Πολιτική

21/02/2023 - 08:36

Ακόμη ένα τρωτό σημείο στην υπόθεση της Βάστριας ενώ... οι Δήμαρχοι Λέσβου φωτογραφίζονται με Μηταράκη

Παρέμβαση από τον Πρόεδρο Κώμης κ. Χρήστο Τσιβγούλη

Συνεδρίασε χθες η επιτροπή περιβάλλοντος της περιφέρειας Β. Αιγαίου προκειμένου να συζητήσει την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της περιφέρειας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Βάστρια.

Πέραν όσων έχουν ήδη συζητηθεί για τη συγκεκριμένη ΜΠΕ, ο εισηγητής της περιφέρειας εντόπισε ακόμα ένα βασικό τρωτό σημείο αυτής, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν στελέχη δημοσίων υπηρεσιών με συνείδηση. Συγκεκριμένα η προτεινόμενη χωροθέτηση δεν προβλέπεται στο εγκεκριμένο Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΣΧΟΟΑΠ) της Λουτρόπολης Θερμής, ενώ αυτό είναι απαραίτητο λόγω του ότι η δομή μεταναστών στη Βάστρια, δυναμικότητας 5,001 φιλοξενούμενων αποτελεί μείζονος σημασίας παρέμβαση. Επομένως, πριν την χωροθέτηση της και προκειμένου να εγκριθεί η ΜΠΕ, απαιτείται τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ το οποίο με την σειρά του προϋποθέτει την τήρηση της διαδικασίας Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης! Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λοιπόν πήγε να φτιάξει ένα έργο που θεωρείται στρατηγικής σημασίας περιβαλλοντικά σε περιφερειακό επίπεδο, μια πόλη σε προστατευόμενη περιοχή Natura, σα να ήτανε να κατασκευαστεί παιδική χαρά σε οικόπεδο εντός οικισμού!

Έτσι, μετά την εισήγηση καταπέλτη του δημοτικού συμβουλίου Μυτιλήνης και την αρνητική εισήγηση του δήμου Δ. Λέσβου, η τελική εισήγηση της περιφέρειας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η οποία είναι υπεύθυνη για την έγκριση η μη της ΜΠΕ, δεν αφήνει τεχνικά περιθώρια για θετική απόφαση. Υποθέτω ότι το «μακρύ πολιτικό χέρι» του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα φτάσει μέχρι την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οι υπεύθυνοι της διοίκησης όμως θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

α) ούτως η άλλως την τύχη της Βάστριας θα την αποφασίσει το ΣΤΕ, στο οποίο θα τεθεί υπόψη και οι τεχνική εισήγηση της περιφέρειας Β. Αιγαίου.

β) Οποιαδήποτε πολιτική παρέμβαση δεν απαλλάσσει την διοίκηση από αναζήτηση ευθυνών σε περίπτωση παράβασης καθήκοντος.

ΥΓ: Μετά την αρνητική εισήγηση των δυο δήμων του νησιού μας όσο αφορά στη ΜΠΕ και την καταγγελία του δήμου Μυτιλήνης ότι η Βάστρια είναι παράνομη, θα περίμενα να δω τους δυο δημάρχους να διαμαρτύρονται στον κ. Μηταράκη για το συγκεκριμένο έργο και την εξαπάτηση που έχουν υποστεί. Αντ’ αυτού είδα τον δήμαρχο Μυτιλήνης και τον δήμαρχο Δ. Λέσβου να φωτογραφίζονται μαζί του καμαρώνοντας για τα έργα που το υπουργείο του χρηματοδότησε στο νησί μας. Μετά την κυβίστηση των «νότιων», πλέον ξεθώριασε και η επανάσταση των «βόρειων».

Μοιράσου το άρθρο!