και φιλόξενους χώρους.

Ανακατασκευάζουμε και πιστοποιούμε τις παιδικές χαρές μας. Τις εξοπλίζουμε με νέα παιχνίδια.

Παράλληλα, διαμορφώνουμε ένα Πρόγραμμα με δράσεις και μαθήματα Δημιουργικής Απασχόλησης για όλες τις ηλικίες. Μια ανάσα βοηθείας στους εργαζόμενους γονείς.

Σεβόμαστε ιδιαιτέρως τις οικογένειες που έχουν επιλέξει να μεγαλώσουν τα παιδιά τους εδώ, παρά τις αντιξοότητες. Γι’ αυτόν τον λόγο, δρομολογούμε επίσης τη λειτουργία summer camps, δηλαδή θερινών τμημάτων  με δραστηριότητες για τα παιδιά.

Πέμπτος άξονας: Κοινωνική πολιτική στην πράξη

Με στόχο την πραγματική ποιότητα ζωής και αναγνωρίζοντας ότι η κοινωνική μέριμνα δεν προσεγγίζεται μονοδιάστατα, δημιουργούμε ένα πλέγμα στήριξης για όλους.

Στεκόμαστε διακριτικά στο πλευρό κάθε ευάλωτου συμπολίτη μας.

Όσο μπορούμε, όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά μας, στηρίζουμε τους συνδημότες μας, προσφέροντάς τους οικονομική ανακούφιση. Με έκπτωση 50%  στο τιμολόγιο ΔΕΥΑΛ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, όπως και για τα Άτομα με Αναπηρίες. Το έχουμε μετρήσει, μπορούμε να το κάνουμε, και για όσο έχουμε τη δυνατότητα θα το κάνουμε.

Το ίδιο ισχύει και για τη στήριξη των νέων ζευγαριών που θέλουν να αποκτήσουν 3ο ή 4ο παιδί. Προχωράμε στην καταβολή εφάπαξ επιδόματος.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά: Προσφέρουμε ουσιαστική βοήθεια, διευρύνοντας κι ενισχύοντας τις υπηρεσίες Κοινωνικής Συμβουλευτικής

Δημιουργούμε τη δική μας Δημοτική Τράπεζα Αιμοδοσίας, για να μην αγωνιά κανένας συμπολίτης μας, όταν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Επαναλειτουργούμε το Κοινωνικό Φαρμακείο

Συνδράμουμε το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας μας, με κάθε τρόπο που άπτεται των αρμοδιοτήτων του Δήμου. Με τις απαραίτητες συνέργειες, πραγματοποιούμε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για παιδιά και ηλικιωμένους.

Για εμάς καμία και κανείς συμπολίτες μας δεν πρέπει να μένει πίσω…

Βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά συμπολιτών μας και στοχεύουμε στην ομαλή, κοινωνική ενσωμάτωσή τους αξιοποιώντας το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι σε ισχύ από το 2017.

Έκτος άξονας: Άθληση σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά

Οικοδομούμε ένα σύγχρονο μοντέλο υποδομών. Εκσυγχρονίζουμε και ανακαινίζουμε τους χώρους αθλητισμού. Δημιουργούμε πάρκα με τελευταίας τεχνολογίας όργανα γυμναστικής.

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε προγράμματα εκγύμνασης για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας και τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες.

 Στηρίζουμε τα σωματεία.  Αναδεικνύουμε τη Μυτιλήνη ως τον καταλληλότερο προορισμό για τη διεξαγωγή κωπηλατικών αγώνων και προσελκύουμε πανελλαδικές διοργανώσεις. 

Δημιουργούμε οργανωμένη πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Έβδομος άξονας: Ο Δήμος στην Υπηρεσία του Πολίτη και της Επιχείρησης

Πιστεύουμε πως ο Δήμος και οι υπηρεσίες του μπορούν να βελτιώνονται διαρκώς προς το καλύτερο, μόνο μέσα από τη συνεχή αξιολόγηση. Έτσι, δημιουργούμε οργανωμένες δομές αξιολόγησης όλων μας από τους πολίτες.

Ιδρύουμε το Γραφείο του Δημότη.

Σε συνεργασία με την  Ελληνική Αστυνομία, ενεργοποιούμε τη δημοτική αστυνομία

Αναβαθμίζουμε ψηφιακά ακόμα περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου μας, για να διευκολύνουμε τους πολίτες, αλλά και να εξοικονομούμε χρήματα και ενέργεια.

Στους εργαζόμενους του Δήμου, προσφέρουμε δωρεάν σχετική επιμόρφωση.

Δημιουργούμε την τηλεφωνική Γραμμή του Δημότη, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Στο τηλέφωνο αυτό, θα μπορούν να καλούν για προβλήματα, σχετικά με την καθημερινότητα.

Προχωράμε στην ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση της δημοτικής περιουσίας.

Και δίνουμε μια νέα ώθηση στην επιχειρηματικότητα:

Στηρίζουμε τις νέες επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα, με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για τα πρώτα 4 χρόνια λειτουργίας τους. Να τονίσω, εδώ, ότι από το μέτρο εξαιρούνται οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.

