Πολιτική

18/05/2020 - 13:30

18 Μαΐου Διεθνής Ημέρα Μουσείων -Δήλωση Παναγιώτη Χριστόφα

Δήλωση του Παναγιώτη Χριστόφα (επικεφαλής της περιφερειακής παρατάξης "ΤΟΛΜΑΜΕ για το Αιγαίο) για την σημερινή Διεθνής Ημέρα Μουσείων

18 Μαΐου Διεθνής Ημέρα Μουσείων.
(Φέτος... ψηφιακά)

Γιατί μουσείο; Γιατί έτσι έρχεσαι κοντά με την ιστορία του τόπου σου, τον πολιτισμό του, τις τέχνες του. Γιατί μαθαίνεις για πρώτη φορά τα «πως και τα γιατί» και αντιλαμβάνεσαι την ιστορική συνέχεια και την εξέλιξη του μικρού ή του μεγάλου μας κόσμου.
Γιατί ακόμη κι αν δεν είναι πρώτη φορά, κάθε φορά ανακαλύπτεις κάτι καινούριο. Γιατί είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να γνωρίσεις την πόλη σου και τους ανθρώπους της διαχρονικά.
Γιατί τα μουσεία μπορεί να φαντάζουν «μουσεία» και να έχουν συνδεθεί μόνο με το παλαιό σε έναν κόσμο που πάντα κοιτούσε μπροστά, αλλά η αλήθεια είναι πως εκεί μέσα κατάφερε ο άνθρωπος να συγκεντρώσει όλη του την υπόσταση από δημιουργίας του κιόλας. Επιπλέον στον ταχύτατα εξελισσόμενο κόσμο μας, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, με την μεγάλη ανάγκη που μας διακρίνει να ορίζουμε διαρκώς την ταυτότητά μας, τα μουσεία δεν είναι θύλακες αρχείων και μνημείων της ιστορίας άλλα ζωντανές και δυναμικές κοιτίδες παραγωγής πολιτισμού.
Σήμερα αλλά και κάθε μέρα μπορούμε να βάλουμε στόχο να ανακαλύψουμε τα μουσεία του τόπου μας και μη ξεχνάμε να τα επισκεπτόμαστε στα ταξίδια μας, πάντα μαζί με τα παιδιά μας.
Σας προτρέπουμε, εκτός των ανοικτών αρχαιολογικών χώρων που θα είναι επισκέψιμοι από σήμερα, να αναζητήσετε και να περιηγηθείτε και στα ψηφιακά μουσεία.

 

Παναγιώτης Χριστόφας

Μοιράσου το άρθρο!