Πολιτική

25/11/2021 - 11:50

Ακυρώθηκε η ντροπιαστική εγκύκλιος.... "Αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μηταράκης διέψευσε τον εαυτό του!"

up date Απάντηση Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου

Τεράστιες αποθήκες δεκάδων χιλιάδων ψυχών στη μεθόριο της χώρας οραματιζόταν το υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς με εγκύκλιο του γ.γ. Πάτροκλου Γεωργιάδη θα αφαιρούσε το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου στην ενδοχώρα

•Το σχέδιο... χάλασε χθες το πρωί η efsyn.gr, δημοσιεύοντας τη σχετική εγκύκλιο και αναγκάζοντας το υπουργείο σε όπισθεν ολοταχώς

Σε άτακτη υποχώρηση τράπηκε χθες το βράδυ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη εγκυκλίου του γενικού γραμματέα Πάτροκλου Γεωργιάδη το πρωί από την efsyn.gr, που έκανε σαφή την απόπειρα της κυβέρνησης να μετατρέψει τα νέα ΚΥΤ των νησιών και του Εβρου σε αποθήκες προσφύγων, όχι μόνο όσων φτάνουν στα μέρη αυτά, αλλά και όσων φτάνουν στην ενδοχώρα, και μάλιστα όσων έχουν ήδη φτάσει αλλά δεν έχουν καταφέρει να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Πρόκειται για σαφή απόπειρα να μεταφερθεί στα νέα ΚΥΤ ανυπολόγιστος αριθμός προσφύγων από όλη την Ελλάδα για να εξεταστεί εκεί το αίτημά τους για άσυλο, απόπειρα που τελικά ματαιώθηκε εσπευσμένα μπροστά στον φόβο της κατακραυγής.

Η εγκύκλιος του κ. Γεωργιάδη, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου, ενημέρωνε τη διοίκηση της Υπηρεσίας Ασύλου ότι δεν θα γίνεται δεκτό κανένα νέο αίτημα στα περιφερειακά γραφεία ασύλου της ενδοχώρας και ότι νέα αιτήματα θα μπορούν να υποβληθούν μόνο στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου, Χίου, Λέσβου, Λέρου, Κω και Ορεστιάδας.

 

Η οδηγία αφορά πρόσφυγες που φτάνουν στην Ελλάδα από τα χερσαία σύνορα του Εβρου ή από άλλα νησιά, ποσοστό 63% της συνολικής ροής φέτος, όπως και όσους έχουν φτάσει στην ενδοχώρα τα τελευταία χρόνια αλλά δεν έχουν καταφέρει να υποβάλουν αίτημα ασύλου. Πρόκειται για ανυπολόγιστο αριθμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. «Τα πρόσωπα αυτά οδηγούνται άμεσα με ευθύνη των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών που επιλαμβάνονται αρμοδίως σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Η μεταφορά μπορεί να πραγματοποιηθεί και με μέριμνα της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων αστυνομικών ή λιμενικών αρχών ή προκειμένου για την ταχεία και προσήκουσα μεταφορά προσώπων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες», αναφέρει το άρθρο 39 παρ. 1 του νόμου Χρυσοχοΐδη του Νοεμβρίου του 2019 (4336/2019), το οποίο επικαλείται η εγκύκλιος.

Αλλά και το διευκρινιστικό σημείωμα του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου Μάριου Καλέα, στο οποίο παρέπεμπε ο κ. Γεωργιάδης, δεν αφήνει καμία αμφιβολία ποια ήταν τα μόνα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα οποία οδηγούσε τους πρόσφυγες το υπουργείο: «Σε περίπτωση προσέλευσης ατόμου που δεν έχει συμμετέχει κατά το παρελθόν σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, ο/η ενδιαφερόμενος/η θα ενημερώνεται ότι δύναται να υποβάλει αίτημα καταγραφής, στο πλαίσιο της ενιαίας καταγραφής, ΜΟΝΟ εντός των ΚΥΤ: Φυλάκιο Ορεστιάδας, Ζερβού Σάμου, ΒΙΑΛ Χίου, Μαυροβουνίου Λέσβου, Λέρου, Κω. [...] Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των ενδιαφερομένων στα ως άνω περιγραφέντα και άρνησης αποχώρησής τους από τις εγκαταστάσεις των Γραφείων, ο/η Προϊστάμενος/η του Γραφείου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 39 προβαίνει σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών για τη μεταφορά των εν λόγω σε ένα εκ των προαναφερθέντων Κέντρων Υποδοχής». Εξαιρούνται μόνο οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και όσοι υποβάλλουν συμπληρωματικό αίτημα με νέα στοιχεία, το λεγόμενο μεταγενέστερο.

