Πολιτική

11/06/2021 - 17:48

46 ελαιόλαδα από την Περιφέρεια στο διαγωνισμό ATHENA 2021 - Δηλώσεις Π. Κουφέλου

Με ρεκόρ συμμετοχών διεξήχθη στη Λέσβο  ο 6ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA 2021. Τα 25 μέλη της κριτικής επιτροπής, γευσιγνώστες από 12 χώρες δοκίμασαν και αξιολόγησαν ελαιόλαδα  από 24 χώρες, ανάμεσα τους πολλά από τα πιο γνωστά και καλύτερα ελαιόλαδα της υφηλίου.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  με  την απαράμιλλη παράδοση στην  παραγωγή ελαιολάδου, έδωσε το παρών με 46 ελαιόλαδα .

Η όλη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο  Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου  του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στην Αγία Παρασκευή, ένα χώρο που  παρουσιάζει τη βιομηχανική φάση της ελαιουργίας στην Ελλάδα και αποτελεί  απομεινάρι της έντονης οικονομικής δραστηριότητας της Λέσβου σημείο αναφοράς και απόδειξη της ελαιοκουλτούρας   του νησιού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που στήριξε εξαρχής η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εξαιρετικά υψηλής σημασίας  δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που οργανώνεται στη Λέσβο διαγωνισμός ελαιολάδου διεθνούς εμβέλειας.

Οι κριτές είχαν την  ευκαιρία να επισκεφθούν αξιοθέατα του νησιού, ενώ γευμάτισαν σε μερικά από τα εμβληματικά εστιατόρια της πόλης για να αποκομίσουν ολοκληρωμένη άποψη για την ελληνική κουζίνα στην οποία το ελαιόλαδο πρωταγωνιστεί. Όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση και το επίπεδο των δειγμάτων που δοκίμασαν, ενώ έμειναν έκπληκτοι από τις ομορφιές του νησιού, τη γαστρονομία, τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοση, την αρχιτεκτονική μας. Αναδείχθηκε η  τοπική φιλοξενία  και οι κριτές γεμάτοι από εμπειρίες, εικόνες και αρώματα, «πρεσβευτές» του νησιού επέστρεψαν στη χώρα τους «διαφημίζοντας» τον τόπο μας.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λέσβου με αρμοδιότητα στον  Πρωτογενή Τομέα,  Πανάγος Κουφέλος  δήλωσε:

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι  η συνολική επίδοση των ελαιολάδων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα είναι πολύ ικανοποιητική. Στο πλαίσιό του ότι τα ελαιόλαδα μας  είναι συγκρίσιμα με εκείνα των καθιερωμένων διεθνών διαγωνισμών, είμαστε βέβαιοι ότι ο Διεθνής Διαγωνισμός ελαιολάδου ΑΤΗΕΝΑ 2021, ενισχύει την ταυτότητα των συμμετεχόντων, αυξάνει την εξωστρέφεια και  αποτελεί διεθνές διαβατήριο.

 Κληρονομήσαμε την παράδοση και τη συνεχίζουμε.

«Η κούρσα» της Περιφέρειας για ανάπτυξη και εξωστρέφεια,  για προσέλκυση επενδύσεων, αυξάνει  την ορμή  και την ταχύτητα της.

Χτίζουμε ένα δυνατό brand name  με θετικό πρόσημο.

Υπάρχουν πάντα ευκαιρίες, ακόμα και σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο.

Τα «σύγχρονα» λάδια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου   βρίσκονται σε εξαιρετικά επίπεδα ποιότητας και μπορούν να συγκριθούν ευνοϊκά στον διεθνή ανταγωνισμό.

Ο διαγωνισμός αυτός, εδώ στη Λέσβο, αποτελεί από μόνος του ορόσημο για τον ελαιοπαραγωγικό  τομέα της Περιφέρειας μας.

Καταληκτικά, συγχαίρω και ευχαριστώ όλους τους συντελεστές του Διαγωνισμού και όλους τους συμμετέχοντες, ελαιοπαραγωγούς, τυποποιητές, φορείς.

Η αξιοποίηση του πολιτισμού της ελιάς στην ανάπτυξη του ελαιοτουρισμού στο νησί και η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για την ελιά και το ελαιόλαδο είναι στα άμεσα σχέδια μας.

 Ο δρόμος της αναγνώρισης, της ποιότητας και της προώθησης των ποιοτικών προϊόντων μας, ο δρόμος  για την ανάδειξη των εξαιρετικών ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και την αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των νησιών μας, είναι πιστέψτε με μίας κατεύθυνσης.  Μονόδρομος. Μοναδική διέξοδος για ανάπτυξη και ευημερία! Είναι ο μόνος  πραγματικά που μπορεί να οδηγήσει τα νησιά μας και τους κατοίκους τους  σε ένα καλλίτερο μέλλον»!               

Μοιράσου το άρθρο!