Πολιτική

11/08/2022 - 17:11

25 χρόνια ο πιο γνωστός δρόμος της Μυτιλήνης παραμένει παράνομος... Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Τμήμα Αυτοδιοίκησης Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

YP EN

Κίνδυνος ατυχημάτων, ταλαιπωρία επιβατών και απώλεια έργων, από την πολυετή καθυστέρηση νομιμοποίησης  τμημάτων της Εθνικής Οδού Αεροδρομίου – Μυτιλήνης.

Σε μια εποχή που το νησί μας έχει απόλυτη ανάγκη αύξησης της τουριστικής κίνησης και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, οξύνονται τα προβλήματα ιδιαίτερα στον χώρο των Αφίξεων του νέου σταθμού αεροδρομίου Μυτιλήνης, με κινδύνους ατυχημάτων και ταλαιπωρία τόσο των επιβατών, όσο και των επαγγελματιών οδηγών, λόγω της καθυστέρησης κατασκευής κόμβου ρύθμισης της εξόδου από τον Σταθμό και επαρκών χώρων προσωρινής στάσης. Το έργο κατασκευής του κόμβου, καθώς και άλλα σημαντικά έργα όπως : Οι απολύτως αναγκαίες επισκευές του οδικού άξονα που οδηγεί στο Αεροδρόμιο 

  • (τεχνικά έργα προστασίας, αντικατάστασης πυλώνων φωτισμού κλπ.),
  • το έργο του ποδηλατοδρόμου Σουράδας – Νεάπολης (ενταγμένο στο Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λέσβου), 

αναβάλλονται επ’ αόριστον ή χάνονται, λόγω της ολιγωρίας των παρατάξεων που συνδιοικούν την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ενώ για τόσο σοβαρά προβλήματα έπρεπε να τρέξουν τις διαδικασίες με κατεπείγουσες και συντονισμένες ενέργειες, περιορίζονται σε κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις του τύπου…«ετελείωσεν», αλλά  τελειωμό δεν έχουν!

Πως όμως φτάσαμε σε αυτόν τον κυκεώνα, που ζημιώνει σημαντικά το τόπο μας

Οι αρμόδιες κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, παρέλειψαν πάνω από 25 χρόνια να νομιμοποιήσουν τμήματα της Εθνικής Οδού 73 Μυτιλήνης-Κρατήγου Λέσβου, η οποία περιλαμβάνει και το τμήμα που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με το Αεροδρόμιο «Οδυσσέας Ελύτης». Η σοβαρότατη αυτή παράλειψη έγινε γνωστή το 2017, όταν η Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου διέκοψε αναγκαίες επισκευαστικές εργασίες που είχε προγραμματίσει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ποτέ βέβαια δεν αναζητήθηκαν οι υπεύθυνοι, που παράλληλα  με την κατασκευή και την ολοκλήρωση τμημάτων του δρόμου με νέα χάραξη, ξέχασαν να υποβάλουν τα αναγκαία έγγραφα για τη νομιμοποίησή τους και η προθεσμία έληξε.

Παρά τη νομοθετική ρύθμιση που έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση με το άρθρο 51 του Νόμου 4599/2019 και στη συνέχεια με την παράγραφο 9 του άρθρου 42 του Νόμου 4607/2019, ώστε να καταστεί δυνατή η υποβολή φακέλου νομιμοποίησης μετά από τόσες δεκαετίες, δυστυχώς οι αναγκαίες διαδικασίες έφτασαν με βήματα χελώνας μέχρι σήμερα. 

Τους κινδύνους από τα παραπάνω προβλήματα είχε επισημάνει με σχετική ερώτηση στη Βουλή από τις 23-7-2020, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς, αλλά οι αρμόδιοι του Υπουργείου Οικονομικών και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνέχισαν με περιστασιακές και αργόσυρτες διαδικασίες.

Γιατί να χάνονται έτσι τα χρόνια και να αναβάλλονται σημαντικότατα έργα με μεγάλη ζημιά του τόπου μας, χωρίς να είναι δεδομένο αν αργότερα θα υπάρχουν πιστώσεις για να εκτελεσθούν;

 Δεν έγινε γνωστό αν τα πρόσθετα στοιχεία που ζήτησε προ 10 μηνών η Κτηματική Υπηρεσία ήταν γνωστά από την αρχή και δεν υποβλήθηκαν από την Περιφέρεια, ή τα θυμήθηκαν εκ των υστέρων. Άγνωστο δε αν υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα και κυρίως πότε επιτέλους θα νομιμοποιηθεί ολόκληρη η εθνική οδός, ώστε να δρομολογηθούν τα αναγκαία έργα. 

 

Υπεύθυνος Τμήματος Αυτοδιοίκησης 

Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου

Δημήτρης Ζαχαριάδης

 

Μοιράσου το άρθρο!