Πολιτική

27/01/2023 - 07:34

Αδιέξοδο πάλι για το Γηροκομείο Πλωμαρίου

Αδιέξοδο πάλι στο Γηροκομείο Πλωμαρίου, Λέσβου που απειλείται με λουκέτο, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε τη χρηματοδότηση του ιδρύματος με 70.000 ευρώ μέσω προγραμματικής σύμβασης με το δήμο Μυτιλήνης. Τον Φεβρουάριο το ίδρυμα δεν θα έχει να πληρώσει τα έξοδά του αν δεν δοθεί λύση.

 

Το τοπικό συμβούλιο Πλωμαρίου πριν από δύο μήνες ανέλαβε τη διοίκηση του γηροκομείου μετά τη διαβεβαίωση ότι το ίδρυμα θα χρηματοδοτηθεί για τα παλαιά του χρέη από το δήμο , όμως τρόπος χρηματοδότησης δεν βρέθηκε.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο πρόεδρος του Γηροκομείου, που είναι και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πλωμαρίου, κ. Γιάννης Ξαθούλης, κάλεσε όλο το πολιτικό προσωπικό του νησιού να σκύψουν στο πρόβλημα και δοθεί λύση.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης σημείωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ότι είναι στις προθέσεις του δήμου να βοηθήσει στην εύρεση λύσης ενώ πρόταξε τη χρηματοδότηση μέσω του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, όπου προεδρεύει ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Δημήτρης Βαρβαγιάννης.

«Έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει ο σύνδεσμος το Γηροκομείο» απάντα ο κ. Βαρβαγιάννης.

Έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του γηροκομείου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι για το θέμα αυτό στο οποίο θα συμμετέχει και ο τοπικός αντιδήμαρχος.

«Μόνο με πολιτική λύση και χρηματοδότηση από κάποιο υπουργείο μπορεί να δοθεί κάποια λύση, υποστηρίζει ο Δ. Βαρβαγιάννης.

Εν τω μεταξύ δεν έχει χρηματοδοτηθεί η μελέτη πυρασφάλειας , την οποία αφιλοκερδώς εκπόνησε Πλωμαρίτης, μηχανικός για να μπορέσει να πάρει άδεια λειτουργίας το γηροκομείο και να μπορεί να διεκδικεί κρατική χρηματοδότηση.

Το Γηροκομείο απώλεσε την άδεια λειτουργίας του το 2016, όταν άλλαξε η νομοθεσία λειτουργίας των μονάδων φιλοξενίας ηλικιωμένων και οι δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

 

---

 

Παρέμβαση από τους Βάλεση - Γιαννάκα

Με αφορμή τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν και συμβαίνουν γύρω από την υπόθεση του Μιχαλέλειου Γηροκομείου Πλωμαρίου, που θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του με μόνα «θύματα» τους εργαζόμενους του Ιδρύματος και τους φιλοξενούμενους σ’ αυτό υπερήλικες, αναρωτιόμαστε:  

  1. Όταν ξοδεύονται στον τόπο μας τόσα εκατομμύρια για «αναπτυξιακά» έργα τύπου Βάστριας, δεν είναι δυνατόν να βρεθούν 100.000 ευρώ είτε σε κυβερνητικό επίπεδο είτε σε επίπεδο αυτοδιοίκησης για να συνεχίσει το Ιδρυμα την απρόσκοπτη λειτουργία του?
  2. Πέραν των δεδομένων ευθυνών, τόσο σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο όσο και από τη νυν δημοτική αρχή Κύτελη, αυτή την ύστατη ώρα ενώνουμε τη φωνή μας και την αγωνία μας με τους εργαζομένους και τη νυν διοίκηση του Ιδρύματος και ζητάμε από όλους τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να βρουν λύση ΑΜΕΣΑ πριν το τραγελαφικό του θέματος καταλήξει να γίνει ΤΡΑΓΙΚΟ. 

 

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΕΣΗΣ

ΕΡΙΦΥΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑ

Μοιράσου το άρθρο!