Οπως είναι φυσικό, η εγκύκλιος προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους κατοίκους των πέντε νησιών και της Ορεστιάδας, που είδαν να επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι πως τα νέα πολυδιαφημισμένα και πανάκριβα ΚΥΤ προορίζονται να φιλοξενούν, σε άθλιες συνθήκες απομόνωσης και ημιεγκλεισμού, δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από την ενδοχώρα.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη και των βουλευτών Αναστασίας Γκαρά, Ανδρέα Μιχαηλίδη, Γιάννη Μπουρνού, Νεκτάριου Σαντορινιού και Γιώργου Ψυχογιού, οι οποίοι έκαναν λόγο για «χυδαίο και απροκάλυπτο εμπαιγμό των τοπικών κοινωνιών». «Η απόφαση αυτή αποτελεί την τελευταία πράξη της παρωδίας του θιάσου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του προσφυγικού και τη δήθεν “αποσυμφόρηση” των νησιών και του Εβρου, που τελικά θα καταλήξει σε γιγάντωση και μονιμοποίηση της συμφόρησης».

Μπροστά στην αποκάλυψη της εγκυκλίου, η πρώτη αντίδραση του Νότη Μηταράκη δείχνει πανικό. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Χίου «Αστραπάρης», ο υπουργός έστειλε το μεσημέρι στα τοπικά μέσα το εξής μήνυμα, εμφανώς δυσνόητο: «διαβάζω δημοσιεύματα για μια εγκύκλιο του Μετανάστευσης, η οποία δεν υπάρχει... βέβαια, αντιλαμβάνομαι, είναι αναπαραγωγή από αθηναϊκά ΜΜΕ, άρα θέμα δικό τους».

Εντέλει, το βράδυ το υπουργείο εξέδωσε διορθωμένη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα και διορθωμένο διευκρινιστικό κείμενο του διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου.

Ενώ η εγκύκλιος της Δευτέρας όριζε σαφώς ότι νέα αιτήματα θα υποβάλλονται μόνο στα ΚΥΤ των πέντε νησιών και του Εβρου, η νέα εγκύκλιος κάνει λόγο για «υποβολή αιτήματος σε καθορισμένα σημεία στα σημεία εισόδου της χώρας ή σε αρμόδιες προκαθορισμένες υπηρεσίες πρώτης υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα». Και ο διοικητής της Υπηρεσίας Ασύλου στις νέες διευκρινίσεις του κάνει λόγο για «ειδικά καθορισμένα σημεία» και «κατάλληλους χώρους καταγραφής», χωρίς να τους διευκρινίζει. Πρόκειται άραγε για το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας;

Αυτό που πάντως διευκρινίζεται, σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εγκύκλιο, είναι ότι «στα ΚΥΤ νήσων θα λαμβάνονται αιτήματα ασύλου αποκλειστικά από τους παράνομα εισελθόντες στα νησιά από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας» και ότι στο Φυλάκιο Ορεστιάδας θα παραλαμβάνονται οι αιτήσεις «των εισελθόντων στα χερσαία σύνορα, στον νομό Εβρου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου δεν διέψευδε το δημοσίευμα της efsyn.gr, αλλά επισήμαινε πως η (διορθωμένη) εγκύκλιος εξασφαλίζει «ότι παράνομα εισελθόντες που εμφανίζονται σε γραφεία Ασύλου [...] οδηγούνται σε κατάλληλες δομές ώστε να υπάρξουν οι προβλεπόμενοι, από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έλεγχοι και να ολοκληρωθεί η απαραίτητη καταγραφή. [...] Αυτονόητα δεν τίθεται θέμα μεταφοράς αιτούντων άσυλο για παραμονή σε δομές στα συνοριακά σημεία, ήτοι στα νησιά και τον Εβρο».

Οσο όμως και να υπαναχωρεί το υπουργείο μπροστά στον φόβο έντονων αντιδράσεων, φάνηκαν τα πραγματικά του σχέδια και ο κυνισμός και η υποκρισία της πολιτικής του.

■ Για «διπλή αυτοδιάψευση» του Νότη Μηταράκη έκανε λόγο ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης. Σημειώνει ότι ο υπουργός πρώτα αρνήθηκε την ύπαρξη εγκυκλίου και στη συνέχεια «εξέδωσε άλλη εγκύκλιο με την οποία κατήργησε την πρώτη! Το επιτελικό κράτος σε όλο του το μεγαλείο!».

