Πολιτική

27/09/2014 - 12:39

70 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου - Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν τη ζωή τους.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΛΕΣΒΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Λέσβου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Καθοριστική σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η δράση των αντιστασιακών οργανώσεων του ΕΑΜ του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Το ΚΚΕ υπήρξε η ψυχή, η καθοδηγητική δύναμη και ο κύριος αιμοδότης της ΕΑΜικής Αντίστασης. Χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι ΕΑΜίτες έδωσαν τη ζωή τους.
 Η αντίσταση με το ΕΑΜ έδιωξε το φασισμό, ανεπιστρεπτί, από τη χώρα μας. Χάρη στη δράση του ΕΑΜ δε στάλθηκε ούτε ένας εργάτης για να δουλέψει στα γερμανικά εργοστάσια, με εξαίρεση αυτούς που είχαν συλλάβει ομήρους οι Γερμανοί. Δε στάλθηκε ούτε ένας για να πολεμήσει κατά της νεαρής τότε Σοβιετικής Ένωσης που στον ίδιο αγώνα κατά του φασισμού έδωσε πάνω από 20.000.000 ήρωες.
 Το ΕΑΜ έχει καταγραφεί στην Ιστορία, όχι αυτήν που έγραψαν οι αστοί, αλλά στην πραγματική, αυτήν που έγραψε και γράφει ο λαός μας στην ταξική πάλη, ως αντιστασιακή οργάνωση που με την καθοδήγηση του ΚΚΕ ανέπτυξε το λαϊκο-απελευθερωτικό αγώνα στην περίοδο 1941-1944.
Ο λαός μας δεν πρόλαβε να τη χαρεί την απελευθέρωσή του από τους Γερμανούς κατακτητές και να τη διατηρήσει για πολύ καθώς ο αστικός πολιτικός κόσμος απών από την αντίσταση στηριγμένος στους Άγγλους ιμπεριαλιστές συμμάχους του επεδίωξε να τσακίσει με τα όπλα το λαϊκό κίνημα για να επιβάλει την αστική εξουσία και να οργανώσει το αστικό κράτος.
Την ίδια στιγμή, παραμονή Χριστουγέννων, 24-27 Δεκέμβρη του '44, ο Λαός της Λέσβου γράφει τη δική του εποποιία αποκρούοντας μια άλλη επιχείρηση του αγγλικού ιμπεριαλισμού να βάλει πόδι στο ηρωικό νησί. Το νησί της Λέσβου, όταν άρχισαν τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα, από όλα τα νησιά, ήταν το μόνο που βρισκόταν με ΕΑΜική Αυτοδιοίκηση, με ΕΛΑΣ και Εθνική Πολιτοφυλακή. Κι ακόμα με λαϊκά δικαστήρια σε λειτουργία και με το 85% του πληθυσμού της οργανωμένο στις ΕΑΜικές Οργανώσεις. Κι αυτό, δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, προφανώς, από τον αγγλικό ιμπεριαλισμό, αλλά και τους αντιδραστικούς που είχαν συσπειρωθεί υπό τον Γ. Παπανδρέου και μεθόδευαν την καθυπόταξη του ελληνικού λαού.
Μέσα λοιπόν σ' αυτές τις συνθήκες οι Άγγλοι μεθόδευσαν να βάλουν πόδι στο νησί, επιχειρώντας την αποβίβαση που έφεραν με το στόλο τους. Εκεί και τότε, λοιπόν, ο λαός της Λέσβου έγραψε μια μεγάλη εποποιία, μια εποποιία, 24-27 Δεκέμβρη '44. Είναι ακριβώς αυτό το τετραήμερο που σύσσωμος ο λαός της Λέσβου με την καθοδήγηση του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ ξεσηκώθηκε αναγκάζοντας τα αγγλικά στρατεύματα να φύγουν όπως ήρθαν χωρίς να πατήσουν πόδι στο ηρωικό νησί. Σ' αυτό τον ξεσηκωμό είναι που έμεινε γνωστό στην ιστορία το ανάθεμα του λαού με την έκφραση «GO BACK» προς τα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα.
Οι Τομεακές Επιτροπές Λέσβου του ΚΚΕ θα τιμήσουν με εκδήλωση, την ηρωική αυτή αντίσταση του λεσβιακού λαού, το Δεκέμβρη του 2014 στην επέτειο του «GO BACK».
Θα κληθεί να πάρει μέρος ο λεσβιακός λαός που πίστεψε στους τότε αγώνες, που συνεχίζει να πιστεύει ότι μόνο με τη δική του εξουσία, τη λαϊκή εξουσία, θα προκόψει ο τόπος μας και θα πραγματωθούν τα όνειρα όσων έπεσαν ηρωικά μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).    
 

Μοιράσου το άρθρο!