Πολιτική

16/05/2022 - 06:34

1.100 ψήφισαν στη Λέσβο - Ποιοι εκλέγονται

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές  - Ν.Δ. : στις καλπες για εκλογή Προέδρου της ΝΔ έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 πολίτες. Η σύγκριση μιλάει από μόνη της.

Μαζική ήταν και στη Λέσβο η  συμμετοχή των μελών αλλά και πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ψηφίσουν για πρόεδρο και στα 11 εκλογικά τμήματα

 Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου όσοι ψήφισαν κλήθηκαν να εκλέξουν τέσσερις από τους επτά υποψήφιους για την Κεντρική Επιτροπή (εκλέγονται 4). Βάσει της ποσόστωσης οι δύο έπρεπε να ειναι γυναίκες. Ένας επίσης από αυτούς που θα εκλεγόταν από το Βόρειο Αιγαίο για την Κεντρική Επιτροπή, θα ήταν είτε ο βουλευτής Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς είτε ο βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης. Για τη μία θέση που απομένει υπήρχαν  δυο άνδρες υποψήφιοι ένας από τη Λέσβο και ένας από την Ικαρία.

 

Ποιοι εκλέγονται 

Σύνεδροι για το Βόρειο Αιγαίο εκλέγονται οι Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Νομού Λέσβου, με 503 ψήφους, Δημήτρης Δουρής από την Ικαρία με 321 ψήφους, Μαρία Νικολάρα από τη Λέσβο με 251 ψήφους, και η Αναστασία Δαούση από τη Λέσβο με 133 ψήφους.

Συνολικά στη Λέσβο ψήφισαν 1100 μέλη και συγκεκριμένα, στη Μυτιλήνη 504, στην Καλλονή 116, στην Πέτρα 133, στον Πολυχνίτο 72, στην Ερεσό 54, στον Μεσότοπο 50, σε Μανταμάδο- Συκαμνιά 49, στο Πλωμάρι 41, στον Παπάδο 38, στην Αγία Παρασκευή 26, και στην Αγιάσο 17

 

 

Δήλωση Γιάννη Μπουρνού για την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αριθμεί από απόψε 172.000 μέλη πανελλαδικά. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και ιστορική οργανωτική έκρηξη, που οφείλεται αφ' ενός στη διορατική πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για απευθείας εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και Προέδρου από τη βάση του Κόμματος και αφ' ετέρου στη συλλογική κινητοποίηση όλου του Κόμματος τις προηγούμενες μέρες και εβδομάδες μέσα από μια απόλυτα επιτυχημένη εκστρατεία.

Ευχαριστούμε θερμά καθέναν και καθεμιά χωριστά, από τους 1100 Λέσβιους που ψήφισαν συνολικά στα 11 εκλογικά τμήματα του νησιού για την εκλογή Προέδρου, ξεπερνώντας κάθε υπεραισιόδοξη εκτίμησή μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λέσβου εκτινάσσει από απόψε εντυπωσιακά την οργανωτική του δύναμη.

Ευχαριστώ από καρδιάς τους 503 συντρόφους και συντρόφισσες από τις Οργανώσεις Μελών του Βορείου Αιγαίου που με τίμησαν με την ψήφο τους για τη νέα Κεντρική Επιτροπή. Το φορτίο της εμπιστοσύνης τους είναι πολύ βαρύ. Δεσμεύομαι να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, για να τους εκπροσωπήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ανώτατο όργανο του Κόμματός μας.

Θερμά συγχαρητήρια στον Δημήτρη Δουρή από την Ικαρία, και τις Μαρία Νικολάρα και Αναστασία Δαούση από τη Λέσβο, που εκλέγονται επίσης στην Κεντρική Επιτροπή. Είμαι σίγουρος ότι θα δουλέψουμε από κοινού, ως ομάδα, με προτεραιότητα τα προβλήματα των νησιών μας και την ακόμα μεγαλύτερη συμπερίληψη της νησιωτικότητας σε όλες τις πτυχές της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Πρωτίστως, όμως, θα βάλουμε κι εμείς όλες μας τις δυνάμεις, για να απαλλάξουμε τα νησιά μας και την πατρίδα μια ώρα αρχύτερα από την επικίνδυνη και καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Από απόψε το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα διαφορετικό κόμμα. Πιο μαζικό, πιο δυνατό, πιο αποφασισμένο, πιο έτοιμο από ποτέ για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που πλησιάζει. 

 

 

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας»

«Σήμερα», υπογράμμισε, «κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση. Και κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας, νέων και παλιών, 150.000 και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω το λογαριασμό, με την πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη της συλλογικής μας ηγεσίας, με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «με 172.000 συνολικά εγγεγραμμένα μέλη στις οργανώσεις του κόμματος και της Νεολαίας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πια ένα άλλο κόμμα». «Ένα κόμμα», είπε «πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών του». «Ο κορμός της μεγάλης προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας που σήμερα άπλωσε τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά, κάθε πόλη, κάθε γωνιά της υπαίθρου, κάθε κοινωνική ομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Γίναμε σήμερα», πρόσθεσε, «το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών στη χώρα μας κι ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της Αριστεράς σε ολόκληρη την Ευρώπη κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία», για να σημειώσει ότι «αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής».

Καταληκτικά ο κ. Τσίπρας «υπενθύμισε» ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις», για να σημειώσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης». Τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας».

«Καλή δύναμη και καλούς αγώνες, γιατί τώρα ξεκινάει ένας νέος μεγάλος και νικηφόρος γύρος για όλους μας», είπε ο κ. Τσίπρας.

 

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:
 

Ο κ.Τσιπρας νίκησε τον κ.Τσίπρα κι ανατρέποντας τα προγνωστικά, εκλέχτηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ελπίζοντας ότι έχει κατοχυρώσει τη θέση του μετά την επερχόμενη ήττα. Γιατί αυτός ήταν ο στόχος του. Όσο για τους πανηγυρισμούς για τη συμμετοχή αρκεί να θυμίσουμε τους αριθμούς: στις καλπες για εκλογή Προέδρου της ΝΔ έλαβαν μέρος 404.000 πολίτες και για την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συμμετείχαν 270.000 πολίτες. Η σύγκριση μιλάει από μόνη της. Αν βεβαίως μπορεί να υπάρξει σύγκριση, αφού ούτε ένας και μοναδικός υποψήφιος υπήρχε, ούτε καλούνταν στην κάλπη 15χρονοι και όποιος βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, ακόμα και χωρίς εκλογικά δικαιώματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντί να προβληματιστούν, όταν έχουν κάνει τέτοια καμπάνια, συνεχίζουν να κατασκευάζουν μια δική τους πραγματικότητα, στην οποία πάντα κερδίζουν. Κυριως οταν τρέχουν μόνοι τους.  

Μοιράσου το άρθρο!