Πολιτική

24/09/2010 - 13:03

2ο «ναι» για το δάνειο από το Δήμο Μυτιλήνης

Το ίδιο έργο σε επανάληψη, με διαφορετικό, όμως, φινάλε, παρουσιάσθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης κατά την τελευταία συνεδρίαση, όταν επανήλθε το θέμα της λήψης δανείου για δεύτερη φορά μέσα σε 25 ημέρες. Ως γνωστόν, το Δημοτικό Συμβούλιο είχε συζητήσει το ίδιο θέμα πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, λαμβάνοντας θετική απόφαση κατά πλειοψηφία, όμως, όταν έφτασε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προς έγκριση, ακυρώθηκε.

Ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Το θέμα της λήψης του δανείου επανήλθε και συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης, αφού όπως τόνισε ο δήμαρχος, είναι άμεση ανάγκη να ληφθεί το δάνειο αυτό, για να εξοφληθούν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές, ενώ πρέπει να καλυφθεί και το «over draft» δάνειο της Εμπορικής Τράπεζας. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε μέρος των συμβασιούχων υπαλλήλων μαζί με το νομικό τους σύμβουλο, Γιώργο Λάγο. Στις τοποθετήσεις τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, ουσιαστικά επανέλαβαν όσα είχαν πει και την προηγούμενη φορά, με μόνη διαφοροποίηση αυτή της παράταξης της «Επόμενης Μέρας» και του επικεφαλής της Άρη Χατζηκομνηνού, ο οποίος υποστήριξε τη λήψη δανείου, 900.000 ευρώ περίπου, για να καλυφθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους και μόνο. Ο δήμαρχος Νάσος Γιακαλής περιέγραψε για άλλη μια φορά τη δυσχερή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο δήμος Μυτιλήνης, εξαιτίας -όπως είπε- της περικοπής 3 εκατομμυρίων ευρώ από τα τακτικά έσοδα, λόγω της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου. «Είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στους προμηθευτές και τους συμβασιούχους, μετά την τεράστια περικοπή που έγινε στα έσοδά μας. Θέλω να τονίσω, ότι άλλοι δήμοι μικρότεροι από το δήμο Μυτιλήνης, έχουν πάρει πολύ περισσότερα δάνεια, ειδικά αυτή την περίοδο. Με τα χρήματα που θα πάρουμε, εξοφλούνται μέχρι 31 Δεκεμβρίου, οι συμβασιούχοι, οι μισθώσεις έργου, καθώς και οι προμηθευτές του δήμου μας». Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εξήγησε αναλυτικά τα ποσά και τους όρους του δανείου. Όπως είπε, οι οφειλές του δήμου απέναντι στους συμβασιούχους αναφορικά με τον ΑΟΔΜ, τους χώρους Άθλησης, το ΔΟΚΠ, την Καθαριότητα κ.α. φτάνουν στις 875.035,03 ευρώ. «Δεσμευόμαστε ότι το πρώτο δάνειο ύψους 1.490.000 θα εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εργαζόμενους, καθώς και τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες και τους προμηθευτές που δίνουν στο δήμο βασικά αγαθά, όπως χαρτί, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και βενζίνη, καθώς και τρόφιμα για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το δεύτερο δάνειο 1.750.000 ευρώ είναι για την κάλυψη του overdraft».

ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το λόγο πήρε και ο νομικός σύμβουλος των συμβασιούχων, ο οποίος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις, προκειμένου να είναι έγκυρη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη δανείου, καθώς και για το αν εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή οι μισθοί των μόνιμων υπαλλήλων του δήμου. Όπως τόνισε, για να είναι έγκυρη η απόφαση για τη λήψη δανείου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ πρέπει να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία δηλαδή σε 27μελές όργανο 14 θετικές ψήφοι. Στην περίπτωση μεγαλύτερου δανείου απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 του συμβουλίου.

«ΝΑΙ» ΜΕ ΕΝΔΟΙΑΣΜΟΥΣ Για τη μισθοδοσία των μόνιμων υπαλλήλων και αν αυτή θίγεται από τη λήψη δανείου, ο δικηγόρος επισήμανε ότι σύμφωνα με το νόμο, η όποια απόφαση του συμβουλίου θα πρέπει ρητά να εξαιρεί από τη διασφάλιση των απαιτήσεων του δανειστή τις μισθολογικές αποδοχές των εργαζομένων. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Χατζηκομνηνός, επανέλαβε τις θέσεις της παράταξής του για τα δάνεια του δήμου, ζητώντας από το δήμαρχο να διεκδικήσει τους πόρους που περικόπηκαν, προκειμένου να μην καταφύγει στο δανεισμό. Όπως είπε, όμως, παρά τη διαφωνία του ίδιου και της παράταξής του, η «Επόμενη Μέρα» θα ψηφίσει υπέρ της λήψης δανείου 875.035,03 για να καλυφθούν οι οφειλές προς τους εργαζόμενους. «Θα ψηφίσουμε το δάνειο που αφορά αποκλειστικά την εξόφληση των εργαζομένων, αν και έχω σοβαρούς νομικούς ενδοιασμούς για το αν θα γίνει δεκτή η απόφασή μας και αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί η παράταξή μου για αναλγησία απέναντι σε ανθρώπους που εργάζονται και ζουν τις οικογένειές τους».

ΣΤΑΘΕΡΟΙ Αρνητικά ψήφισαν, εμμένοντας στις απόψεις που είχαν εκφράσει στο προηγούμενο συμβούλιο, για τη λήψη δανείου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Ζερδελής (Κίνηση Πολιτών Σύμπραξη Τώρα) και Βαγγέλης Χριστοδούλου (ΔΑΣ).

Μαρία Χατζηγεωργίου/ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

Μοιράσου το άρθρο!