Πολιτική

30/06/2011 - 11:56

22 φοιτητές Γεωπόνιας από Τσεχία,Σλοβενία και Ελλάδα για εκπαιδευτική επίσκεψη στη Λέσβο

Η τοπική επιτροπή IAAS (Ιnternational Association of students in Agricultural and related Sciences, Διεθνής Ένωση Φοιτητών Γεωπονίας και συναφών Επιστημών) Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει μια εκπαιδευτική εβδομάδα ανταλλαγής, κατά τη διάρκεια της οποίας 22 φοιτητές Γεωπονικών επιστημών από τις χώρες Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβενία θα φιλοξενηθούν στη Λέσβο από 4 έως 10 Ιουλίου. Ο σκοπός αυτής της εκπαιδευτικής εβδομάδας ανταλλαγής είναι η γνωριμία φοιτητών από διαφορετικές χώρες, η ανταλλαγή γνώσεων, η επαφή τους με την γεωργία του νησιού και τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων.

 Επίκεντρο της παρουσίας των 22 νέων επιστημόνων στη Λέσβο το Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο Ασωμάτου που διατέθηκε από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου.

Από εκεί θα πραγματοποιηθούν σειρά εξορμήσεων.

Με σκοπό την ανάδειξη της γεωλογικής και άλλης περιβαλλοντικής ομορφιάς του νησιού θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Μουσείο φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι καθώς και στο απολιθωμένο δάσος. Κατά τη διαδρομή προς το Σίγρι θα υπάρξει ομιλία από ειδικό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με έμφαση στην αιολική ενέργεια.

Με την επίσκεψη στο Μανταμάδο οι νέοι γεωπόνοι θα γνωρίσουν την παραγωγή του παραδοσιακού λαδοτυριού στο τυροκομείο του κ. Μυστακέλλη και από την επίσκεψη στο Πλωμάρι εκτός από τη γευσιγνωσία του ούζου για το οποίο φημίζεται, θα ενημερωθούνε για την ιστορία, την παραγωγή του και θα έχουνε την μοναδική ευκαιρία να δούμε πως γίνεται η απόσταξη στο εργοστάσιο «Βαρβαγιάννη». Επίσης θα ενημερωθούνε για την παράγωγη των βραβευμένων ελαιόλαδων στο βιολογικό ελαιοτριβείο Πρωτούλη.

Θέλοντας να δώσουν έμφαση στο φυσικό τοπίο και ιδιαίτερα της περιοχής του Ασωμάτου όπου θα φιλοξενηθούν θα πραγματοποιήσουν περιπατητικές διαδρομές με αφετηρία τον  Ασώματο.

Τέλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στη Μυτιλήνη θα επισκεφθούν το Μελισσοκομικό συνεταιρισμό στα Αλυφαντά και το οινοποιείο «Οινοφόρος». Την τελευταία μέρα με ένα «παιχνίδι πόλης» οι συμμετέχοντες ρωτώντας τους κάτοικους της θα γνωρίσουν την πόλη της Μυτιλήνης.

Η IAAS είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κομματικός, μη κυβερνητικός, μη θρησκευτικός, ανεξάρτητος οργανισμός νέων. Ιδρύθηκε το 1957 στην Τυνησία και αριθμεί πάνω από 52 χώρες μέλη παγκοσμίως. Στην πράξη η IAAS είναι ένα δίκτυο φοιτητικών ομάδων που εδρεύουν σε κάθε  Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Πλανήτη. Μέσω των ετήσιων συναντήσεων και συνεδρίων που διοργανώνονται όλο το χρόνο σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι φοιτητές ανταλλάσσουν απόψεις, γνώσεις και ιδέες για κάθε τομέα της Γεωπονικής επιστήμης. Επίσης η IAAS είναι ένα βήμα για τους φοιτητές να συναντήσουν ξένους πολιτισμούς και για να γνωρίσουν ανθρώπους και διαφορετικούς τρόπους σκέψεις. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΙΑΑS από το 2003 και αποτελείται από δύο Τοπικές Επιτροπές, την Τοπική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης και την Τοπική Επιτροπή της Αθήνας.

  Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκπαιδευτική εβδομάδα ανταλλαγής: www.wix.com/iaasgreece/exweek-in-greece#!           __________________________________________________  

Η Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου με μεγάλη χαρά κάνει γνωστή τη χρήση του Προσκοπικού Εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού Κέντρου Ασωμάτου προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτό 22  φοιτητές Γεωπονικών επιστημών από τις χώρες Ελλάδα, Τσεχία και Σλοβενία από τις 4 έως τις 10 Ιουλίου στα πλαίσια εκπαιδευτικής ανταλλαγής της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Γεωπονίας και συναφών Επιστημών.

Το γεγονός επιβεβαιώνει την αξία του Προσκοπικού Εκπαιδευτικού Περιβαλλοντικού Κέντρου, όλων όσων εργάστηκαν για τη δημιουργία του και φυσικά τον κ. Μανόλη Κοντέλλη ο οποίος πριν τρία χρόνια προσέφερε τους χώρους για τη δημιουργία του.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει την αξία μορφών εναλλακτικού τουρισμού για τη Λέσβο. Το Προσκοπικό Εκπαιδευτικό Περιβαλλοντικό Κέντρο στον Ασώματο από το Φεβρουάριο του 2009 οπότε και εγκαινιάσθηκε φιλοξένησε εκατοντάδες εφήβους από όλη την Ελλάδα. Ζωντάνεψε ένα «γερασμένο» χωριό σαν το Ασώματο, πρόσφερε στην τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα στην κοινωνία του νησιού. Τώρα και με αφορμή την εκπαιδευτική ανταλλαγή της Διεθνούς Ένωσης Φοιτητών Γεωπονίας και συναφών Επιστημών αποδεικνύει ότι μπορεί να λειτουργήσει και σαν βήμα παγκόσμιας προβολής της Λέσβου και των ομορφιών του νησιού. Κι όλα αυτά κόντρα στα πανάκριβα και άγνωστης ανταποδοτικότητας πακέτα τουριστικής προβολής του νησιού.

 

Μοιράσου το άρθρο!