5ωρη ψυχοθεραπεία ... Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου
Χρόνος ανάγνωσης :
7'
Της Μ. Χατζηγεωργίου / εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ
Χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση και χωρίς κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες εξαιτίας της έλλειψης αρμοδιοτήτων και πόρων, αλλά και εξαιτίας της μεγάλης γραφειοκρατίας, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για την καθημερινότητα της υπαίθρου.
Άνευ ουσίας και αποτελέσματος η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου
Παρά το γεγονός ότι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων εδώ και πολλούς μήνες ζητούσαν διακαώς να πραγματοποιηθεί αυτή η συνεδρίαση, εντούτοις οι περισσότεροι από αυτούς έφυγαν απογοητευμένοι από το Επιμελητήριο, αφού στην ουσία κανείς δεν δεσμεύτηκε για τίποτα, ενώ για 5 ολόκληρες ώρες δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι αναμασούσαν τα προβλήματα και τις αδυναμίες του Καλλικράτη, της Δημοτικής Αρχής, της κυβέρνησης κ.ο.κ.
ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ
Όσοι έπαιρναν το λόγο, δεν εστίαζαν στο θέμα που είχε αναφερθεί ο εισηγητής, αλλά αναφερόταν συνολικά στα προβλήματα των χωριών, με αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης να ακούγονται διαρκώς τα ίδια και τα ίδια.
Η όλη διαδικασία θύμιζε περισσότερο ομαδική συνεδρία ψυχοθεραπείας, όπου ο καθένας έλεγε τον πόνο του και το πρόβλημά του, χωρίς στην ουσία να τον ενδιαφέρει αν θα πάρει πειστικές απαντήσεις ή λύσεις.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ο Κανονισμός Λειτουργίας των Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων, την εισήγηση του οποίου έκανε ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινοτήτων Προκόπης Σινάνης.
Το θέμα του κανονισμού, αν και ουσιαστικά είναι μια τυπική διαδικασία, εντούτοις προβλέπει κάποια καίρια ζητήματα, που, όμως, δεν εφαρμόζονται στο Δήμο Λέσβου. Το πιο σημαντικό από αυτά, είναι η ύπαρξη προϋπολογισμού στην κάθε κοινότητα, ώστε ο πρόεδρος να μπορεί να ασκήσει τις αρμοδιότητές του χωρίς προβλήματα. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι κοινότητες του νησιού μας εκτός από την πάγια προκαταβολή, που κι αυτή με το σταγονόμετρο τη λαμβάνουν, δεν έχουν στα χέρια τους άλλους πόρους, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν την καθημερινότητα στο χωριό που εκλέχθηκαν.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Ν. Κατράνης, είναι πάρα πολύ δύσκολο για τις Υπηρεσίες του Δήμου, να δημιουργήσουν ξεχωριστούς κωδικούς και ξεχωριστούς προϋπολογισμούς για κάθε μία από τις 76 κοινότητες, ενώ είναι αμφίβολο αν υπάρχουν και οι πόροι για να δοθούν τα προβλεπόμενα χρήματα.
ΠΑΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ
Το δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η πάγια προκαταβολή, ο τρόπος που αυτή δίνεται και οι ανάγκες που καλύπτει. Εισηγητής το μέλος της Τοπικής Κοινότητας Παρακοίλων κος Γιαννιόγλου.
Μεγάλος πονοκέφαλος, τόσο για τους κοινοτάρχες, όσο και για την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, αφού οι δαπάνες και οι κωδικοί που περιλαμβάνονται σ αυτή κάθε φορά είναι συγκεκριμένοι και θα πρέπει να τηρούνται με ευλάβεια όλες οι προϋποθέσεις για να εκταμιευθούν τα χρήματα. Ο προβληματισμός που έθεσαν σχετικά οι περισσότεροι πρόεδροι, είναι το πώς μπορεί κανείς να είναι σύννομος με τις απαιτήσεις αυτές, αλλά παράλληλα να διαθέσει τα χρήματα στις πραγματικές ανάγκες.
Στο ζήτημα της πάγιας προκαταβολής, αλλά και των τυπικών διαδικασιών, επανήλθε για άλλη μια φορά και το θέμα της λειτουργίας της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, η οποία είναι επιφορτισμένη με σοβαρές ευθύνες, διαθέτει ελάχιστο προσωπικό και δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργήσει σωστά. Αρκετοί κοινοτάρχες ζήτησαν να επιφορτισθούν με το έργο της διανομής των προκαταβολών κάποιοι υπάλληλοι που εργάζονται στις δημοτικές ενότητες, χωρίς απαραίτητα να μετακινηθούν από τα γραφεία και το χώρο εργασίας τους. Ωστόσο, από τις απαντήσεις που δόθηκαν από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, είναι αμφίβολο αν θα αποδώσει καρπούς και αυτή η μέθοδος.
