Πολιτική

08/05/2014 - 15:40

Αναφορά Νίκου Σηφουνάκη για τα πρόστιμα του taxisnet

trong>Την απάλειψη για εφέτος των προστίμων που επιβάλλονται σε χιλιάδες φορολογούμενους λόγω ελλιπούς τήρησης των ατομικών τους στοιχείων στο πλαίσιο της αναγκαστικής για όλους εφαρμογής του ηλεκτρονικού  συστήματος υποβολής και διαχείρισης των φορολογικών δηλώσεων, ζήτησε με Αναφορά του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Ν. Σηφουνάκης. 

Όπως επισημαίνει στην Αναφορά του ο βουλευτής, το πρόβλημα έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι πολίτες επιμελούνται τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και διαπιστώνεται ότι - προφανώς από άγνοια - με την χειρόγραφη μέχρι σήμερα συμπλήρωση των εντύπων δεν είχαν ενημερωθεί διάφορα ατομικά τους στοιχεία (π.χ. διαζύγιο, θάνατος ατόμου στην οικογένεια, αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας). Κατά την μετάπτωση στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα, καλούνται να υποβάλλουν εκπρόθεσμα μεν τα σχετικά πιστοποιητικά, ωστόσο υποχρεούνται και στην καταβολή προστίμου 100 ευρώ για κάθε περίπτωση! Ιδιαίτερα για τους κατοίκους της υπαίθρου, όπου πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας δεν έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο, η καταβολή των προστίμων αυτών δεν είναι μόνο ακατανόητη αλλά και δυσβάστακτη καθώς το εισόδημά τους είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Ο κ. Σηφουνάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να επιληφθεί άμεσα του προβλήματος που έχει ανακύψει.


Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της Αναφοράς

 

 

 

 

 

ΝΙΚΟΣ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

Βουλευτής Ν. Λέσβου – ΠΑΣΟΚ

 

 

ΑΝΑΦΟΡΑ

 

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κύριο Ιωάννη Στουρνάρα

            

Τις τελευταίες ημέρες, καθώς διανύουμε τη περίοδο που οι πολίτες επιμελούνται τα των φορολογικών τους υποχρεώσεων, ολοένα και πληθαίνουν τα παράπονά τους, από  την εφαρμογή του ηλεκτρονικού πλέον τρόπου διαχείρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Ιδιαίτερα στα σχετικά μεγάλης ηλικίας άτομα, πέραν  της αδυναμίας τους να έχουν πρόσβαση στο INTERNET, ανακύπτουν τώρα και ζητήματα που καλούνται να επιληφθούν, τα οποία οφείλονται στην ελλιπή τήρηση των ατομικών τους στοιχείων. Με το ως τώρα σύστημα της χειρόγραφης συμπλήρωσης των εντύπων των φορολογικών δηλώσεων ασφαλώς και δεν γνώριζαν για παράδειγμα ότι δεν είχε δηλωθεί στο παρελθόν ο γάμος ή το διαζύγιο, ή θάνατος ατόμου στην οικογένεια ή ακόμη και η αλλαγή αριθμού αστυνομικής ταυτότητας!

Σήμερα με την αναγκαστική για όλους εφαρμογή του ηλεκτρονικού  συστήματος, καλούνται από τις κατά τόπους ΔΟΥ, να υποβάλλουν εκπρόθεσμα τα σχετικά πιστοποιητικά, υποχρεούμενοι βέβαια στην καταβολή προστίμου 100 ευρώ για κάθε περίπτωση! 

Ιδιαίτερα για τους κατοίκους της υπαίθρου η καταβολή των προστίμων αυτών δεν είναι μόνο ακατανόητη αλλά και δυσβάστακτη καθώς το εισόδημά τους είναι εξαιρετικά περιορισμένο.

Επιβάλλεται κ. Υπουργέ, τουλάχιστον για φέτος που επιτελέσθηκε πλέον η καθολική εφαρμογή ηλεκτρονικού αρχείου των φορολογουμένων οι Υπηρεσίες σας να δείξουν κατανόηση. Να προβαίνουν μεν στην ορθή συμπλήρωση των τηρούμενων στοιχείων που επιβάλλονται, αλλά να απαλείφουν τα πρόστιμα, τα οποία καταφανώς προέρχονται από άγνοια και από την ως τώρα συμπλήρωση των εντύπων με τον παλιό χειρόγραφο τρόπο.

 

 

Ο ΑΝΑΦΕΡΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

 

ΝΙΚΟΣ  ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ

 

Μοιράσου το άρθρο!