Πολιτική

28/09/2019 - 14:16

75η επέτειο απελευθέρωσης της Λέσβου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 75η επέτειο απελευθέρωσης της Λέσβου από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από τον Δήμο Μυτιλήνης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Τουρισμού και το Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού – Τουρισμού, με την υποστήριξη των Φίλων Ιστορικής Μνήμης & Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τον συμβολικό αγώνα δρόμου που ξεκίνησε από την Βίλα Ηλιόπουλου (Γκεστάπο), στη Σουράδα και κατέληξε στο Μνημείο Εκτελεσμένων Συμπατριωτών μας, στα «Τσαμάκια», όπου έγινε απονομή διπλωμάτων και αναμνηστικών στους δρομείς. 

Στο Μνημείο Εκτελεσμένων, ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ.κ. Ιακώβου και Μηθύμνης κ.κ. Χρυσοστόμου, ενώ αμέσως μετά στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, τόνισε τα εξής: 

«Η σημερινή εκδήλωση της 75ης επετείου είναι αφιερωμένη σε όσους αγωνίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί κατακτητές για την απελευθέρωση της Λέσβου. 

Οφείλουμε ενώπιον ενός μνημείου των χειρότερων στιγμών της ανθρωπότητας, όλοι μαζί ως κοινωνία των ανθρώπων, να θυμηθούμε τους αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας, και να τιμήσουμε όσους υπέφεραν, προκειμένου να απολαμβάνουμε όλοι σήμερα αγαθά ανεκτίμητης αξίας, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία αλλά και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές αναλλοίωτες τις  αξίες αυτές.

Έχουμε το χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από το διαχρονικό μήνυμα της θυσίας των 42 Λέσβιων μαρτύρων, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ, παρόμοια γεγονότα και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν ποτέ οι αιτίες που τα προξένησαν.

Καταδικάζουμε τον ναζισμό και κάθε μορφή ολοκληρωτισμού, δεν ξεχνάμε, μαθαίνουμε και προχωράμε σ’ ένα καλύτερο μέλλον για  τον τόπο και για όλους μας».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφανιών και τον Εθνικό Ύμνο από την μπάντα της 98 ΑΔΤΕ.    

Μοιράσου το άρθρο!