 

Πηγη efysn.gr

 

Δεύτερη κοινή δήλωση Αρβανίτη-Γκαρά-Μιχαηλίδη-Μπουρνού-Σαντορινιού-Ψυχογιού: Αφού πιάστηκε στα πράσα, ο κ. Μηταράκης διέψευσε τον εαυτό του!

 

Λίγες μόνο ώρες αφότου στηλιτεύσαμε την άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να μετατρέψει τον Έβρο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σε μόνιμες αποθήκες ψυχών και να  επωμιστούν μόνιμα οι τοπικές τους κοινωνίες όλο το βάρος του προσφυγικού ζητήματος για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μηταράκης αναγκάστηκε χθες να ακυρώσει την ντροπιαστική από κάθε άποψη εγκύκλιο που ο ίδιος εξέδωσε!

Κάθε τους κυβίστηση επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ούτε σχέδιο ούτε βούληση ουσιαστικής και αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος. Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται ότι το μόνο σχέδιο που έχουν αφορά το πώς θα μοιράσουν χρήμα στους «δικούς τους», παίζοντας με τις ζωές ανθρώπων και εμπαίζοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Η παρωδία του επικίνδυνου θιάσου της κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζεται. Η ώρα που θα πέσει η αυλαία, όμως, πλησιάζει και το ξέρουν. Ως τότε, παραμένουμε έτοιμοι να αντιπαλεύουμε άμεσα όλες τις ιδεοληπτικές τους αποφάσεις.

 

Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Αναστασία Γκαρά, Βουλευτής Έβρου, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ενημέρωσης, Επικοινωνίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής Χίου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γιάννης Μπουρνούς, Βουλευτής Λέσβου, Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών

Νεκτάριος Σαντορινιός, Βουλευτής Δωδεκανήσου, Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Γιώργος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορίνθου, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής

 

 

 

up date

 

Απάντηση Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου στην κοινή δήλωση των ευρωβουλευτών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κ.κ. Αρβανίτη-Γκαρά-Μιχαηλίδη-Μπουρνούς-Σαντορινιού-Ψυχογιού 

«Η ώρα που θα πέσει η αυλαία του μεταναστευτικού προβλήματος, έφτασε. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών, δεν είναι πλέον και δεν θα ξαναγίνουν.» 

 

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετώπισε αποφασιστικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, πρόβλημα που γιγαντώθηκε με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, ειδικά για την ακριτική Ελλάδα, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, 2015-19. 

Πλέον οι ροές είναι μειωμένες κατά 90% σε σχέση με το 2019. Οι δομές, σε όλη τη χώρα, περιορίστηκαν σε 35 από 121. Οι νέες κλειστές / ελεγχόμενες δομές αντικαθιστούν τις απαράδεκτες, ανοικτές δομές των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.  

Στα νησιά μας, θυμίζω, η παρούσα Κυβέρνηση έχει επιτύχει την γενναία αποσυμφόρηση τους.  

Ειδικότερα, ενώ τον Ιούλιο του 2019 βρίσκονταν 17.057 Πολίτες Τρίτων Χωρών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ήτοι το 20% του συνόλου των ΠτΧ στη χώρα, σήμερα φιλοξενούνται σε αυτά 3.851 (10% του συνόλου της χώρας). Άρα μειώθηκαν και οι διαμένοντες και το ποσοστό αυτών που είναι στα νησιά. Επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν τα νησιά μας αποθήκες ψυχών, δεν είναι πλέον και δεν θα ξαναγίνουν.  

Ως προς το ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, σήμερα παραμένουν για καταγραφή συνολικά 246 αιτούντες άσυλου καθώς ο φράκτης επεκτάθηκε, ενώ 1680 συνοριοφύλακες προσλήφθηκαν. 

Ας απολογηθούν λοιπόν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στους ακρίτες για τα πεπραγμένα τους και ας σταματήσουν να ψάχνουν για ζητήματα εκεί που δεν υπάρχουν, προσπαθώντας να αναστατώνουν τις τοπικές κοινωνίες. Η αποσυμφόρηση των νησιών έγινε πράξη, όπως έγινε πράξη η θωράκιση του Έβρου. Η ώρα που θα πέσει η αυλαία του μεταναστευτικού προβλήματος, έφτασε. 

Μοιράσου το άρθρο!