Πολιτική

03/11/2015 - 07:09

59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερωτούν για την πορεία της προωθούμενης διατλαντικής συμφωνίας (TTIP)

Ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία κατέθεσαν στις 22.10.2015,59 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Λέσβου Γ. Πάλλης, σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων των εμπορικών συμφωνιών TTIP, CETA & TiSA, ένα θέμα που έχει απασχολήσει ξανά το κοινοβούλιο τον περασμένο Μάιο σε ειδική κοινή συνεδρίαση των αρμοδίων επιτροπών.

 

Σημειώνουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Ιούλιο (8.7.2015) ενώ πρόσφατα (5.10.2015) η ΗΠΑ με άλλες 10 χώρες του Ειρηνικού υπέγραψαν την αντίστοιχη συμφωνία TPP.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα δικαιώματα παντός τύπου (δημοκρατικά, εργασιακά, περιβαλλοντικά, ψηφιακά κλπ.), την ποιότητα ζωής, την υγεία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες από τις συμφωνίες αυτές. Η ερώτηση αυτή είναι η τρίτη κατά σειρά που έχουν θέσει οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από πέρυσι.

Με την πρόσφατη ερωτηση τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν να ενημερωθούν:

  • Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ και Καναδά για τις συμφωνίες ΤΤΙΡ & CETA & TiSA και ποίο είναι το χρονοδιάγραμμα τους;
  • Προτίθεται να φέρει το θέμα σε συζήτηση στη Βουλή ώστε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα;
  • Παραμένει ίδια η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με τις εν λόγω συμφωνίες;
  • Tι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να υπάρξει ουσιαστική προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, των περιβαλλοντικών ρυθμίσεων, την διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την πνευματική ιδιοκτησία και την σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος;

Μοιράσου το άρθρο!