Μέχρι σήμερα, αν και έχει ψηφισθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου ότι θα δοθούν τέσσερις πάγιες προκαταβολές στις κοινότητες, οι κοινοτάρχες έχουν λάβει μόλις τη μία. Φυσικά ο ρυθμός με τον οποίο δίνονται τα χρήματα αυτά, εξαρτάται και από το γεγονός πόσο γρήγορα ο κάθε πρόεδρος θα τα διαθέσει στους απαραίτητους κωδικούς. Δηλαδή, αν ένας κοινοτάρχης καταφέρει να κάνει τις δαπάνες που προβλέπονται άμεσα, θα έχει τη δυνατότητα να λάβει τη νέα δόση πολύ σύντομα. Το ζήτημα, όμως, είναι πόση ευελιξία υπάρχει στη διαχείριση των χρημάτων αυτών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ
Το τρίτο θέμα που θίχτηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, ήταν ίσως και το πιο σημαντικό, για την εύρυθμη λειτουργία των κοινοτήτων. Αφορούσε στα προβλήματα της καθημερινότητας των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ενώ εισηγητής ήταν ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοκήπου κος Μπουχλής. Όλοι όσοι αναφέρθηκαν στο θέμα, περιέγραψαν με μελανά χρώματα όσα βιώνουν στα χωριά τους, αφού οι συγχωριανοί τους απευθύνονται σε εκείνους ζητώντας την παρέμβασή τους για όλα όσα συμβαίνουν. «Δεν είναι δυνατόν, ανέφεραν, να μην μπορούμε να καθαρίσουμε και να ευπρεπίσουμε τα δρομάκια των χωριών μας, τα νεκροταφεία, τα πάρκα και τις παιδικές χαρές. Οι περισσότερες παιδικές χαρές στα χωριά μας είναι ξεχαρβαλωμένες και επικίνδυνες και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει κάποιο ατύχημα στα παιδιά που τις επισκέπτονται. Δυστυχώς, η κατάσταση είναι τραγική, αφού δεν έχουμε αρμοδιότητα και πόρους, να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση στον τόπο μας. Αυτό, όμως, οι συγχωριανοί μας δεν το γνωρίζουν και έτσι καθημερινά γινόμαστε σάκοι του μποξ για όλα όσα συμβαίνουν».
Τέταρτο θέμα «Δημοτικές-Τοπικές Κοινότητες Δήμου Λέσβου - Θεσμικό πλαίσιο - Σημερινή υπάρχουσα κατάσταση», το οποίο δεν συζητήθηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας.
ΚΑΤΗΓΟΡΩ
Οι επικεφαλής των παρατάξεων, παίρνοντας το λόγο, κατηγόρησαν τη Δημοτική Αρχή για υπερσυγκεντρωτισμό, έλλειψη προγραμματισμού και κακή συνεργασία με τους κοινοτάρχες των χωριών, ενώ δεν έλειψαν και οι κόντρες συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για τα διάφορα ζητήματα, όπως η μη ψήφιση των ανταποδοτικών, η κακή εικόνα της καθαριότητας στα χωριά και στην πόλη, οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην οικονομική υπηρεσία κ.λπ.
Έμφαση στο θέμα της καθαριότητας έδωσε ο Α. Χατζηκομνηνός, ο οποίος στη μοναδική τοποθέτηση που έκανε στην αρχή της συνεδρίασης, δήλωσε συμπαραστάτης στα προβλήματα των χωριών και των προέδρων, ρίχνοντας, όμως, το γάντι στη Δημοτική Αρχή, είπε χαρακτηριστικά ότι, δυστυχώς, έτυχε να εκλεγεί στη δύσκολη αυτή συγκυρία, η χειρότερη Δημοτική Αρχή που θα μπορούσε να εκλεγεί.
«Δυστυχώς, οι πρόεδροι σηκώνουν το σταυρό του μαρτυρίου, γιατί σε αυτούς απευθύνονται οι πολίτες και αυτοί γίνονται αποδέκτες της μομφής και της δυσαρέσκειας που υπάρχει. Εμείς ως αντιπολίτευση ψηφίσαμε τον προϋπολογισμό, να πάρετε τέσσερις πάγιες προκαταβολές και το 50% των λειτουργικών δαπανών που προβλέπονται για όλο το Δήμο συνολικά. Πολύ φοβάμαι ότι τίποτα από αυτά δεν θα ισχύσει στην πράξη».
Ιδιαίτερη αναφορά στις αρμοδιότητες των προέδρων και τον «συγκεντρωτισμό», που δείχνει η Δημοτική Αρχή, έκανε ο επικεφαλής της παράταξης «Λέσβος - Δημιουργική Πορεία» Παντελής Πατερέλλης.