Επίσης, μειώνουμε κατά 30% τα δημοτικά τέλη για όλα τα καταστήματα κάτω των 50 τμ που ήδη λειτουργούν στην πόλη μας.

Όγδοος άξονας: Ενδυνάμωση του Πρωτογενούς Τομέα

Άλλος ένας τομέας στον οποίο δουλέψαμε τόσο πολύ  ως Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς. Ακόμα περισσότερα θα γίνουν από τη νέα Δημοτική μας αρχή.

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, γιατί μην ξεχνάμε ότι είμαστε πρώτοι στηνελαιοκομία, στην αλιεία και στην κτηνοτροφία στο Βόρειο Αιγαίο.

ιδρύουμε την αρμόδια Αντιδημαρχία Πρωτογενούς Τομέα & Προώθησης Προϊόντων. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε με πράξεις τους παραγωγούς και τις τοπικές μονάδες, ξεκινώντας από τα έργα άρδευσης και βελτίωσης των αγροτικών δρόμων.

Διεκδικούμε την απορρόφηση κάθε ευρωπαϊκού κονδυλίου για την ανάπτυξη της υπαίθρου.

Υλοποιούμε τα σχέδια για την ανάδειξη του Δήμου μας ως Δήμου Γαστρονομίας με βάση την ελαιοκομία.

Προχωράμε σε συνεργασίες που θα μας πάνε μπροστά. Με άλλους ευρωπαϊκούς Δήμους καθώς και με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ένατος άξονας: Φροντίδα για τα Αδέσποτα

Η προσπάθειά για μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο Δήμο μας, δεν θα μπορούσε να μην αφορά και τα ζώα. Γι’ αυτό σχεδιάζουμε τη δημιουργία του Δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας Αδέσποτων, αλλά και δημοτικού κτηνιατρείου. Προωθούμε τις υπεύθυνες υιοθεσίες.

Προχωράμε, στην υποχρεωτική από τον Νόμο, σήμανση των αδέσποτων ζώων. Και προμηθευόμαστε ειδικό σκάνερ, τ’ οποίο θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εγκατάλειψης.

Εφαρμόζουμε ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την περίθαλψη και τη στείρωση των αδέσποτων ζώων. Συμμετέχουμε στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Zero Stray Academy.

Και δέκατος άξονας: ο Πολιτισμός μας

Αναδεικνύουμε την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά μας, ονοματοδοτώντας δρόμους μας με τα ονόματα σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέονται με το νησί μας.  Προχωράμε όλες τις ανακαινίσεις χώρων πολιτισμού, όπως το Ρουσέλειο Δημοτικό Θέατρο.

Ολοκληρώνουμε τη διαδικασία απαλλοτρίωσης του Υπαίθριου Αρχαιολογικού Θεάτρου στην Αγία Κυριακή.

Από τον σχεδιασμό μας δεν θα μπορούσε να λείπει η συντήρηση του αγάλματος Ελευθερίας, ώστε να κοσμεί πραγματικά την πόλη μας.

Δημιουργούμε το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης και Νεότερης Ιστορίας.

Στηρίζουμε το έργο των πολιτιστικών τοπικών συλλόγων. Ενισχύουμε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, με στοχευμένες ενέργειες. Καθιερώνουμε νέες γιορτές,  φιλοδοξώντας να γίνουν θεσμοί για το νησί μας.

και ο 10+1 άξονας

Ο τουρισμός.

Είναι ώρα να επανατοποθετήσουμε το Δήμο Μυτιλήνης στον τουριστικό χάρτη της χώρας και του κόσμου. Να του δώσουμε την εξωστρέφεια που του αξίζει.

Έτσι θα έχουμε ανάπτυξη, νέες δουλειές, αξιοποίηση συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων.

Και τον τοποθετούμε αυτό τον άξονα στο +1, γιατί όλα όσα προηγήθηκαν, ενισχύουν και τον τουρισμό μας. Τα στοχευμένα έργα, οι νέες υποδομές, οι υπηρεσίες καθαριότητας, τα πάντα. Όμως φυσικά δεν αρκούμαστε σε αυτά. Προχωράμε και σε κινήσεις στοχευμένες:

Προχωράμε, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την κατασκευή μεγάλου συνεδριακού κέντρου στη Μόρια. Στοχεύουμε να γίνει ο Δήμος προορισμός για συνεδριακό τουρισμό.

Συμμετέχουμε συντονισμένα στις Διεθνείς Εκθέσεις Τουρισμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Προχωράμε στην οργανωμένη προσέλκυση δημοσιογράφων, για την παραγωγή ειδικών αφιερωμάτων στο νησί, την ομορφιά, την ιστορία και τα προϊόντα του.

Αλλά και κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό: Η προώθηση του τουριστικού προϊόντος μας,  προαπαιτεί την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, ιδρύουμε δύο Γραφεία Τουρισμού στη Μυτιλήνη και στο Πλωμάρι.

Μοιράσου το άρθρο!