Skip to main content
|

Το 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής Αττικής στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
4'

Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι ολοκλήρωσαν την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου από 29 Μαρτίου έως 2 Απριλίου 2018 οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Αττικής. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στη Λέσβο συνοδεύονταν από την κα. Ανθή Αναστασία, Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό του σχολείου κα. Βικτωρία Παντελέλλη.

Η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Αττικής με θέμα το Γεωπάρκο Λέσβου υποστηρίχθηκε από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ευεργέτουλα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των μαθητών ξεκίνησε με γνωριμία τους με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τα γεωμνημεία και το φυσικό περιβάλλον της Λέσβου, την ορνιθοπανίδα και το θαλάσσιο περιβάλλον της Λέσβου μέσα από ομιλίες του Καθ. του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Νίκου Ζούρου, Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, του Επικ. Καθ. του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Τριαντάφυλλου Ακριώτη και της Αναπλ. Καθ. του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας Αδαμαντίας Ευστρατίου.

 

Το βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Λέσβο

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

Οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Αγίας Παρασκευής Αττικής συνοδευόμενοι από τον γεωλόγο του Μουσείου Δρ. Ηλία Βαλιάκο και τον κ. Θανάση Χατζημιχαήλ, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Ευεργέτουλα συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το Γεωπάρκο Λέσβου, όπου διασχίζοντας τη Λέσβο από τον κόλπο της Γέρας μέχρι το Απολιθωμένο Δάσος γνώρισαν τη γεωλογική ιστορία της Λέσβου, τους μοναδικούς ηφαιστειακούς γεωτόπους, τις μεγάλες τεκτονικές δομές, τα φυτά και τη σχέση τους με τα πετρώματα, τις θερμές πηγές, ανακάλυψαν την ποικιλία του λεσβιακού τοπίου και τους μύθους αλλά και τα πολιτιστικά στοιχεία με τα οποία συνδέονται.

Ακολούθως, επισκέφτηκαν την περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους και περιηγήθηκαν στις απολιθωματοφόρες θέσεις των Πάρκων ανακαλύπτοντας τα μυστικά της δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Παράλληλα, γνώρισαν τις γεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν πριν 20 εκατομμύρια χρόνια, τα διαφορετικά είδη απολιθωμένων φυτών, τις τεκτονικές δομές και τα εντυπωσιακά ριζικά συστήματα που πιστοποιούν την αυτοχθονία του Απολιθωμένου Δάσους.

 

Γνωριμία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και

συμμετοχή στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων

Οι μαθητές στη συνέχεια συμμετείχαν σε καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είχε οργανώσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεκινώντας από τη αίθουσα των οπτικοακουστικών μέσων και με τη βοήθεια της εκπαιδευτικής διαδραστικής εφαρμογής «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου» ενημερώθηκαν αρχικά για τον τρόπο δημιουργίας του Απολιθωμένου Δάσους, τη σύνθεση της βλάστησης, την εξέλιξη των φυτών, τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου και τα στοιχεία κλιματικής αλλαγής.

Ακολούθησε γνωριμία τους με τα εκθέματα στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και ενημέρωσή τους για τη σημασία των απολιθωμάτων για την κατανόηση της γεωλογικής ιστορίας της Λέσβου αλλά και της γης μας. Στην αίθουσα «Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου», μαθητές και εκπαιδευτικοί με μεγάλο ενδιαφέρον είχαν την ευκαιρία να  παρατηρήσουν την εξέλιξη της ζωής στη Γη μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών απολιθωμάτων φυτών και ζώων, τον τρόπο δημιουργίας των ηφαιστειακών εκρήξεων, τα υλικά που σκέπασαν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και τον τρόπο απολίθωσης. Στη δεύτερη αίθουσα «Η εξέλιξη του Αιγαίου», μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για τη γεωιστορική εξέλιξη του Αιγαίου, όπως προβάλλεται μέσω των γεωλογικών φαινόμενων και τις διεργασίες που συνδέονται με τη δημιουργία του Απολιθωμένου Δάσους.

Ακολούθως συμμετείχαν σε βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα συντήρησης απολιθωμάτων. Οι μαθητές αφού γνώρισαν το ρόλο του συντηρητή, ενημερώθηκαν για τη σημασία των εργασιών συντήρησης για την προστασία των απολιθωμάτων και τα στάδια συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων και συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση τμημάτων απολιθωμένων κορμών δέντρων και φυλλοφόρων οριζόντων με τη βοήθεια της συντηρήτριας του Μουσείου κα. Έλενας Κουνιαρέλλη και του κ. Δημήτρη Σκενδέρογλου.

 

Συμμετοχή στην εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης σεισμών στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου και γνωριμία με τα μέτρα προστασίας

Στη συνέχεια οι μαθητές συμμετείχαν στη βιωματική εκπαιδευτική δραστηριότητα προσομοίωσης καταστροφικών σεισμών από όλο τον κόσμο στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου, όπου ενημερώθηκαν από τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, γεωλόγο του Μουσείου και την κα. Πηγή Χρονοπούλου για τα μέτρα προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού καθώς και για τις διαδικασίες πρόληψης και προστασίας πριν και μετά την εκδήλωση του φαινομένου.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ήταν για τους μαθητές μια μεγάλη βιωματική εμπειρία καθώς μέσω της άσκησης ετοιμότητας στη σεισμική τράπεζα του Μουσείου είχαν την ευκαιρία ζήσουν καταστροφικούς σεισμούς από όλο τον κόσμο αλλά και το μεγάλο σεισμό της Ιαπωνίας το 2011 ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Οι μαθητές κάνοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι στη Λέσβο αλλά και το γεωλογικό χρόνο, ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα στο Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου ενθουσιασμένοι, γεμάτοι νέες εμπειρίες και έχοντας κερδίσει μια μοναδική βιωματική επαφή με τα γεωλογικά φαινόμενα και τις ιστορίες που διηγούνται το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μετά τη αναχώρησή τους, ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου την επόμενη σχολική χρονιά.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία