Πολιτική

15/10/2019 - 06:32

Το αλάτι της Λέσβου: 44.000 τόνοι, 50 συμβασιούχοι, μια προβληματική προβλήτα - Επίσκεψη Μ. Κομνηνάκα

Την Πέμπτη, 10 Οκτώβρη, η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής Νομού Λέσβου του ΚΚΕ,  επισκέφτηκε τις αλυκές Λέσβου, συνοδευόμενη από το δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Δυτικής Λέσβου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταύρο Βαξεβάνη και άλλα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Λέσβου.

Την ξενάγηση στο χώρο των αλυκών, που καταλαμβάνουν 2.750 περίπου στρέμματα, έκανε ο κ.  Παναγιώτης Χρήστου, μηχανολόγος μηχανικός και διευθυντής των αλυκών.

Η ετήσια παραγωγή αλατιού, που χαρακτηρίζεται από την ποιοτικότερη σύνθεση, όπως επεσήμανε ο κ. Χρήστου, όχι μόνο της εγχώριας παραγωγής, αλλά και του εισαγόμενου, είναι περίπου  44.000 τόνοι. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι που απασχολούνται, από Δεκέμβρη μέχρι Μάρτη που αρχίζει η συγκομιδή, είναι 4, για τους υπόλοιπους μήνες είναι 50 συμβασιούχοι (εποχικοί), που δουλεύουν τρεις βάρδιες.

Ενα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ανέφερε για τις αλυκές ο κ. Χρήστου ήταν ο τρόπος που μεταφορτώνεται το αλάτι που πάει προς πώληση. «Από τη στιγμή που η μεταφόρτωση γίνεται με φορτηγά για το λιμάνι της Πέτρας ή του Περάματος και όχι όπως παλιά απευθείας από τον Κόλπο Καλλονής, γιατί χρόνια τώρα η προβλήτα είναι στην κυριολεξία κατεστραμμένη, ανεβαίνει το κόστος και καθιστά το αλάτι μη ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κάνει εισαγωγή, σαφώς υποδεέστερης ποιότητας αλατιού, από την Αίγυπτο».

Επισημάνθηκε ακόμα κατά τη συζήτηση, ότι παραμένει προς υλοποίηση το   διαχρονικό αίτημα της στοιχειώδους τυποποίησης ή έστω ενσακισμού του αλατιού, κάτι που εκτός των άλλων θα δημιουργούσε και επιπλέον θέσεις εργασίας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε ότι η ανακατασκευή της προβλήτας του Κόλπου Καλλονής, είναι ένα έργο απαραίτητο για την περιοχή, η κατασκευή του οποίου πρέπει να γίνει, με ευθύνη είτε απευθείας του κράτους είτε μέσω χρηματοδότησης   προς το Δήμο Δυτικής Λέσβου, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δημόσιο χαρακτήρα   τέτοιου είδους χρήσιμων για τον τόπο υποδομών.

Μοιράσου το άρθρο!