Ο Π. Πατερέλλης τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα προηγούμενα χρόνια οι Δημοτικές Αρχές της Μυτιλήνης έδιναν σημαντικές αρμοδιότητες και πόρους στους προέδρους, οι οποίοι, ήταν κύριοι και πραγματικοί πρόεδροι των χωριών τους. Σήμερα, πρόσθεσε, δυστυχώς, οι πρόεδροι είναι μόνο τυπικά εκλεγμένοι, αφού στην ουσία είναι ανάπηροι, χωρίς χρήματα, χωρίς υλικό και χωρίς αρμοδιότητες.
«Σε ό,τι αφορά το θέμα της πάγιας προκαταβολής, θεωρώ ότι και οι τέσσερις προκαταβολές που ψηφίσαμε στον προϋπολογισμό, πρέπει να δοθούν. Δυστυχώς, η κατάσταση στο λογιστήριο του Δήμου είναι πολύ άσχημη. Οι υπάλληλοι είτε είναι υπό παραίτηση, είτε παίρνουν άδεια γιατί δεν μπορούν να αντέξουν άλλο αυτή την κατάσταση. Μην περιμένετε να λειτουργήσει τίποτα στον αυτόματο πιλότο. Οι εργαζόμενοι κάνουν τη δουλειά τους και η Δημοτική Αρχή οφείλει να λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις. Κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, απλά θα δικαιωθούν όσοι λένε ότι δεν θα πάρουν οι πρόεδροι πάγια προκαταβολή. Αν οργανωθεί το λογιστήριο και υπάρξουν υπάλληλοι ειδικά επιφορτισμένοι μ αυτό το αντικείμενο, τότε θα έχουμε θετικά αποτελέσματα».
Παίρνοντας το λόγο ο Β. Παλαιολόγος, επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», μίλησε για πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα χωριά. «Από τη μία είπε- οι πρόεδροι έχουν να αντιμετωπίσουν τον Καλλικράτη, ο οποίος οδηγεί στην απαξίωση και στο μαρασμό την ύπαιθρο και τις κοινότητες και από την άλλη έχουν να αντιμετωπίσουν τον συγκεντρωτισμό και τις αδυναμίες της Δημοτικής Αρχής, που εδώ και δύο χρόνια αρνείται να δώσει πόρους και αρμοδιότητες στις κοινότητες». Πρότεινε, μάλιστα, φέτος δοκιμαστικά, να συντάξουν οι πρόεδροι έναν προϋπολογισμό που θα ενταχθεί στο γενικότερο προϋπολογισμό του Δήμου, ώστε να δούμε πώς θα λειτουργήσει. «Η αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή έδειξε διάθεση συνεργασίας, ώστε να βρεθούν λύσεις και να πληρωθούν τα τιμολόγια που εκκρεμούν. Μάλιστα, ο ταμίας του Δήμου είχε προτείνει να κατέβουν όσοι περισσότεροι υπάλληλοι γίνεται στη Μυτιλήνη, για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τον κόσμο».
Ως φιάσκο χαρακτήρισε τη συνεδρίαση ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλαγή Πορείας» Γιώργος Πάλλης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι η συνεδρίαση γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ έχει προηγηθεί η απάθεια της Δημοτικής Αρχής εδώ και δυόμισι χρόνια.
Ανέφερε δε, ότι δεν θα συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, θα παραμείνει όμως, ώστε να ακούσει τα όσα έχουν να πουν οι πρόεδροι των χωριών.
Ο Δήμαρχος Λέσβου Δ. Βουνάτσος, αναφερόμενος στα προβλήματα των χωριών και στην κατάσταση που επικρατεί σε αυτά, επανέλαβε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλείται να λειτουργήσει ο Δήμος Λέσβου. Όπως είπε, η παράταξή του ποτέ δεν υποσχέθηκε στους πολίτες ότι θα λύσει όλα τα προβλήματα, αντιθέτως από την πρώτη στιγμή είπε αλήθειες, στηλιτεύοντας τον Καλλικράτη, ο οποίος στην περίπτωση της Λέσβου λειτουργεί και υφίσταται στη χειρότερη μορφή του. «Οι καθημερινές δυσχέρειες, είτε λόγω έλλειψης προσωπικού, είτε λόγω έλλειψης πόρων, είτε λόγω του αυστηρού νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει, δεν επιτρέπουν στο δήμαρχο και στους αντιδημάρχους να λειτουργήσουμε προς μια πιο δημιουργική κατεύθυνση.
Αρκεί μόνο να γνωρίζετε, ότι την 1η Ιανουαρίου του 2011, η Δημοτική Αρχή παρέλαβε 9 χιλιάδες τιμολόγια από 13 δήμους μέσα σε κούτες. Δυστυχώς, η πλειοψηφία αυτών είναι αδύνατον να πληρωθεί γιατί είναι ατάκτως συντεταγμένα. Σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες, ο νόμος δίνει κάποιες ελάχιστες δυνατότητες στους προέδρους, ενώ παράλληλα κάνει αόριστες νύξεις για δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να παραχωρήσει κι άλλες, όμως τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο».