Πολιτική

01/05/2021 - 07:38

9 άτομα καλούνται στην ασφάλεια Μυτιλήνης γιατί απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου - Ανακοίνωση από ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου

Οι αγώνες ούτε ποινικοποιούνται ούτε διώκονται

17 Νοέμβρη 2020. Ημέρα μνήμης, τιμής της εξέγερσης και συνέχειας του αγώνα. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας άνθρωποι της εργασίας, της ανεργίας, μαθητές/τριες, φοιτητές/τριες απέτισαν φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Έτσι και στην Μυτιλήνη, όπως και κάθε χρόνο, οργανώσεις, συλλογικότητες, σωματεία μεμονωμένοι άνθρωποι, βρέθηκαν στο άγαλμα του Μ. Μυρογιάννη, ενός από τα θύματα της δικτατορίας, για να καταθέσουν έλα λουλούδι και να τιμήσουν την επέτειο. 

7 μήνες μετά, εννέα (9) συναγωνιστές και συναγωνίστριες καλούνται ονομαστικά από την ασφάλεια Μυτιλήνης να παραλάβουν δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους και να προβούν σε ανωμοτί κατάθεση, επειδή βρέθηκαν στον χώρο του πάρκου της Αγ. Ειρήνης, όπου και βρίσκεται η προτομή του Μυρογιάννη, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, κατηγορούμενοι για ‘’απείθεια’’ και για ‘’παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών’’. Οι κλήσεις αυτές εντάσσονται στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους,  δεν έρχονται σε μια τυχαία χρονική στιγμή, αλλά αποτελούν στοχευμένη κίνηση.

Πως αλλιώς να εξηγήσεις το γεγονός πως όσοι και όσες κλήθηκαν να καταθέσουν είναι αγωνιστές, μέλη σωματείων, γιατροί, εκπαιδευτικοί και εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι. Πως αλλιώς να εξηγήσεις το γεγονός πως οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν βασίστηκαν στην  μαρτυρία ενός και μόνο αστυνομικού ο οποίος δήλωσε πως δεν γνώριζε τους κατηγορούμενους. Απορίας άξιο, αφού δεν γνώριζε τους κατηγορούμενους, (πέραν αυτών που τους επιβλήθηκαν πρόστιμα, οπότε υπήρχαν και τα στοιχεία τους καταγεγραμμένα) πως τους υπέδειξε. 

Η κλιμάκωση της καταστολής εντείνει τα αδιέξοδα της άθλιας και χρεοκοπημένης πολιτικής της στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας. Οι απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση χωρίς καν το φύλο συκής της δήθεν "εισήγησης από τους ειδικούς", καθώς οι ίδιοι διαψεύδουν ανοικτά ότι έκαναν τέτοια εισήγηση. Τίποτα το «έκτακτο» δεν υπάρχει στην κυβερνητική πολιτική. Οι απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων είναι κομμάτι της μόνιμης πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, για να φορτώσουν τα βάρη της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης στους εργαζόμενους και τον λαό. Εργαλειοποιούν  την πανδημία για να επιτεθούν στην εργατική τάξη και τη νεολαία. Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι μπορούν να "βάλουν στον γύψο" το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες.

  • Καταδικάζουμε την στοχοποίηση  των αγωνιστών και των αγωνιστριών.
  • Απαιτούμε να σταματήσουν οι διώξεις και να διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στους συναγωνιστές/τριες  που πήγαν να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς του Πολυτεχνείου στις 17/11/2020
  • Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες των ανθρώπων και το δικαίωμα στο να διαδηλώνουν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν. 
  • Ο αγώνας για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι ο αγώνας για την αξιοπρεπή ζωή όλων μας, ο αγώνας για την ελευθερία.  

 

Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΛΕΣΒΟΥ

1 Μάη 2021

Μοιράσου το άρθρο!