Πολιτική

14/11/2014 - 19:17

190 οχήματα του Δήμου Λέσβου εκτός λειτουργίας! - ΕΔΕ αποφάσισε ο Σπύρος Γαληνός

Γ

ράφει η Ντίνα Βερβέρη / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

 

- Στην συγκρότηση Επιτροπής για την διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που θα δείξει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την “κατάρρευση” του στόλου του Δήμου, προχωρά ο Σπύρος Γαληνός

Ενώπιον των ευθυνών τους θα βρεθούν πολύ σύντομα στελέχη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που είχαν την αρμοδιότητα για την συντήρηση και διαχείριση των οχημάτων του Δήμου, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως καταγγέλλει η σημερινή Διοίκηση, βρέθηκαν παρατημένα και ξεχασμένα σε κάθε γωνιά του νησιού.

Ο Σπύρος Γαληνός έχει αποφασίσει την συγκρότηση Επιτροπής που θα διενεργήσει Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να αποδειχθεί ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εγκατάλειψη και τις ανυπολόγιστες ζημιές των μηχανημάτων πάσης φύσεως, που έχουν “δέσει τα χέρια” της νέας Δημοτικής Αρχής στην προσπάθειά της να προχωρήσει με αυτεπιστασία σε σημαντικές παρεμβάσεις σε όλο το νησί. Όπως ανέφερε και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη ο Δήμαρχος, είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει το γράμμα του νόμου για την απόδοση ευθυνών σε όσους άφησαν την περιουσία του Δήμου να ρημάζει, φθάνοντας μέχρι την Εισαγγελία.

 

Ελλιπή συντήρηση ή εγκατάλειψη;

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο στόλος του Δήμου είχε συζητηθεί εξ απαλών ονύχων σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την έγκριση της διεξαγωγής των διαγωνισμών για τις προμήθειες του Τμήματος Μηχανολογικού Εξοπλισμού. Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και υπεύθυνος των οχημάτων, Γιώργος Κατζανός, είχε αφήσει τότε αιχμές για ελλιπή συντήρηση των μηχανημάτων τα προηγούμενα χρόνια, με συνέπεια να βρίσκονται σήμερα τα περισσότερα σε συνεργεία για επισκευή. Ωστόσο, δεν είχε υπεισέλθει τότε η Δημοτική Αρχή σε λεπτομέρειες για τις ευθύνες πρώην Αντιδημάρχων για την κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού, ανακοινώνοντας μόνο ότι θα δημιουργηθεί Μητρώο Οχημάτων για την πλήρη και αναλυτική καταγραφή των οχημάτων.

190 “άχρηστα” οχήματα

Όπως όμως έγινε γνωστό τις τελευταίες μέρες, μετά από την ολοκλήρωση σχεδόν της καταγραφής του μηχανολογικού εξοπλισμού, από τα 340 απορριμματοφόρα, γκρέιντερ, μπουλντόζες, τσάπες, τρακτέρ, κλπ., μόνο τα 150 βρίσκονται σε καλή κατάσταση και “δουλεύουν”, αφού τα υπόλοιπα, είτε έχουν μεγάλες ζημιές και έχουν αποσυρθεί, είτε βρίσκονται σε συνεργεία για να επισκευαστούν.

Όπως μας είπε χαρακτηριστικά χθες ο Δήμαρχος, «ακόμη ψάχνουμε και ξεθάβουμε οχήματα από χωματερές, παραλίες, αγροτικούς δρόμους κι άλλα σημεία που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και όπως διαπιστώνουμε ήταν παρατημένα και ξεχασμένα εκεί για πολύ καιρό. Κάποιος ή κάποιοι απαξίωσαν την περιουσία του Δήμου, που είναι σκορπισμένη παντού, την ώρα που εμείς προσπαθούμε να καθαρίσουμε κοινόχρηστους χώρους, να φτιάξουμε τους αγροτικούς δρόμους, να κλαδέψουμε τα δέντρα κι όλες τις άλλες παρεμβάσεις που έχουμε δρομολογήσει».

 

Η ΕΔΕ

Η Επιτροπή που θα ξεκινήσει άμεσα την διενέργεια της ΕΔΕ θα αποτελείται από τους υπαλλήλους που συνέταξαν το Μητρώο Οχημάτων και γνωρίζουν την κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Από την Ένορκη Διοικητική Εξέταση θα προκύψει αν και ποιοι έχουν την ευθύνη για το γεγονός ότι τα 2/3 των μηχανημάτων βρίσκονται εκτός λειτουργίας και οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να κληθούν να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος. Το πόρισμα της ΕΔΕ θα κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ταυτόχρονα θα κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία.

Υπεύθυνος του Γραφείου Κίνησης και για την συντήρηση - επισκευή των οχημάτων ήταν κατά την θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ηλίας Κουνιαρέλλης, ενώ την ευθύνη για την διαχείριση του μηχανολογικού εξοπλισμού είχε αναλάβει τον τελευταίο χρόνο ο Αντιδήμαρχος Αυτεπιστασίας, Δημήτρης Μουτζούρης.

Τόσο ο κ. Κουνιαρέλλης όσο και ο κ. Μουτζούρης είπαν στα “Νέα της Λέσβου” ότι κατά την διάρκεια της θητείας τους είχε γίνει πλήρης καταγραφή των οχημάτων και τα περισσότερα εξ αυτών επισκευάστηκαν για να μπορούν να δουλέψουν. Μάλιστα, όπως τόνισαν, οι ζημιές που μπορεί να διαπίστωσε η νέα Δημοτική Αρχή είναι οι φυσιολογικές φθορές που παρουσιάζονται από το πέρασμα του χρόνου και τις καιρικές συνθήκες, ενώ σημείωσαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για την ΕΔΕ που διέταξε ο Δήμαρχος.

Από την πλευρά του πάντως ο Σπύρος Γαληνός, κατέληξε λέγοντας: «Διαθέτουμε μια τεράστια περιουσία που πρέπει να συντηρείται και να αξιοποιείται. Αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου για να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με διαφάνεια και με γνώμονα το καλό του τόπου. Το νοικοκύρεμα στον Δήμο πρέπει να γίνει σε όλους τους τομείς κι αυτό θα πράξουμε χωρίς να αναλογιστούμε ποτέ το πολιτικό κόστος».

 

 Φωτογραφίες:

1. Τα φόρτωσε" και ακινητοποιήθηκε μέσα στο χωράφι το φορτηγό με τη δεξαμενή

2.Χωρίς λάστιχα και εγκαταλελειμμένο για χρόνια το συγκεκριμένο όχημα του Δήμου, δίπλα στα σκουπίδια

2.Τουλάχιστον από την "εποχή" του Δήμου Ερεσού έχει να κινηθεί αυτό το φορτηγό

3. Σαν την "καλαμιά στον κάμπο" το πάλαι ποτέ μηχάνημα του Δήμου

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο!